XIV. évfolyam 11. szám - 2014. november

Legfrissebb

Legfrissebb

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga...

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a ...

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint...

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre...

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tag...

A pilisvörösvári tanuszodaprojekt sikeresen vette az első akadályt, és bekerült a II. ütem első 15 támogatott projektje közé. A képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármesteri hivatal megindította a szükséges telekalakítási eljárásokat.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program II. üteme keretében, a 1281/2017. (VI.2.) kormányhatározat alapján Pilisvörösváron egy kétmedencés tanuszoda épül (egy úszómedence + egy tanmedence). Az úszómedence 15×25×1,9 méteres, a tanmedence 10×6×0,8 méteres lesz. A medencetéren kívül a fejépületben öltözők és egyéb kiszolgáló helyiségek is helyet kapnak.

vorosvari-ujsag-2017-09-00023

Augusztus 21-én a kitűzéssel megkezdődtek a Kálvária utca felső (hídon túli) szakaszán az útépítési kivitelezési munkák. A 334 méter hosszú szilárd burkolatú útszakasz megépítése bruttó 33 645 615 forintba kerül. A munkálatok megkezdéséről az utca lakóit szórólapok útján tájékoztatta az önkormányzat.

A szakrendelőn már kicserélték a nyílászárókat, jelenleg az épület hőszigetelésén dolgoznak. Az energetikai korszerűsítés 46,6 millió forintba kerül, európai uniós támogatásból valósul meg.

Jól haladnak az Attila utcai Egészségház épületének energetikai korszerűsítési munkálatai. A kivitelező Épkomplex Kft. az épület hőszigetelésének elvégzése után jelenleg a nyílászárók cseréjét végzi. Az utcai homlokzat új nyílászáróinak beépítése már megtörtént, és az udvari részen is új ajtókat kapott az épület.

Az Egészségház épületének felújítása után a Szakorvosi Rendelőintézetnél folytatódnak majd a munkálatok. A két épület energetikai felújítása együttesen bruttó 60,59 millió forint összegű pályázati támogatással valósul meg. Ebből az Attila utcai felújítás költsége bruttó 11,43 millió forint.

Mint arról korábban már hírt adtunk, a Pilisvörösvári Utánpótlás Futball Club (PUFC) és Pilisvörösvár Város Önkormányzata közös finanszírozásban felújította a sporttelepen lévő nagy műfüves pálya műfűszőnyegét. A bruttó 8 425 586 forint értékű beruházáshoz a PUFC szerzett TAO-pályázati támogatást, a bruttó 3,5 millió forint önrészt Pilisvörösvár Város Önkormányzata biztosította.

A műfűszőnyeg cseréje után az elmúlt napokban a városgondnokság a pályát körülvevő korábbi, elöregedett, szakadt labdafogó hálókat új hálókra cserélte, illetve a PUFC finanszírozásában egy kivitelező a 12 db régi reflektort új, energiatakarékos, LED-es reflektorokra cserélte. Ezzel befejeződött a műfüves nagypálya teljes felújítása.

A pálya amatőr csapatok, baráti társaságok számára is kibérelhető. A bérleti lehetőséggel kapcsolatosan Bilau Csaba PUFC-elnököt lehet keresni, az info@pufc.hu e-mail-címen.

Mint korábban már beszámoltunk róla, az önkormányzat 13 582 360 forint pályázati támogatást nyert a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Napos Oldal Szociális Központ épületeinek energetikai korszerűsítésére.

A főépület és a gondozóház egy része tetőhéjazatának cseréje és az ereszcsatorna felújítása után az idősek átmeneti gondozóháza palatetős részének tetőhéjazat-cseréjére és ereszcsatorna-felújítására került sor. Jelenleg a kivitelező Árkád Épszer Kft. a központi épületen a tetőlécezési és cserepezési munkák után a kúpcserepezést, a cserepek vágását és a tetőkibúvók elhelyezését, valamint az átmeneti gondozóházon a tetőlécek egyengetéseit és a széldeszkák felrakását végzi.

Az összesen 16 881 058 forint értékű beruházás 3 298 698 forint összegű önkormányzati önrésszel valósul meg. A kivitelezési munkák szerződés szerinti véghatárideje: 2017. július 10.

Megújult a sporttelepen a nagy műfüves pálya

A Pilisvörösvári Utánpótlás Futball Club (PUFC) és Pilisvörösvár Város Önkormányzata közös finanszírozásban felújította a sporttelepen lévő nagy műfüves pályát. A bruttó 8 425 586 forint értékű beruházáshoz a PUFC szerzett TAO-pályázati támogatást, a bruttó 3,5 millió forint önrészt Pilisvörösvár Város Önkormányzata biztosította. A kivitelezést a Greenturf Sport Kft. végezte a PUFC-cal 2017. március 2-án megkötött vállalkozási szerződés alapján. A felújítás keretében megvalósult a 800 m2 nagyságú műfüves pálya műfűszőnyegének komplett cseréje. Az alépítmény megfelelő tömörítése és javítása után került sor az új műfűszőnyeg leterítésére, melyre először 20 tonna kvarchomokot terítettek, majd erre szórták a szükséges mennyiségű gumi granulátumot.

Március 9-én került sor a Fő utca 122-ben megnyílt új Gyógytorna és Fizikoterápiás rendelő hivatalos átadására. Az ünnepélyes átadót az épület udvarán rendezték meg, a városvezetés, a hivatali dolgozók és a meghívott vendégek részvételével.

vorosvari-ujsag-2017-03-00019

vorosvari-ujsag-2017-03-00018

Járdafelújítás a Rákóczi utcában

vorosvari-ujsag-2016-08-00023

A tavaszi páros oldali járdaépítés után augusztus 8-án elkészült a Rákóczi utcában a páratlan oldalon lévő járda felújítása is. A bányász emlékparktól a Vájár utcáig terjedő járdaszakasz kapott aszfaltburkolatot.

