XVII. évfolyam 9. szám - 2017. szeptember

35 év után újra Burg Ludwigsteinben

Az Europäische Jugendwoche 2017. július 29. és augusztus 6. között 59. alkalommal öt ország részvételével került megrendezésre Németországban, Burg Ludwigsteinben.

Néhányan (hatan) közülünk (a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes tagjai – a szerk.), akik először 35 évvel ezelőtt jártak ott és tele voltak emlékekkel, fokozott izgalommal várták, vajon ennyi év elteltével is hasonló élményekkel gazdagon térünk-e haza, mint annak idején, felismerjük-e a régi ismerős arcokat. És hát igen, nagyon jó érzés volt találkozni ezekkel a remek emberekkel, akik már a buszról leszállva hatalmas öleléssel fogadtak bennünket.

Már a megérkezésünk napján Witzen­hausenban, majd vasárnap Fürstenhagenben is rövid programmal mutatkoztunk be, ízelítőt adva a helyi közönségnek.

Mindennap más-más nemzet napja volt, reggeli zenés ébresztővel, konyhaszolgálattal, esti folklórműsorral, ének- és tánctanulással. Így volt ez a magyar napon is, a minket kísérő Bergländer Buam zenekar is hozzájárult az egész napi program és az esti folklórműsorunk sikeréhez. Mindennap remek workshopokon ki-ki bemutathatta a kreativitását, mint pl. fafaragás, nyelvtanulás, gyöngyfűzés. Mindenképpen meg kell említeni az igazán szórakoztató, vicces várolimpiát is (zsákbanfutás, szögbeverés és más vidám ügyességi játékokat időre kellett elvégezni), ahol a csoport egy csapata 2. helyezést ért el.

A hazautazást megelőző nap délutánján még utoljára eltáncoltunk egy darabot a repertoárunkból, és ekkor bemutathattuk, hogy miket alkottunk együtt a többi ország táncosaival és zenészeivel. Az ezt követő búcsúesten késő éjjelig tartott az ünneplés, zenével, énekkel, tánccal, ahogy az illik egy ilyen rendezvényhez. Különös atmoszférája volt ennek a rendezvénynek, a táncosok, a nézők egyaránt élvezték.

Azt hiszem, egy darabig mindannyiunk fülében cseng még a hét himnusza:

„Viva Europa, viva Burg Ludwigstein e viva musica, es soll gesungen sein!”

Ziegler Anna

vorosvari-ujsag-2017-09-00105

Hirdetés­felvétel:
06/30-228-0262