XVII. évfolyam 6. szám - 2017. június

Új zongora a Művészetek Házában

Június 2-án, pénteken este telt házas zongorakoncerttel avatták fel a Művészetek Háza új zongoráját. A megjelentek Beethoven, Rossini, Schubert és Liszt Ferenc műveit hallgathatták meg Jászberényi Lilián és Berchy József előadásában.

Bár az új zongora hangjai már néhány héttel korábban is felcsendültek a Fogarasy-Fetter Mihály születésének századik évfordulója alkalmából rendezett esten, ott csak két darab erejéig hallhatta a közönség, a hivatalos „bemutatkozásra” a május 2-ai péntek estén került sor. Az intézményben korábban egy pianínó állt, mely kevésbé volt alkalmas hasonló színvonalú koncertek megrendezésére.

A felújított, angol mechanikás, fekete Bechstein zongorát Badi József István zongorakészítő mester cégétől vásárolta meg az önkormányzat másfél millió forintért. A hangszer felkutatásában és kiválasztásában Berchy József segített, az esten az ő és Jászberényi Lilián játékával mutatkozott be az új hangszer a közönségnek.

Elsőként Rossinitől A sevillai borbély nyitányának négykezes zongoraátiratát játszották el a művészek, majd Liszt Ferenc Vigasztalás és Franz Schubert Zenei pillanat című művei következtek Berchy József előadásában. Ezt egy újabb négykezes követte, Beethoven Pasztorál szimfóniájának 3. tétele. Ezután ismét Beethovent hallhattuk, az Appassionata szonáta harmadik tételét, ezt a darabot pedig Schubert Gesz-dúr impromtu-je követte, mindkettőt Berchy József adta elő. A záródarab egy négykezes, Schubert F-moll fantázia című műve volt. A koncert végén a közönség vastapsa legalább annyira szólt a zongorának, mint a rajta játszó művészeknek. Reméljük, sok hasonló estében lesz még részünk!

Palkovics Mária