XVII. évfolyam 8. szám - 2017. augusztus

Kezdődhet a búcsú!

Augusztus 11-én, pénteken délután ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a XXVI. Vörösvári Napok. A hivatalos megnyitó előtt a hagyományokhoz híven az aulában a Kertbarát Kör kiállítását tekinthette meg a közönség, az ünnepségre pedig a Művészetek Háza színháztermében került sor.

Szép számú közönség gyűlt össze a Művészetek Háza aulájában a Kertbarátok hagyományos kiállításának megnyitóján, mely minden évben a város legnagyobb rendezvényének, a Vörösvári Napoknak a kezdetét jelzi. Nemcsak az érdeklődők töltötték meg az aulát, hanem a szebbnél szebb növények is, melyek arról tanúskodtak, hogy idén nem lehetett panaszuk a kertészeknek az időjárásra. A kiállításon megcsodálhatta a közönség a legszebb kertekről készült fotókat, a sok szép színes termést és virágot, és itt került sor a Kertbarát Kör által meghirdetett, ovisoknak szóló verseny és a Legszebb konyhakert című verseny eredményhirdetésére is. Utóbbi értékelését Weiszer Éva, a verseny koordinátora ismertette, és ő adta át a díjakat is. Ezután a közönség a színházterembe vonult, hogy megtekintse a Vörösvári Napok hivatalos megnyitóünnepségét.

Az ünnepségre a vörösváriak mellett szép számban jöttek el a testvérvárosok képviselői is. Érkezett delegáció Gröbenzellből, Gerstettenből és Borszékről is. A megjelenteket Berényi Ildikó, a Művészetek Háza igazgatónője köszöntötte, majd a solymári Herbstrosen Tánccsoport műsorát láthattuk. Őket a Heimatwerk lelkes fiatalokból álló csoportja követte a színpadon, akik néhány dallal bebizonyították, hogy Vörösváron nemcsak az idősek őrzik a hagyományokat, ez a fiataloknak is legalább olyan fontos. Ezután egy népdalcsokrot hallhattunk a Csengő-Bongó énekegyüttes előadásában, majd Gromon István polgármester köszöntötte a résztvevőket:

„A Kacsa-tó melletti rendezvényterületen már áll a sátor, a körhinták indulásra készek, a város fellobogózva, a hangtechnikusok már szerelik a mikrofonokat, erősítőket, hangfalakat. Kezdődhet az év legnagyobb ünnepe, a búcsú, ami Vörösváron évtizedek – talán évszázadok – óta mindig hasonló módon zajlik: templom, ünnepi étkezések, családi és rokoni összejövetek, körhinta, vásár, bálok. De azért a búcsú minden évben egy kicsit más is. Tavaly, a jubileumi, XXV. Vörösvári Napok alkalmából az önkormányzat új helyszínen: a bányatavak környékén, a Kacsa-tó partján rendezte meg a búcsút. Az új helyszín elnyerte a polgárok döntő többségének tetszését, így örömmel jelenthetem, hogy a búcsú az idén is a Slötyinél, az alakuló Városligetben kerül megrendezésre.”

A polgármester ezután röviden ismertette a Vörösvári Napok programját és újdonságait, majd hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. A színpadi műsort a Netz Táncegyüttes és a Csengő-Bongó énekegyüttes produkciója zárta, az ünnepség pedig – szintén a jó szokásokhoz híven – egy kis fogadással zárult. És bár ez az este itt, a Művészetek Házában véget ért, ezzel kezdetét vette a XXVI. Vörösvári Napok rendezvénysorozata, ünneppel, áhítattal, mulatsággal, tánccal, zenével és sok-sok gasztronómiai élménnyel.

Palkovics Mária