XVII. évfolyam 11. szám - 2017. november

Nemzetiségi napok a Szabadság utcai óvodában

Szeptember utolsó napjaiban került sor óvodánkban az immár hagyománnyá váló nemzetiségi projektre. Ezt az eseményt nagy izgalommal várják a gyerekek, hiszen ilyenkor „pörgős ruhácskában” lehet jönni, egész nap sváb zene szól, és táncolunk, amennyit csak lehet.

A sváb játékállomások nem maradhatnak ki a programból, amikor helyszínről helyszínre járunk és érdekes tevékenységeket próbálunk ki úgy, ahogy ezt nagymamáink, dédanyáink tették, mint például a krumplinyomást, a mosást a hagyományos mosófával vagy a liszt szitálását. A fonást is kipróbálhattuk egy kedves anyukánk jóvoltából, de megkereshettük a mai tárgyak régi párjait is, és összerakhattuk az „egerek által szétrágott” régi fényképeket is.

 

Projekttag

Es ist bereits zur Tradition geworden, in den Bildungseinrichtungen Werisch­wars ungarndeutsche Themen in Form von Projekttagen zu behandeln.

Der Artikel überblickt jene Beschäftigungen, die die Kinder des Kindergartens in der Szabadság Straße heuer im Rahmen dieses Projektes mit viel Freude und Begeisterung ausprobieren konnten, angefangen beim Krumbianpressen (Kartoffelpressen) bis hin zum Besuch in der römisch-katholischen Pfarrkirche.

 

A szekszárdi Deutsche Bühne kedves művésze német nyelvű mesét varázsolt elő a bőröndjéből, amit kicsik és nagyok ámulva hallgattak. És persze nem maradhatott el a kirándulás sem. Ez alkalommal traktorral vágtunk neki a hosszú útnak, ami a Templom térre vezetett. Ott megnéztük a betelepült svábok szobrait, majd ellátogattunk a római katolikus templomba, ahol csodaszép orgonamuzsikával vártak bennünket. Az óvodába visszatérve az önkormányzati főzőkonyha jóvoltából igazi pénteki sváb bableves és szilvásgombóc várt bennünket. A krumpli gombócot, ami a bablevesben volt, részben óvodásaink készítették el, így mindenkinek jobban is ízlett, mint máskor.

Az idei nemzetiségi projekt a szüreti felvonulással végződött, amin az iskolába készülő gyerekeink vettek részt óvodánk nemzetiségi viseletében. Ezúton is szeretnénk megköszönni a közreműködőknek, hogy szebbé és élvezetesebbé tették számunkra ezt a néhány napot.

 

Mirkné Ziegler Margit
Ligeti Cseperedő Óvoda
Szabadság utcai Tagóvodája