XV. évfolyam 12. szám - 2015. december

Legfrissebb

Legfrissebb

Augusztus 19-e van, szombat kora délután, a legtöbben a hét fáradalmait pihenik ki odahaza, ám a Kacsa-tó melletti halőrház udvarán lazításról szó sincs. Szorgos horgászok pucolják, majd darabolják egymás után a gusztuso...

Szeptember elseje ezúttal nemcsak az iskolákban való becsöngetés miatt volt különleges Pilisvörösváron, hanem azért is, mert idén erre a dátumra esett a 67. magyar bányásznapi ünnepség, amelyre délután négy órakor került...

Amint a címből is kiderült ­ hála és köszönet a szervezőknek ­, végre tiszteletét tette városunkban Nagy Feró és együttese. Nyilván nem mindenkinek okozott akkora örömöt a banda vasárnap esti fellépése, mint jómagamnak é...

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy...

Május 20-án gyönyörű napsütésben, ideális körülmények között zajlott az idei lovas találkozó a VIP Lovardában. A Pilisi Lovasok Baráti Köre hosszú évek óta hagyományosan ezen a helyen tartja legnagyobb rendezvényét, melynek célja a környékbeli lovasok közösségének erősítése, valamint az, hogy a természet, lovaglás iránt érdeklődő fiatalok számára betekintést adjon a lovas sportok világába.

A találkozó fő szervezői – Tóth Bettina, dr. Saufert Gyula és Kormos Ferenc, nagy segítő csapattal a háttérben – rendkívül látványos és gazdag tartalommal megtöltött programot állítottak össze. Több száz érdeklődőt vonzottak a lovas ismeretterjesztő előadások és a különböző szakágakat bemutató versenyszámok.

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes Pünkösdi jótékonysági bálja.

A Bergländer Buam zenélt a bál elején. Az első szünetben az iskolás csoport és a felnőtt csoport fellépését láthatták a vendégek. A bál további részében a Csolnoki Krigli Band zenekar szolgáltatta a talpalávalót. Mindkét zenekar ingyen játszott, ezzel is támogatva a táncegyüttest.

Évről évre beszámolunk róla, de elgondolkodtak már rajta, hogy valójában honnan is ered az esztendő azon napja, amely a fiatalokat hivatott megünnepelni? A legelső gyermeknapot Törökországban rendezték meg majdnem kétszáz évvel ezelőtt, 1920. április 23-án. A világ országaiban azóta is megtartják ezt az ünnepet, ám nációnként más és más napon. A legtöbb helyen június 1-jén (például Fehéroroszország, Észtország, Románia, Oroszország stb.), illetve november 20-án (Kanada, Franciaország, Görögország, Szerbia, Svédország stb.) rendeznek örömnapot a gyermekek számára. Hazánkban 1931-től van hagyománya a rendezvénynek, ám akkor még gyermekhétnek hívták és egy héten át tartott. Egynapos jellegét 1950-ben nyerte el, és jellemzően május utolsó hétvégéjén ünneplik.

Május utolsó péntekén gyermeknap alkalmából többféle meglepetésben volt részük a Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde apróságainak. Reggeltől ugrálóvár, állatsimogató és kézműveskedés várta a piciket a bölcsőde udvarán, a szülők pedig együtt tölthették velük a napot. A tavaly januárban megnyitott bölcsőde immár második alkalommal rendezett gyermeknapot. Idén újdonságnak számított az állatsimogató, melyet Czifra Péter állatkerti gondozó és állatfarm-tulajdonosnak köszönhettek a gyerekek. Egy kínai selyemcsirke, két nyuszi, egy tengerimalac és egy rakoncátlan süni „vállalta” a feladatot, hogy a gyerekek arcára mosolyt csaljon. A lurkók a simogatás, játszás közben színes tésztákból nyakláncot fűzhettek, majd elfogyasztották a tízórait. Gyerekek, szülők, bölcsődei nevelők egyaránt jól érezték magukat ezen a vidám délelőttön.

