XV. évfolyam 4. szám - 2015. április

Legfrissebb

Legfrissebb

Augusztus 19-e van, szombat kora délután, a legtöbben a hét fáradalmait pihenik ki odahaza, ám a Kacsa-tó melletti halőrház udvarán lazításról szó sincs. Szorgos horgászok pucolják, majd darabolják egymás után a gusztuso...

Szeptember elseje ezúttal nemcsak az iskolákban való becsöngetés miatt volt különleges Pilisvörösváron, hanem azért is, mert idén erre a dátumra esett a 67. magyar bányásznapi ünnepség, amelyre délután négy órakor került...

Amint a címből is kiderült ­ hála és köszönet a szervezőknek ­, végre tiszteletét tette városunkban Nagy Feró és együttese. Nyilván nem mindenkinek okozott akkora örömöt a banda vasárnap esti fellépése, mint jómagamnak é...

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy...

Augusztus 14-én, búcsúhétfőn a hétvégi programoktól kellemesen elfáradva járkáltak a vörösvári lakosok a bányatavak környékén. A korai kezdés dacára nem vallottak szégyent a szervezők, mert sokan ellátogattak a rendezvénysátorhoz és annak környékére, pedig hétköznap lévén munkába kellett menniük azoknak, akik nem vettek ki szabadságot a „hosszú hétvégére”.

Június 20-án, szép számú közönség előtt került sor a hagyományos gólyagyűrűzésre a Szent Erzsébet utcában lévő fészeknél.

Az idei évben is a jól bevált csapat működött közre az eseményen: a „Liget” Polgárőr Egyesület tagjai terelték el a forgalmat és biztosították a helyszínt; a Pilisszentiváni Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltóegyesület létrás autójával Gémesi Csaba hozta le a négy fiatal gólyát a fészekből; Spilák Csaba gyűrűző helyezte fel az újfajta, lengyel gyártmányú, festett alumíniumgyűrűket a kis gólyák lábára.

Köszönetet mondok valamennyi résztvevőnek, hogy önkéntes munkájukkal hozzájárultak az ornitológia tudományán belül a vonuláskutatáshoz, és emellett ismét nagy élményt nyújtottak az eseményre kilátogató kisgyermeknek.

A fényképeket köszönjük Völgyi Hajnalkának és Preszl Gábornak.

Pándi Gábor
alpolgármester, szervező

vorosvari-ujsag-2017-06-00104

Fotók: Kálmán Kinga és Preszl Gábor.
Cikk a sport rovatban.

Mint minden évben, az idén is felállította az önkormányzat a város karácsonyfáját a Fő téren, a városháza előtt. A 10 méteres formás fenyőfát Manhertz István (Honvéd utca) ajánlotta fel. A fát a városgondokság munkatársai vágták ki, szállították el, állították és díszítették fel november 23-án egy bérelt darus autó segítségével.

De nem csak a karácsonyfa öltözött ünnepi fénybe. Az advent első vasárnapja előtti hétvégén fölszerelték a díszkivilágítást a város főbb közlekedési pontjain. Az önkormányzat által tavaly vásárolt, illetve felújított és bővített fényfüzérek a Fő téren, a Hősök terén, a Vásár téren, a Templom téren és a Ligeti Szent Család templom előtti részen kaptak helyet. Így sötétedés után meghitt, ünnepi hangulatot teremtenek városszerte.

Rémisztő sminkeket és jelmezeket, fekete macskákat, pókokat és mindenféle rémségeket láthatott az, aki október 28-án ellátogatott a Művészetek Háza által rendezett, immár hagyományos halloweeni rendezvényre, a Tök jó bulira. És persze, a tök sem maradhatott el. Az aulában igazi művészeti alkotások is születtek tökből a lelkes tökfaragó gyerekek (és szüleik) kése alatt. Az emeleten kézműves foglakozással készültek a Művészetek Háza munkatársai, lehetett többek között szellempoharat és fekete macskás falidíszt készíteni és pókhálót szőni. A legijesztőbb azonban a felső szinten található sötét halloween barlang volt. Ennek ellenére mégis hosszú sor kígyózott előtte egész délután, sőt volt, aki többször is bement, hogy újra és újra megijedhessen. Aki lemaradt a rémisztő délutánról, jövő ilyenkor pótolhatja.

 

Jack, vagyis a lámpás története

Halloween szimbóluma hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább ne kelljen vaksötétben kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába), és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták (állítólag azért, mert abból több volt nekik), és a világító sárga gömb halloween szimbólumává vált.