Kivitelező: Nadi Építő Kft.
Költség: bruttó 3 336 214 forint

Újabb mozgási, illetve edzési lehetőség nyílt a városban. A sportpálya hátsó sarkában ugyanis felnőtteknek szánt sporteszközöket helyezett el az önkormányzat, amelyeken nyújtó és erősítő gyakorlatokat végezhetünk.

Június 4-én adták át hivatalosan a közönségnek azt a szabadtéri nyilvános edzősarkot, amelyet az önkormányzat  alakított ki a Szent Erzsébet utcai sportpálya hátsó szegletében. A beruházás annak a nagy játszótérfejlesztési programnak a folytatása, amelyet az önkormányzat 2009-ben indított. Akkor öt új játszóteret és hat aszfaltos sportpályát építettek a város különböző pontjain. Évek múltán most eljött az ideje a folytatásnak, és az önkormányzat ezúttal a felnőttekre gondolt, amikor döntött a szabadtéri fitneszpark kialakításáról.

A helyszín adta magát, és az, hogy éppen ide helyezték ezeket az eszközöket, már csak azért is szerencsés, mert segítségükkel a kardioedzést – vagyis a futást – remekül kiegészíthetjük az erősítő gyakorlatokkal. Ezekhez többféle magasságú állvány is rendelkezésünkre áll, amelyeken tolódzkodást-húzódzkodást lehet végezni. Van párhuzamos korlát, különböző magasságú fellépőállványok, fekvőtámaszállványok és felülőpad. A magasabb korlátokon dinamikusabb, lendülő mozgásokat végezhetünk, és még az iskolai tornaórákról emlékezetünkbe vésődött kötélmászást is gyakorolhatjuk.

Az ünnepélyes átadó keretében Tóth Viktor személyi edzőnek és társainak köszönhetően tanúi lehettünk egy látványos tornabemutatónak. Ha a fotókon látható bravúros mutatványokat nem is fogjuk tudni utánozni, nyugodtan ismételgessük az egyszerűbb izomerősítő és nyújtó mozdulatokat, hiszen gyakorlat teszi a mestert!

Az átadón egyelőre inkább a gyerekek voltak annyira bátrak, hogy kipróbálják az új tornaeszközöket, de a hétköznapokban bizonyára a felnőttek is szívesen használatba veszik majd az edzősarkot. Ha így lesz, és a park beváltja a hozzá fűzött igényeket, akkor ezt az elsőt további pályák fogják követni. A tornapark kialakítása bruttó kétmillió forintba került, a kivitelezést a Faberland Kft. végezte, a telepítésben a városgondnokság is közreműködött.

Elkészült a Templom téri kisiskola (volt óvoda) tetőfelújítása. A kivitelezést a közbeszerzésen nyertes nyíregyházi Rózsaép Kft. végezte. A felújítás keretében visszabontották a használaton kívüli régi kéményeket, újralécezték és nylon fóliával látták el a tetőt, majd új cserépfedést és új ereszcsatornát készítettek. A tetőfelújítás 3,5 millió forintba került.

Április 21-én került sor a pályázati támogatással megvalósult Rákóczi utcai óvodabővítés műszaki átadására. A felújítások és átalakítások révén az óvoda egy új csoportszobát, egy új tornatermet, egy új tálalókonyhát és egy új logopédiai helyiséget kapott. A kivitelezést a közbeszerzésen kiválasztott szigetszentmiklósi Cibon Építő Kft. végezte el 11,8 millió forintért. A pályázati támogatás 8 millió forint volt, az önkormányzati önrész 3,8 millió. A tornatermet már használatba vették, az új csoportszobát majd csak az új nevelési évben veszik birtokba a gyerekek.

Haladnak a munkálatok a szennyvíztelepen is. A régi biológiai medencéből a két elválasztó vasbeton falat kivágták. Elkezdték az iszapsűrítő műtárgy és a mellette lévő iszaptárolónak a vasbetonszerkezetét építeni. Jelenleg a két alaplemez van kész, és zajlik az iszapsűrítő oldalfalának betonozása. Két ütemben fog elkészülni az oldalfal, folyamatban van az útszegély építése. A kezelőépületnél bebetonozásra került a födém. Elkezdték a patakrendezést, elbontották a kitorkoló műtárgynak a törött vasbetonszerkezetét, új zsalukő kitorkolófejet építettek. A kitorkoló műtárgy alapját megerősítették, nemsokára elkezdik a kőszórást, és folytatódik a mederrendezés.

Március 9-én kezdetét vette a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Rákóczi utcai óvodájának a bővítése. A fenntartó önkormányzat 2014-ben óvodabővítési pályázaton nyerte el az összeget, amelyből egy új csoportszoba és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségek építését kezdte meg a megszüntetett főzőkonyha helyén megüresedett helyiségekből. A belső átalakítás alatt az óvodának működnie kell, ezért nagyon fontos volt, hogy a mosogató helyiséget és a melegítő konyhát készítsék el leghamarabb.

Három elkészült közterületi beruházás műszaki átadására került sor november 5-én.

A Major utcában a rendezetlen útpadka helyén járda épült a gimnázium és a zeneiskola kerítése mellett. A 130 méter hosszú szakaszon összesen 200 m2 térkőburkolat készült. A munkálatok bruttó 2,2 millió forintba kerültek.