Polgármesteri Hivatal

Június 2-án, pénteken a Rákóczi utcai Német Nemzetiségi Óvoda, a Gradus Tagóvoda és a Széchenyi Utcai Tagóvoda dolgozói pedagógusnap alkalmából összegyűltek, hogy a nevelési év végén együtt töltsenek néhány órát, ami csak róluk szól. A délután a széchenyis óvó nénik vidám előadásával indult, akik a Négyszögletű Kerek Erdő szereplőinek bőrébe bújva szórakoztatták a lelkes közönséget. Ezután Juhászné Ligeti Katalin óvodavezető értékelte az évet, megköszönve mindenkinek – óvodapedagógusoknak, pedagógus asszisztenseknek és dadus néniknek ­ az egész éves munkáját, pozitív hozzáállását és helytállását. A kollégák szavazatai alapján kihirdetésre kerültek az év óvodapedagógusai, a különleges elismerést Kovácsné Somlai Nikolett, Papp Brigitta és Skorcov Melinda kapta. Az önkormányzat részéről Kimmelné Sziva Mária alpolgármester asszony köszöntötte néhány gondolattal az összegyűlt pedagógusokat. A város vezetése a jelképes virágcsokron kívül hidegtálakkal, valamint egy nagy tortával járult hozzá az ünnepi hangulathoz.

Polgármesteri Hivatal

Szép számban gyűltek össze az érdeklődők a III. Vörösvári Majálisra május 1-jén a sportpályán. Szerencsére az időjárás is kedvezett a szórakozni vágyóknak. A programok a kora délutáni órákban kezdődtek, a színpadon először a helyi gyerek tánccsoportok mutatták be produkcióikat: a mazsorettek, az Angel Dance, az Adenssa, a Joker Dance és a Rainbow. Őket a Melodika csoport követte, akik klasszikus darabokat, pl. Bizet Carmenjét vagy Piazzola Libertangóját játszották el sajátos hangszerelésben. A májusfaállítás után itt is fellépett a fiatalokból álló Die Ziribarer fúvószenekar majd a Berglander Baum.

Április 6-án délután rendezték a piliscsabai Páduai Szent Antal Iskola aulájában a XI. Pilisi Csellótalálkozót a pilisvörösvári, solymári és piliscsabai zeneiskolák cselló tanszakos növendékei részvételével.

Hangolás és egy közös próba után zenés beszélgetésen vehettünk részt, melyen a vendég Nagymiklósi Judit, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezetője Pablo Casalsról mesélt a növendékeknek. Sőt, ha már csellótalálkozó, néhány darabot elő is adott ezen a gyönyörű hangszeren.

Mirk Tamás (harmonika), Bogár Attila (harsona) és Peller Zoltán általános iskola hetedik osztályában, énektanáruk biztatására ragadott hangszert és fogott bele a „csörömpölésbe”. Akkoriban számos suli-buli zenekart alapítottak országszerte az iskolákban, így természetes volt, hogy mindez Vörösváron is elkezdődjön. Az első fellépésre az iskola tanárijában került sor 1980. március 8-án, ahol a fiúk 12 számból álló műsort adtak elő nőnap alkalmából a tanárnők tiszteletére.

Nagy sikerű farsangi bált rendezett a Nyugdíjas Klub február 26-án a Művészetek Házában. A Bravi Buam zenekar tagjai ­ akik már évek óta játszottak a klubnak ­ bejelentették, hogy ezen a bálon búcsúznak a közönségüktől, 37 év után leteszik a lantot, így a belépőjegyeket már elővételben elkapkodták, és telt házas volt a bál. Késő estig vidáman roptuk a táncot, nagyon jól éreztük magunkat! Nagyon sajnáljuk a zenekar elhatározását, és jó egészséget kívánunk a további életükben!

Prohászka István
a Nyugdíjas Klub elnöke

Az országszerte közkedvelt Dumaszínház társulatából legutóbb Dombóvári István, Beliczai Balázs és Szobácsi Gergő látogatott Pilisvörösvárra, még az elmúlt esztendő végén. Az előadásuk során természetesen szék nem maradt üresen és néző nem ment haza nevetés nélkül, ezért nem számított meglepetésnek, amikor az esemény folytatásaként a Művészetek Háza szervezői „bedurrantották” a humorista csoport egyik legkedveltebb tagjának önálló estjét mint folytatást. 

Előző évben a rossz idő miatt elmaradt a szüreti felvonulás, így a falu apraja-nagyja talán még izgatottabban várta az idei mulatságot. 

