XVII. évfolyam 6. szám - 2017. június

Pilisi Lovas Majális

Május 20-án gyönyörű napsütésben, ideális körülmények között zajlott az idei lovas találkozó a VIP Lovardában. A Pilisi Lovasok Baráti Köre hosszú évek óta hagyományosan ezen a helyen tartja legnagyobb rendezvényét, melynek célja a környékbeli lovasok közösségének erősítése, valamint az, hogy a természet, lovaglás iránt érdeklődő fiatalok számára betekintést adjon a lovas sportok világába.

A találkozó fő szervezői – Tóth Bettina, dr. Saufert Gyula és Kormos Ferenc, nagy segítő csapattal a háttérben – rendkívül látványos és gazdag tartalommal megtöltött programot állítottak össze. Több száz érdeklődőt vonzottak a lovas ismeretterjesztő előadások és a különböző szakágakat bemutató versenyszámok.

A versenyeket olyan szabadidőlovasoknak írták ki, akik nem indulnak hivatalos versenyeken. Így a bemutató versenyszámok alatt azok mérhették össze tudásukat, akik nem napi rendszerességgel lovagolnak, vagy még csak most barátkoznak a versenyzés gondolatával. A délelőtt ennek jegyében telt, díjlovagló, terepverseny és díjugratás mellett egy igen érdekes lovas vetélkedőt is láthatott a közönség, ahol különböző ügyességi gyakorlatokat kellett teljesíteni a lovasoknak.

A versenyek izgalmát oldva az Adenssa Dance Club látványos táncbemutatóját láthattuk, majd Bálint Tamás nehézosztályú díjlovas mutatott be egy gyönyörűen megkomponált zenés kűrt Klári nevű, fiatal sárga lovával. Ezután dr. Egyed Anna lóagility bemutatója következett Krampusszal. Ennek a fiatal sportágnak az alapjai megegyeznek a kutyás változatéival, természetesen a lónak megfelelő akadályokkal. Különlegessége és egyben nehézsége, hogy a lovas nem érhet a lóhoz verseny közben, ezért nagyon fontos a kettőjük között kialakított bizalom és feltétlen kapcsolat. Nem maradtak el idén sem a kutyások, ezúttal a K9 keretében a bull típusú kutyák kiképzésébe pillanthattunk be. Hihetetlennek tűnő testi erejüket bemutatva láthattuk, amint egyetlen kutya elhúzott egy személyautót, a benne ülő sofőrrel együtt.

Mindezekkel párhuzamosan a körkarámban ismeretterjesztő interaktív előadások zajlottak. Először Fodor József és munkatársai mutatták be, hogyan alkalmazható a ló a gyermekek és fiatalok képességfejlesztésében. Majd a sztárvendég, Pataky Kata érkezett, aki egyenesen Amerikában, a lovak suttogójaként ismert Monty Robertstől tanulta az erőszakmentes lókiképzést. Az okleveles oktató saját lován mutatta be a bizalmon és megértésen alapuló kapcsolat elérésének módját, mely azon alapul, hogy megismerjük a lovak testbeszédét és saját jelrendszerükkel kommunikáljunk velük. Végül Harcsa Boglárka látta el az érdeklődőket tanáccsal a megfelelő nyereg kiválasztásával és annak pontos használatával kapcsolatban.  Dr. Bába András, országos hírű lóspecialista állatorvos pedig kimerítő válaszokat adott a lovakkal kapcsolatban felmerült egészségügyi kérdésekre.

A nap fénypontjaként zsűri elé vezették a legszebben felkészített lovakat. Megnézhettük őket mozgás közben és álló helyzetben mindkét oldalról, a kapott benyomás alapján hirdették ki a nap legszebb lovát.  Zárásként megismerhettük a versenyszámok győzteseit az eredményhirdetésen. A több mint 1 000 000 Ft-os összdíjazásból rendkívül értékes díjak találtak gazdára a környékbeli szponzorok jóvoltából.

Nagyszerű napot tölthettünk együtt a lovakkal, hiszen mindenki talált érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot. Állatsimogató, pónilovaglás, kézműves foglalkozás és hangszersimogató várta a gyermekeket, a Pilis Budai Kutyamentők pedig örökbe fogadható kiskutyákat hoztak. Az egész napos nézelődés és tanulás közben frissítő italokkal és finom falatokkal csillapíthatták éhségüket a látogatók.

Szöveg és fotó: Mitrov Gabriella