XVII. évfolyam 1. szám - 2017. október

Szüreti felvonulás 2017

A hagyományokhoz híven az idei évben is megrendezésre került a szüreti felvonulás, valamint az esti bál. A csoportok már hetekkel a rendezvény előtt elkezdtek készülődni. Mindenki gondosan készítette a viseletét, csinosítgatta járművét, a felvonuló csoportok előkeresték tábláikat. A Werischwarer Heimatwerk tagságából vállalták idén is a bírói és bírónéi tisztséget. A bíróné Breier Katalin, a bíró pedig vőlegénye, Bátai Bence volt, így idén valóban közeli kapcsolat volt a bíró és a bíróné között. A kisbírói szerepben idén is Steckl Bálintot láthattuk. Az ünnepi hintót ismét Piehl János úr ajánlotta fel, ezúton is hálásan köszönjük neki!

A felvonuló csoportokat a hagyományokhoz híven a Búcsú térre vártuk, ahonnan 15:00-kor szépen rendezett sorokban tudtunk elindulni. Idén egy kis változást vezettünk be az előző évek észrevételei miatt. A lovasok és traktorosok, valamint a lovas kocsival érkezők a menet végén tudtak vonulni, a gyalogosok zavartalan közlekedése érdekében. Idei évben külön kiemeltük és kértük, hogy a felvonuló csoportok mindenképpen népviseletbe öltözve vonuljanak. Az előző évek negatív tapasztalatán igyekeztünk változtatni azzal, hogy a nem viseletben érkezőket külön csoportba soroltuk, hogy egy szép, esztétikus sort tudjanak a különböző nemzetiségi csoportok alkotni. Az előző évekhez képest úgy érezzük, idén pozitívabban zajlott a menetben vonulás. Bízunk benne, hogy az óvodások hozzátartozói is érzékelték a javulást, és a jövőben egyre többen kísérik távolabbról a rendezett csoportban felvonuló gyermekeket.

Bár kisebb kocsin, de az idei évben is felvonult a Kertbarát Kör a szüreti koszorúval. A különböző egyesületek és csoportok egyaránt nagy számban képviseltették magukat. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén már több csoport vonult a menetben énekelve és táncolva, ezzel emelve a mulatság színvonalát. Külön köszönet illeti a Stube vezetőit és dolgozóit, akik idén is egyedüli vendéglátóként kínálták itallal a vonuló felnőtteket és gyerekeket, ezzel éltetve ezt a régi, szép hagyományt. Szép szokás, amikor magánházaknál is készülnek kis süteménnyel és itallal, mellyel kínálják a házuk előtt elvonuló menetet. Bár csak néhányan voltak, de bízunk benne, hogy példájuk mást is ösztönöz a következő évben.

A Fő utca kisebb távon történő használata érdekében az idei évben a Fő térről nem a Fő utcára kanyarodtunk, hanem mellékutcákon kerülve érkeztünk a Szent Erzsébet utcába, ahonnan a megszokott módon haladt tovább a menet a Zeneiskola udvaráig. Az udvaron történő fejlesztések miatt a hasznos tér lényegesen lecsökkent, így a sátor helye is átkerült. Az újonnan épített térköves parkoló adott helyet a rendezvénysátornak. A füves rész is csökkent, így a traktorok és lovas kocsik nem jöhettek már be az udvarra a gyalogosok zavartalan közlekedése érdekében.

A sátorba megérkezve a Kákics zenekar műsora fogadta a vonulókat. Előadásuk közben a kisbíró invitálása következett. Mondandója végén felkérte polgármester urat, hogy adja át a bírónak városunk kulcsát, a hatalom jelképét. Ezután a zenekar tovább játszott. A délután folyamán fellépett a Pilisszentiváni Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Rozmaring Tánccsoport, a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes, a Netz táncprodukció tagjai, valamint a Triola Gyerekház kis táncosai. Őket követte a Werischwarer Heimatwerk táncos-énekes produkciója, a sort pedig a Trina zenekar tagjainak fiatalos előadása zárta. A nap végén a Werischwarer Burschen zenekar adta a talpalávalót a szüreti bálon.

Művészetek Háza

Hirdetésfelvétel a Vörösvári Újságba: 06-30/228-0262, ujsag@pilisvorosvar.hu
A következő lapzárta: november 1. szerda