XVII. évfolyam 1. szám - 2017. január

Korcsolyázás a Pálya-tavon

Az elmúlt évek enyhe telei után de­cemberben sokak nagy örömére végre tartósan befagytak a tavaink, s a korcsolyázás és jégkorongozás szerelmesei már karácsony előtt birtokba vették a Pálya-tó jegét. 

Az önkormányzat vezetése – látva, hogy az előrejelzések szerint akár több hétig is biztonságos jég áll majd rendelkezésre – kisebb fejlesztéseket hajtott végre a Pálya-tó partján, ezzel is segítve a téli sportokat kedvelőket. December 20-án 2 db 30W-os és 1 db 20 W-os reflektort szereltetett fel a parthoz közeli fákra, melyek a közvilágítással egy időben kapcsolnak be, így sötétedés után is lehet a parton öltözni és a tó első harmadán korcsolyázni.  Hogy a szemetet ne dobálják szét, kukákat helyeztek ki a partra, amelyeket rendszeresen ürítenek. 

December 21-én Gromon István polgármester az önkormányzat honlapján és Facebook-oldalán polgármesteri közleményt tett közzé, melyben felhívta a figyelmet a Pálya-tavon való korcsolyázási lehetőségre, s egyben arra is, hogy a korcsolyapályát mindenki kizárólag saját felelősségére használhatja, továbbá hogy a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló belügyminiszteri rendelet alapján a jégen tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

Néhány nappal később két hosszú pallót is rögzítettek a tó déli partjának  betonszegélyére, amelyeken ülve kényelmesen lehet fel-, illetve levenni a korcsolyát. A nagyszámú vendégre való tekintettel a parkolás segítésére az aszfaltút menti szakaszon bozótirtást is végeztek, összesen mintegy 50 autó parkolási lehetőségét biztosítva. Végezetül a nyugati oldalon a tóba befolyó patak környéki veszélyes részt szalagokkal elkerítették, hogy az ottani bizonytalan jégre ne tévedjenek rá a korcsolyázók.  

A Pálya-tavi korcsolyázás néhány nap leforgása alatt igen népszerű lett. Az év első két hetében voltak olyan délutánok (főleg hétvégeken), amikor 150-200 ember volt egyszerre a tavon. Reméljük, hogy a következő hetekben is korcsolyázásra alkalmas lesz még a jég, és egyre többen fogják űzni ezt a nagyon egészséges, remek sportot.

Pándi Gábor
Fotók a hátsó borítón