Már hetekkel a nagy nap előtt megkezdtük a készülődést, ahogy a lovas kocsival, lóval vagy traktorral érkezők. Erre a napra napokkal korábban készítik elő viseleti darabjaikat a kultúrcsoportok és (bár egyre kevesebben, de) a magánemberek is. Így történt ez a bíróval és a bírónéval is. Igyekeztünk megfelelő ruhát találni nekik, és az íratlan szabályok szerint előkészíteni. A felvonulás útvonalán sokan szorgosan sepregettek, és igyekeztek széppé tenni a menetben érkezők útját. Az ünnep napján a lovaskocsikat, szekereket, traktorokat mindenki próbálta szebbé varázsolni, ágakkal, virágokkal és szőlőfürtökkel feldíszíteni.

Október elseje az Idősek világnapja. Ebből az alkalomból köszöntjük mindazokat az embereket, akik hosszú élet munkáját, tapasztalatát tudják maguk mögött. Segítségükkel ápoljuk a hagyományainkat, így száll generációról gene­rációra a sok tudás. Szeretettel gondolunk rájuk, de nemcsak ezen a napon, hanem az év minden napján, hiszen szeretetükkel, bölcsességükkel ők is mindig rendelkezésünkre állnak. Idős koruk tapasztalatával tudják, mi a rossz, amit el kell kerülnie a következő generációnak. A mi feladatunk, hogy lehetővé tegyük számukra az időskorhoz méltó életet, támaszt nyújtsunk nekik a pihenés éveiben. Vigyázni kell rájuk, hogy a hosszú évek kemény munkája után örömteli nyugdíjas életet élhessenek. Érezzék, hogy nem hagyjuk magukra őket, hogy fontos részei életünknek.

Die das erste Mal veranstaltete „Juniale“ war ein voller Erfolg.

Kurz vor dem Beginn des meteorologischen Sommers veranstaltete das Werischwarer Haus der Künste am Sonntag, dem 19. Juni 2016 im Lahmkruam-Gedenkpark, der ein wichtiger Ort für das Andenken und das Gedenken an die örtliche Geschichte und die deutschsprachigen Traditionen Werisch­wars darstellt, das erste Mal eine „Juniale“, eine Veranstaltung in deren Rahmen die ungarndeutschen Traditionen gepflegt werden sollten.

Szeptember első hétvégéje a bányászok, a bányászat ünnepe. Pilisvörösváron is ilyenkor emlékeznek meg a vörösvári, a szentiváni és más környékbeli bányákban egykor dolgozó vörösvári bányászok­ról, ezzel is őrizve a bányászok, az egykori bányászat emlékeit.

Sokan gyűltek össze szeptember 2-án a Bányász emlékparkban, hogy közösen emlékezzenek meg a Vörösváron egykoron működő bányáról és a vörösvári bányászokról. A megemlékezők a Nosztalgia Dalkör vezetésével közösen elénekelték a Himnuszt, majd Parádi József egykori bányász szavalta el Az aknánál című verset. Ezután Gromon István polgármester ünnepi beszéde következett. A polgármester beszéde első részében a fosszilis energiák felhasználásának jelenlegi helyzetéről szólt, s az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület főtitkárának, Körösi Tamásnak szavait idézte a témában: 

Idén 495 éves a Svéd Királyi Testőrség. És hogy ez miért érdekes a Vörösvári Újságban? Azért, mert itt, Vörösváron született és él az a férfi, aki maga is tagja volt a nagynevű szervezetnek. A festményeiből nyílt kiállításról már egy korábbi számunkban írtunk, most érdekességképpen egy másik oldalát ismerhetjük meg. Ő Feldhoffer Johannes, akivel a Szent Erzsébet Otthonban lévő lakásában beszélgettem.

A lóban olyan igaz barátot találtam, aki mindig őszintén reagál viselkedésünkre, és soha nem csalja meg az embert. Ez az idézet Dallos Gyulától, a hazai lovassport örökös bajnokától, az ágazat nemzetközileg elismert nagykövetétől származik. Azért kezdem az ő gondolatával ezt a beszámolót, mert úgy gondolom, hogy erre az életfilozófiára szolgált kiváló például a Pilisi Lovas Majális, amelyet május 21-én rendeztek meg a szabadságligeti VIP Lovardában.

