XVII. évfolyam 3. szám - 2017. március

Nagy­korúak lettünk!

Március 4-én immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete a Nemzetközi Kőkonferenciát. Az idei konferencián mintegy kétszáz szakmabeli vett részt, számos európai országból érkeztek érdeklődők, köztük az idén először Koszovóból is.

Szikrázó napsütés és Molnár Sándor ipartestületi alelnök, helyi kőfaragó mester hatalmas kőtojása várta a vendégeket a helyi gimnázium fellobogózott bejárata előtt ezen a szombat délelőttön. A távolról s közelről érkezett mesterek nemcsak az időjárásra és a fogadtatásra nem panaszkodhattak, hanem a változatos programra sem.

A konferenciát, melynek védnöke Dall’Asta Arnold örökös tiszteletbeli elnök volt, Kampfl János ipartestületi elnök nyitotta meg, e szavakkal köszöntve a közönséget: „Nagykorúak lettünk!” 18 évvel ezelőtt a köves szakmán belüli tapasztalatcsere elősegítésére, a nemzetközi kapcsolatok ápolására és a mesterségbeli tudás gyarapítására jött létre ez a fórum. „A tudás gyarapítása, a kapcsolatok ápolása ma is a legfontosabb célja a konferenciának” – hangsúlyozta az elnök.

vorosvari-ujsag-2017-03-00021A legnagyobb érdeklődés Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes A hazai mikro-, kis- és középvállalkozók versenyképességét elősegítő pályázati források és kormányzati intézkedések címmel meghirdetett előadását előzte meg. Államtitkár úr előadásának első felében történelmi távlatokat is megnyitva, általánosságban beszélt a kormány gazdaságpolitikájáról, amelynek sikeressége szorosan összefügg a nemzeti szuverenitással. Ennek három pillére a pénzügyi, gazdasági és energiapolitikai önállóság megteremtése és fenntartása, továbbá fontos, hogy az államapparátus is hathatósan támogassa mindezt. Ennek érdekében tovább kell csökkenteni a bürokráciát. „Uralkodó állam helyett szolgáltató állammá kell válni” – jelentette ki.

A pályázati forrásokkal kapcsolatban tájékoztatást adott arról, hogy a most megnyíló EU-s források 60%-át a vállalkozások nyerhetik el, és csak 40%-át használhatja fel az állam. Új lehetőségként említette, hogy Európában egyedülállóan az állam 30% előleget biztosít a vállalkozásoknak sikeres pályázat esetén.

A hozzászólók leginkább a pályázati rendszer nehézkességét, bonyolultságát kifogásolták. „Túl nagyok a megpályázandó összegek, túl nagy a kockázat!” – tette szóvá az egyik vállalkozó. Egy másik pedig azt, hogy Pest megyében nagyon kevés a pályázati lehetőség. Az államtitkár válaszában elmondta, hogy a kis- és közepes vállalkozások tőkehiányát orvosolandó a tervek közt szerepel az a megoldás is, hogy az állam tőkéstársként beszáll a vállalkozásokba. Később a vállalkozók az állami tőkerészt visszavásárolhatják. Pest megyével kapcsolatban elmondta: a tervek szerint 2020-tól különválasztják a fővárostól.

A szakmai előadások során többek között megismerhettük Koszovó természeti kincseit, a több millió köbmétert kitevő márványkészleteit és dekorációs kő iparágának fejlődését, hallhattunk a süttői és a kiskunfélegyházai kőfaragó fesztiválról, a tömbkövek felhasználásáról műemlékeink újraépítésénél, az erdélyi andezitbányákról és a természetes kőburkolatok trendjéről.

A konferencia leglelkesebb külföldi vendége Davor Cuk, a R. E. D. Graniti SpA területi kereskedelmi vezetője, aki saját elmondása szerint az eddigi 18-ból 17 alkalommal vett részt a vörösvári konferencián. Cuk úr a rendezvény egyik legérdekesebb előadását tartotta meg az általa képviselt cég bemutatásával. A filmbejátszásokkal kísért előadásból megtudhattuk, hogy a carrarai központú cégnek két hatalmas kőraktára van Massában és Veronában (Olaszország), ahová a szélrózsa minden irányából érkeznek a saját bányákból kitermelt tömbkövek. A cégnek saját kőbányái vannak például Zimbabwéban, Namíbiában, Madagaszkáron, Brazíliában és Finnországban. Külön kisfilmben ismerkedhettünk meg azzal a coloradói bányával, amit nemrégiben vásároltak meg. A nagy múltra visszatekintő bánya köveiből épült meg például a washingtoni Fehér Ház is. Még további száz évre elegendő kifejthető kő található itt. A bányával a környezetvédők is elégedettek lehetnek, hiszen mélyművelésű: nem okoz gyógyíthatatlan tájsebeket. (Lásd Pilis!) Szárszó Tibor ágazatvezető a Magyar Nemzeti Kereskedőház tevékenységét mutatta be. Az MNK „kulcsot” jelenthet a vállalkozások számára. Rendkívül kiterjedt információs hálózattal rendelkezik: 47 kereskedőházzal tartanak kapcsolatot világszerte, a szomszédos országokban pedig 23 regionális irodát tartanak fent. Az előadó szellemes fordulattal zárta a bemutatkozást: „Hajózni muszáj, exportálni pedig mindenképpen kő!”

A hagyományokhoz híven az idén is több kitüntetést adtak át a köves szakma legjobbjainak. Közülük is kiemelkedik a szakma „doyenje”, Dall’Asta Arnold, aki a magyar államtól kapott lovagkeresztje mellé ezúttal az European Master of Craft – Európai Mester címet kapta meg. 

Fogarasy Attila