XVII. évfolyam 11. szám - 2017. november

Heimatwerk

A Heimatwerk elnöksége

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tagjait – Zsámboki Szabolcsot, Mirk Júliát, Fábián Dorkát és Richolm Eriket (a képen balról jobbra) – kérdeztük a Heimatwerk múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

• Hogyan kezdődött a Heimatwerk története?

Zsámboki Szabolcs: 2013-ban lehetőségem adódott arra, hogy a színpadon bemutatásra kerüljenek a tájház ruhái. Ez volt a Trachtenschau. Ehhez kerestem modelleket. Választásom a német misére járó fiatalokra esett, akik közül többen szívesen vállalták a feladatot.

• Hogy ment tovább a Trachtenschau után?

Zsámboki Szabolcs: Jó hangulatban zajlott a közös munka, és megbeszéltük, hogy a jövőben rendszeresíthetnénk a találkozásokat. Úgy döntöttünk, hogy a hagyományok ápolásával, megélésével komplexen szeretnénk foglalkozni.

Mirk Júlia: Egyszer összejöttünk a tájházban, akkor eldöntöttük, hogy szeretnénk egy ilyen – hagyományápolás szempontjából mindent felölelő – közösséget létrehozni. A Sváb Sarokban kezdtünk el találkozni, dalokat tanultunk, a múltról beszélgettünk. És szép lassan gyarapodtunk. Elsősorban egy jól összeszokott társaság, rokonok, barátok és ismerősök révén alakult ki a csoport, majd szép lassan gyűltek a többiek – egyik társunk, Fetter Ákos például egy mángorló gyűjtése kapcsán került közénk.

• Mi tartja össze a csoportot? Mi a sikeretek titka?

Fábián Dorka: A közös munkánk alapja egy nagyon erős barátság, a hétköznapi rendszeres próbák és a hétvégi fellépések.

Richolm Erik: A csapat ereje szerintem a pozitív hozzáállásban, a tagok nyitottságában, a közösen eltöltött idő élvezetében és nem utolsósorban a vidám életfelfogásunkban rejlik.

Zsámboki Szabolcs: Kezdetben 10 főből álltunk, ma már több mint 30 főnél tartunk. Örülök, hogy a tagoknak szívügye a hagyományőrzés. Ha egy olyan modern fiatalt, akitől nagyon távol áll a hagyományőrzés, meg tudunk nyerni, és lelkesen csatlakozik hozzánk, az igazán nagy dolog.

Fábián Dorka: Sok mindent meg tudunk a Heimatwerk dolgain kívül is beszélni. Ez is összetart bennünket. A tevékenységünk sok fórumon terjed, és ha érkezik egy felkérés, akkor megbeszéljük a repertoárt – attól függően, hogy a tagok közül aktuálisan ki tud a fellépésen részt venni.

Mirk Júlia: Sok függ attól is, hogy milyen fiú-lány arány van, és a hiteles fellépésekhez kell, hogy legyen egy harmonikásunk is. Szilvivel és Erikkel mi tanítjuk énekelni és táncolni a többieket. A zenei műveltség, a zene, tánc és ének állandó jelenléte a családban sokat segít ebben.

Richolm Erik: Szerencsére sok zenész tagja van a Heimatwerknek, így biztosított a kíséretünk mind táncnál, mind éneknél. Egy ideje már a Bergländer Buam – akik többször kísérnek bennünket – két tagja is erősíti a csoportunkat.

• Hogyan áll össze egy-egy fellépés programja?

Mirk Júlia: Mindig aktuális. 20-25 énekből áll a repertoárunk. Sok fellépésünk van, és mindig úgy alakítjuk a műsort, hogy legyen benne régi, legyen benne új, és legyen olyan, amit a közönség és mi is szeretünk.

•Ki gondoskodik a népviseletről?

Mirk Júlia: Változó. Van, akinek eleve van; akiknek nem volt, azok eleinte kölcsönkaptak, majd nekik is annyira megtetszett a viselet, hogy varrattak maguknak.