Május 20-án tartotta immár hagyományos rendezvényét, az Udvari vigadalmat a Zeneiskola. A rendezvényre ezúttal csak a „vigadalom” volt igaz, hiszen a kiszámíthatatlan időjárás miatt a fellépők és közönség beszorult a színházterembe. A hangulat azonban így is nagyon vidám volt, a szervezők pedig gondoskodtak arról, hogy a közönség semmiben ne szenvedjen hiányt. Volt étel, ital, jó hangulat és persze sok-sok zene.

Május 14-én – egy esős szombati napon – egy közkedvelt művésznő, név szerint Halász Judit lépett a Művészetek Háza színpadjának padlójára – a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer is. Szerkesztőségünk a délelőtti, bónusz előadáson járt.

Az Életet az éveknek nyugdíjas amatőr mű­vészeti együttesek és szólisták 6. balatonfüredi fesztiválját 2016. április 17. és 19. között rendezték meg a balatonfüredi Annabella Hotelben. Több mint ezren vettek részt a fesztiválon, háromszoros túljelentkezés volt. Vörösvárról a Nyugdíjas Klub Nosztalgia Dalkörével, a Margaréta tánccsoporttal, a Hagyományőrző tánccsoporttal, valamint Szedunka Ferencné versmondóval vettünk részt a fesztiválon. 72 fővel, 1 nagy autóbusszal és 5 személykocsival mentünk, és még sok szurkoló is elkísért minket.

A múlt évben meghívást kapott kórusunk Erdélyből, a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért katolikus templom plébánosától, Takács Dezső plébános úrtól, hogy szívesen látna minket a pünkösdi ünnepekre egy vendégszereplésre. A kórus nagy örömmel fogadta el a meghívást. Utunkat úgy szerveztük meg, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsún is részt vehessünk. A kiránduláson idegenvezetőnk volt Majoros László, aki Erdélyt szinte második otthonának tekinti. Nagy szívvel mesélt Erdélyről, sőt sok szép erdélyi éneket is bemutatott nekünk.

Egy vidám szerdai napon sziréna hangja töltötte be a Szabadság utcai óvodát. Az óvodában a gyerekek betekintést nyerhettek a rendőrség munkájába. A rendőrség iránti bizalom kialakítása nagyon fontos feladatunk nekünk, felnőtteknek!

A kertészeti csoport munkatársai folyamatosan végzik a Fő utca és a parkok virágosítását, melynek köszönhetően egyre zöldebbek és színesebbek a város közterületei.

Vidám hangulattal, jó borokkal, finom vacsorával és remek műsorral ünnepelte 45. születésnapját a Pilisvörösvári Kovács László Kertbarát Kör április 23-án. A születésnapon a helyiek vendégül látták az ország számos kertbarát körének küldöttségét. Az ünnepi rendezvény keretében osztották ki az idei borverseny díjait. Volt ének, zene, tánc, ünnepi beszéd, mulatozás. Mindenki jól érezte magát, nemcsak az arany okleveles díjazottak… Az ünnepnek különös jelentőséget adott, hogy éppen száz évvel ezelőtt alakult meg az első kertbarát kör Diósgyőrben.

Idén második alkalommal rendezték meg a Vörösvári Majálist május 1-én, ezúttal a Sportpályán. A rendezvény első felében tánccsoportok mutatkoztak be a színpadon, majd kezdődhettek a koncertek. Színpadra lépett a Mini Sramli, a Pilis Brass Band, a Los Andinos és az APPA nevű rockzenekar is.

A Napraforgó Speciális Otthon közel száz fogyatékkal élő felnőttet lát el nap mint nap. Az intézmény nemigen szokott sajtónyilvános eseményeket tartani, hiszen falain belül a lakók magánélete zajlik. Ám nagyritkán mégis kivételt tesznek, így április 21-én a Föld napi rendezvényükön bepillantást nyerhettünk az otthon életébe.

Már hagyomány, hogy advent elején adventi kézműves vásárt rendez a Művészetek Háza. Az árusok a Városi Könyvtár hangulatos udvarán állították fel sátraikat december 6-án, vasárnap. Az idén kevesebb volt az érdeklődő, mint az előző években, ez talán annak is köszönhető, hogy elmaradtak a szokásos színpadi programok. Képeink ízelítőt adnak a nap hangulatából.