XVII. évfolyam 7. szám - 2017. július

Újabb 5 év a GESZ élén

Krausz Valériát választotta meg újabb öt évre a Gazdasági Ellátó Szervezet élére a képviselő-testület. Mostani számunkban vele beszélgettünk, kezdetekről, munkáról, családról.

• Akkor ez tehát a második ciklusa a Gazdasági Ellátó Szervezet élén.

2011-ben átmenetileg egy évre neveztek ki, majd 2012-ben öt évre, tehát a második ötéves ciklusomat kezdem majd 2017 augusztusától a GESZ élén.

• Amikor átvették a gazdasági ügyeket, sok problémával kellett szembenézniük?

Viharos gyorsasággal alakultunk meg 2011 júliusában, hiszen 2011 májusában szavazott a testület a GESZ létrehozásáról. Az akkori, részben és teljesen önállóan gazdálkodó intézmények pénzügyi-gazdasági feladatait kellett átvennünk és egységesítenünk. Kevés időnk volt a felkészülésre, a szakembergárdát szinte egy hónap alatt kellett összeverbuválni az intézmények gazdasági vezetőiből, ügyintézőiből. Véleményem szerint az évek alatt produktív és hatékony munkakapcsolat alakult ki az intézmények és a GESZ között. Az általunk ellátott feladatok igen sokrétűek és változatosak, emiatt állandó önképzésre van szükségünk. Évről évre felfrissítjük a tudásunkat a mérlegképes könyvelőknek, illetve a belső ellenőröknek szervezett kötelező képzéseken, egyik kollégánk jelenleg államháztartási mérlegképes könyvelői képzésen vesz részt, jómagam pedig egy újabb diplomát szereztem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államháztartási számvitel és ellenőrzés szakán. A szakmánkban megvalósul az életen át tartó tanulás manapság oly sokszor hangoztatott követelménye.

• Azaz folyamatosan kell követniük a változásokat, az új jogszabályokat…

Természetesen, mint minden egyéb szakterületen is. A folyamatos jogszabályi változások és az államháztartási számvitel radikális változása miatt elengedhetetlen követelmény a munkánk alapját képező jogforrások változásainak naprakész nyomon követése. A jogszabályi átalakítások lényege a költségvetési gazdálkodás eredményességének és hatékonyságának a javítása, mely céloknak munkánk során igyekszünk megfelelni. 

• Hogy épül fel a Gazdasági Ellátó Szervezet, mely költségvetési szervek vannak mellé rendelve? 

Jelenleg öt engedélyezett álláshellyel rendelkezünk. Munkamegosztási megállapodás alapján ellátjuk a következő – gazdasági szervezettel nem rendelkező – költségvetési szervek gazdasági-pénzügyi feladatait: Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde; Ligeti Cseperedő Nemzetiségi Óvoda és tagintézménye; Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda és tagintézményei; Művészetek Háza Kulturális Központ és Városi Könyvtár; Pilisvörösvár és Környéke Szociális Intézményfenntartó Társulás; Városi Napos Oldal Szociális Központ; 2017. szeptember 1-jétől pedig új feladatként a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásába kerülő Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola. Gazdasági szervezetként ellátjuk többek közt a felsorolt intézmények költségvetés-tervezéssel, pénzforgalommal, költségvetési gazdálkodással, a használatba adott vagyon kezelésével, a kötelező információszolgáltatással kapcsolatos feladatait. 

• Mindig Vörösváron dolgozott?

Igen, közel húsz évet voltam a Ligeti Cseperedő Német Nemzetiségi Óvoda gazdasági vezetője, mielőtt a GESZ élére kerültem volna. 

• Beszéljünk kicsit a magánéletről is, ne csak a munkáról.

Pilisvörösváron élünk férjemmel és kisfiammal. A támogatásuk nélkül nem tudnám ilyen könnyen venni az akadályokat a munkám vagy akár a tanulmányaim során.

• Mivel kapcsolódik ki?

Számomra az az igazi kikapcsolódás, ha a családommal lehetek, igyekszünk sok közös programot szervezni. Rengeteget olvasok, tökéletesen kikapcsol a tanulás, de imádom nézni és hallgatni a kertembe hosszú évek alatt odaszoktatott madárseregletet is… 

• Köszönöm a beszélgetést!

Palkovics Mária

MEGHÍVÓ

Jubileumi partnerkapcsolati ünnepségre

Pilisvörösváron az idei évben ünnepeljük meg a bajorországi Gröbenzell-lel kötött testvérvárosi kapcsolat fennállásának 25. évfordulóját.
A jeles jubileum alkalmából 2017. augusztus 11­15-ig (a Vörösvári Napok ideje alatt) egy kb. 40 főből álló német delegáció vendégeskedik majd városunkban.

A jubileumi partnerkapcsolati ünnepségre augusztus 14-én (búcsúhétfőn) 18:00 órától a Művészetek Házában kerül majd sor,  melyen beszédet mond Gromon István pilisvörösvári és Martin Schäfer gröbenzelli polgármester, valamint fotók segítségével felelevenítjük az elmúlt 25 esztendő sok közös eseményét, élményét.

Az önkormányzat szeretettel várja az érdeklődőket a jubileumi partnerkapcsolati rendezvényre!

Gromon István
polgármester