• Hány évesek a tagok?

Mirk Júlia: A legfiatalabb tagunk gimnazista, a legidősebb épp hogy innen van a 30-on.

• Voltak-e nehézségeitek?

Mirk Júlia: Vannak. Nem egyszerű, nincs olyan csoport, ahol ne lenne nézeteltérés. Igyekszünk, pont azért, mert baráti jelleggel is szerveződtünk, ezeket a konfliktusokat megbeszélni.

Zsámboki Szabolcs: Az embernek meg kell azt tanulnia, hogy engedjen az elvárásaiból, és tudni kell kompromisszumot kötni a jó ügy érdekében.

• Mit nyújt a Heimatwerk a tagjainak?

Richolm Erik: A csoport minőségi szabadidő-eltöltést kínál azoknak, akik szívesen foglalkoznak a sváb hagyományőrzéssel. De ez nekünk nem a múlt őrizgetése, hanem a múltnak a jelenünkbe való beépítése.

Fábián Dorka: A Heimatwerk sok tudást ad. Az őszi-téli időszakban különböző témákról beszélgetünk, beszámolunk egymásnak arról, mit sikerült megtudnunk az idősebbektől. A fiatalok számára állandóságot ad a csoport, sokat kirándulunk és utazunk, és ez is egyre jobban összekovácsol bennünket.

Mirk Júlia: Sok örömet nyújt. Hogy mivel foglalkozunk, az közös döntés eredménye. Megbeszéljük, hogy mi legyen az, amit legközelebb elvállalunk vagy feldolgozunk. Most például régi játékszereket készítünk.

Zsámboki Szabolcs: Úgy érzem, hogy egyes témákban hiánypótló a tevékenységünk, ami nemcsak az énekre és táncra korlátozódik. Fontos számunkra, hogy felelevenítsünk régi elfeledett hagyományokat. Foglalkozunk a dialektussal, vallással, történelmünkkel, valamint néprajzi értékeinkkel, szokásainkkal is. Nagy részt vállaltunk pár éve a Sváb Sarokban rendezett fánkfesztivál munkálataiból, a májusfa állításából és bontásából, az úrnapi virágszőnyeg készítéséből. Megemlíteném a hagyományos borkészítést is a Sváb Sarok boltíves borospincéjében. Ezenkívül talán már többen észrevették, hogy a nagyobb egyházi ünnepeken csapatunk egy része népviseletben vesz részt.

• Várható-e változás a Heimatwerk háza táján?

Richolm Erik: Augusztusban úgy döntöttünk, hogy szeretnénk egyesületté alakulni. Az egyesületté válás folyamata során csak pozitív visszajelzést kaptunk. Az egyesületi forma ugyan több feladatot követel meg tőlünk, de a működésünket könnyebbé teszi, mind az anyagi, mind a tárgyi lehetőségeink tekintetében.

• Mit kívántok a Heimatwerk tagjainak?

Zsámboki Szabolcs: Örülnék, ha a jövőben a tájház sorsa megoldódna, és ott, autentikus helyszínen tudnánk megélni és feleleveníteni hagyományainkat.

Richolm Erik: Kívánom, hogy a társaságunk erejében és létszámában is növekedjen, a csoport vidámsága és jókedve pedig minél többeket motiváljon a hagyományőrzés területén.

Fábián Dorka: Szeretném, ha akár 70 év múlva is ugyanígy működnénk. Jó lenne belföldön és akár külföndön is többet utazni – ez mind a csapat, mind pedig más települések hagyományainak megismerése céljából hasznos lenne. Végül egy személyes kívánság: szeretnék több játékot, főként régi kártyajátékokat elővenni.

Mirk Júlia: Dorka fogalmazta meg egyszer, hogy szeretne vörösvári népviseletben, vörösvári közönségnek vörösvári táncokat, dalokat előadni. Ezzel a kijelentésével fogalmazta meg az egyik legfőbb célomat. Szeretném, ha ez sokáig így maradna.

Müller Márta