XVII. évfolyam 8. szám - 2017. augusztus

Az új alelnök

Mindig örülök, ha sikeres, céltudatos nőkkel ülhetek le egy asztalhoz beszélgetni. Így történt ez Szakács Hedviggel is, akit Peller Hedvigként talán többen ismernek Pilisvörösváron. Ő a ZIMBO Perbál Kft. ügyvezetője és idén tavasztól a Német–Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara alelnöki feladatait is ellátja. 

Sokszor beszédtéma napjainkban a nemi egyenjogúság, de időről időre mindig előkerül egy-egy felmérés, amely szerint Magyarországon habár látszólag minden rendben van ezen a fronton, sokan a tradicionális szerep- és munkamegosztás hívei.

 Le merem fogadni, hogy nem sokan tudják Szakács Hedvigről, hogy benne van a „Who is who” (magyarul Ki-kicsoda) lexikonban, ahová egyébiránt csak ajánlással vagy kiemelkedő szakmai teljesítménnyel lehet bekerülni. Mielőtt azonban Hedvig szakmai sikereiről beszélünk, a családi gyökereket vizsgáljuk meg, hiszen mit ér a munkahelyi siker, ha az ember üresen tátongó lakásba érkezik haza… Hedvig esetében azonban ez nincs így! Születése óta Pilisvörösváron él, szülei is itt élik mindennapjaikat, és az ő szüleik is. A bevezetőben említett németül csengő leánykori neve elárulja kötődését a sváb kisebbséghez, a Peller család ugyanis az első betelepülő famíliák egyike volt háromszáz évvel ezelőtt. Anyai ágon is büszkélkedhet sváb felmenőkkel. Fiatal korában aktívan, tizenhárom évig táncolt a helyi német nemzetiségi tánccsoportban. Mindig is fontosnak tartotta a sváb hagyományok őrzését, családja pedig most is ebben a szellemben él.

A hagyományőrzés olyannyira fontos része életének, hogy férjével is a német nemzetiségi tánccsoportban ismerkedtek meg, 25 éve házasok. 1995-ben megszületett lányuk, Dóra, aki jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogot tanul. Már a Vásár téri általános iskolában és a Schiller gimnáziumban is aktívan részt vett a sváb hagyományok ápolásában, jelenleg pedig a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar tagja, az alma tehát nem esett messze a fájától…

Térjünk azonban vissza Hedvigre! A budapesti Árpád Gimnázium speciális matematika tagozatának elvégzése után az akkor még Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán végzett kereskedelmi üzemgazdászként. Azóta is folyamatosan él benne a tanulási vágy, szereti kihasználni a lehetőséget, főként akkor, ha új dolgokat ismerhet meg. Általában 3-4 évente továbbképzi magát olyan területen, amely segíti a munkáját, így szerzett többek között mérlegképes könyvelői, pályázati tanácsadói és szakértői, nemzetközi REFA kontrolling manager, valamint német projektmanager képesítést. Kifejezetten fontosnak tartja, hogy az ember élete végéig képezze magát, mert a mai gyorsan változó világban erre szükség van.

A helyiek bizonyára ismerik a ZIMBO Perbál Kft. húskészítményeit, ha máshol nem, a boltok polcain láthatták már ezeket a termékeket. Hedvig jelenleg a cég ügyvezetőjeként dolgozik főállásban. Már tapasztalt szakember volt, amikor megkereste a cég. Olyan feladatok vártak rá, amelyeket rendkívül érdekesnek talált, ez is közrejátszott abban, hogy Perbálra igazolt. A közel 200 főt foglalkoztató ZIMBO-nál jelenleg ketten látják el az ügyvezető igazgatói teendőket, így a feladatok megoszlanak, ám ez nem jelenti azt, hogy nem látnák át a másik területét, szoros együttműködésben dolgoznak kollégájával. Az itteni két ügyvezető egyben a romániai ZIMBO ügyvezetői feladatait is ellátja. Hedvig főleg a gazdasági területért felelős. A húsipari ügyvezetői munka maga alapvetően nem különbözik a többi iparágtól, a nehézséget az okozza, hogy itt gyorsan romló termékek gyártása és forgalmazása áll a középpontban, ezért a feladatok felgyorsulnak, az átlagnál szűkebb határidővel kell dolgozni. További kihívást jelentenek a szigorú higiéniai előírások és azok betartásának ellenőrzése, ami az élelmiszeriparban különösen fontos.

Az üzleti életben egy másik aspektusból is részt vesz portrénk jelenlegi alanya, hiszen idén tavasztól ő látja el a Német­Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alelnöki feladatait is, ami bár egy társadalmi, anyagi díjazás nélküli pozíció, de mégis igen megtisztelő kihívás számára, már csak azért is, mert a kamaránál a tizenkilenc elnökségi tagból csak négy nő van. Biztosan kíváncsiak, miként jött elő Hedvig esetében a kamarai munka, de előtte foglaljuk össze, mivel is foglalkozik maga a szervezet. A Német­Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, azaz a Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer, rövidítve DUIHK Magyarország legnagyobb bilaterális kamarája, több mint 900 tagvállalattal. A tagság önkéntes, bármely német­magyar gazdasági kapcsolatokban érdekelt vállalat tagja lehet, függetlenül attól, hogy hol található a székhelye. A kamara jelentőségét jelzi, hogy a német vállalatok csaknem háromszázezer munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon. A kamara legfőbb feladata a német­magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése és támogatása. Ennek során üzleti szolgáltatásokat nyújt, piaci és gazdasági vonatkozású információkat kínál, és a kapcsolatépítés számos lehetőségét és formáját teremti meg. Az elnökség a különféle feladatok ellátása mellett időnként szűk körben tárgyal a politikai és gazdasági élet kiemelkedő személyeivel, például miniszterekkel, államtitkárokkal, sőt mindezen túl a különféle profilba vágó törvényeket is véleményezheti, illetőleg javasolhatja azok átszabását.

A ZIMBO Perbál Kft. már régóta tagja volt a Német­Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarának, azonban az érdekképviseleti munkában aktívabban csak 2012 óta vesz részt, Hedvignek köszönhetően. Eleinte csak résztvevő volt a különböző eseményeken, amikor ideje engedte. A fordulópontot az jelentette, amikor a Beszállítófejlesztési Munkacsoport tagja lett, majd egy idő után egyre több előadás tartására kérték fel. 2014-ben az a megtiszteltetés érte, hogy elnökségi tagnak javasolták, majd meg is választották. Egy elnökségi tag megbízatása három évre szól, ezt követően újra lehet választani. 2017-ben, az újraválasztása alkalmával a többi elnökségi tag a kamara alelnökének is jelölte. Ez azért jelent nagy megtiszteltetést a számára, mert az elnökség tagjait olyan vállalatvezetők alkotják többek között, mint pl. a Siemens, a Bosch, az Audi, a Mercedes vagy a Commerzbank ügyvezetői. 2017. május 4. óta alelnök, és egyben a Beszállítófejlesztési Munkacsoport vezetője. Ezzel a munkával alapvető célja a helyi kis- és középvállalkozások számára azon ismeretek és képességek átadása, mellyel középtávon elérik azt a minőségi szintet, hogy a kamara tagvállalatai beszállítójának pályázhassanak, illetve azok továbbképzési programjain részt vehessenek. Ezek elérése érdekében különböző eseményeket szerveznek, például szakmai előadásokat, workshopokat, üzemlátogatásokat.

Jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy van-e Hedvignek bármiféle szorosabb kötődése Németország irányába, sváb származását kivéve. Sok ismerőssel rendelkezik a német nyelvterületeken, a tánccsoporttal sokszor jártak ezeken a helyeken. A jelenlegi és a korábbi munkahelyei is rendelkeztek németországi érdekeltségekkel, így üzleti célból is többször volt ott. Nagyon szereti a német kultúrát, nyelvet és munkamorált. Az a fiatal, aki ezt a nyelvet beszéli, hatalmas előnnyel indul az életben, ugyanis a mai üzleti világban az angol nyelv tudása alapvető elvárás, de a németé adja meg azt a pluszt, amire szüksége lehet akár egy pályakezdőnek is egy jó állás elnyeréséhez. A nagy német cégek közül is van olyan, amelyik annak ellenére, hogy világcég, maradt a német nyelvnél, mint cégnyelv. A vörösvári gyerekek talán nem is tudják még, hogy az oktatásuk révén nemcsak a német nyelvet, hanem a német kultúrát is megismerhetik, ami további előnyt jelenthet számukra az életben.

A sok munka mellett természetesen néha lazítani is kell, ezért Hedvig szívesen olvas és utazgat. Szeret megismerni új kultúrákat, hagyományokat. Az aktív pihenést is kedveli, nagyon szeret például táncolni. Rengeteg koncertre jár lánya jóvoltából, vagy azért, mert ő zenél, vagy azért, mert együtt hallgatják a jobbnál jobb zenéket. A legutóbbi koncert a TRINA Orchestra koncertje volt, melyet sajnos nem hallott a helyszínen, de szerencsére interneten keresztül élőben követhette az eseményeket.

Kókai Márton

ÁLLÁSHIRDETÉS

A Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatal felvételre keres határozatlan időrekertészeti feladatok ellátására 1 fő munkatársat

Feladatok: a Pilisvörösvár Város Önkormányzatának kezelésében lévő zöldfelületek takarítása,
kaszálása, fűnyírása, valamint egyéb fizikai jellegű teendők ellátása.

Elvárások: legalább 8 osztályos általános iskolai végzettség. 

Egyéb: a szerződéskötés feltétele büntetlen előélet – erkölcsi bizonyítvány bemutatása.

Amit kínálunk: stabil szervezeti háttér, cafeteria.

Jelentkezés: önéletrajzát személyesen leadhatja ügyfélszolgálatunkon vagy levélben elküldheti
a 2085 Pilisvörösvár, Fő tér 1. címre a pozíció megjelölésével.

Érdeklődni lehet: Jákliné Komor Szilvia intézményi referensnél 

Tel.: 26/330-233/129, e-mail: jakline@pilisvorosvar.hu