A nyári fejlesztési csúcs után az őszi hónapokra is maradt néhány jelentős önkormányzati beruházási munka. Szep­temberben kezdődött és folyamatosan zajlik a Fizikoterápiai rendelő kialakítása a Fő u. 122. sz. épületben, valamint a Fő u. 104. (Sváb Sarok) épületének homlokzat-felújítása. Szeptember 21-én volt a Csobánkai utcai  és a Kisfaludy utcai új gyalogátkelők műszaki átadása. Folyamatban van az Északi lakókörzet közvilágítás-fejlesztése is, a munkák jó ütemben haladnak, így jó remény van arra, hogy hogy mire beáll a korai sötétedéses időszak, üzembe tudják helyezni az Északi lakókörzetben a bővített és magasabb szintű közvilágítást.

 

Hét évvel ezelőtt döntött arról a képviselőtestület, hogy új játszótereket, parkokat hoznak létre a városban, a régieket pedig felújítják. Mostanra pedig már az akkor elültetett növények is szépen megnőttek, és igazi, családok számára ideális, árnyas parkok jöttek létre. Az önkormányzat tervei között szerepel a játszóterek bővítése a jövőben, sőt, a Görgey utcai biciklis ügyességi pálya bővítéséről már döntés is született. 

 

HORGÁSZVERSENY ÉS HALÁSZLÉFŐZŐ VERSENY A KACSA-TÓNÁL

A Pilisvörösvári Horgász Egyesület a Vörösvári Napok keretében az idén is megrendezte a gyermekek horgászversenyét és a halászléfőző versenyt. 

A búcsúi hétvégén már a délutánok folyamán is szép számmal tettek látogatást a vörösváriak a tavaknál. Azzal, hogy a kulturális és a szórakoztató részleg is itt kapott helyet, a búcsúi forgatag minden eddiginél jobban kiteljesedett. A hangulat azonban mégiscsak sötétedés után hágott a tetőfokára. Kint a kivilágított körhinták, a sátorban pedig a sztárvendégek és a város kedvenc zenekarai „csinálták a fesztivált”.

Pénteken este Hevesi Tamás, Wolf Kati és a retroparti hangjaitól volt hangos a környék. Szombaton a Budapest Bár közönsége töltötte meg a rendezvénysátrat, majd a svábbálon az Adlersteiner húzta a talpalávalót hajnalig. Vasárnap a Werischwarer Burschen gondoskodott a zenéről. És bár különböző korosztályokat szólított meg, mindkét sztárvendég nagy hangulatot csinált: mind Csepregi Éva, mind Gáspár Laci megmozgatta a közönséget. És persze a hétfőt is bállal zárhatták a táncos kedvűek, a Schwabenkraft jóvoltából. (A kedd reggelről már nem szól a beszámoló)

Idén új helyszínen rendezték meg a gyermeknapot: a gimnázium udvara várta a kicsiket és a nagyobbakat egy játékos délutánra. Bár az eddigi helyszín, a Lahmkruam park nagyon hangulatos, és szép környezetet biztosított volna az eseménynek, Berényi Ildikó szervező, a Művészetek Háza igazgatónője úgy találta, hogy ott nem lett volna elég hely a sok érdeklődőt vonzó különféle programoknak.

Többek között kétfajta ugrálóvár, népi játszó, rengeteg kézműves foglalkozás, arcfestés és lufifújás közül választhattak a gyerekek a színes délutánon, de ahogy minden évben, idén is bemutatkoztak a színpadon a Művészetek Házában, illetve a város más területein működő tánccsoportok. Majd a Kalózok kincse című interaktív előadást tekinthették meg az érdeklődők.

Azonban nem marad rendezvény nélkül idén a Lahmkruam sem! Az igazgatónő a gyereknapon beszámolt arról, hogy itt rendezik meg június 19-én a Juniálist, mellyel a hagyományokra szeretnék felhívni a figyelmet fúvószenekarok és néptánccsoportok bemutatkozásával.

Szűcs Emese

Javában folyik az önkormányzati főzőkonyha felújítása a Schiller Gimnáziumban. A felújítás során    kicserélik a homlokzati és a belső nyílászárókat, a belső fal- és padlóburkolatokat, új vizesblokkokat és raktárhelyiségeket alakítanak ki. Gépészetileg is megújul a helyiség, új légtechnikai rendszert építenek ki, bővül és megújul az elektromos rendszer, és teljesen új konyhagépeket helyeznek be. A beruházás bruttó összege 64 769 064 forint, melyből 39 730 899 forintot az önkormányzat biztosít, 25 038 165 forint pedig pályázaton elnyert összeg. A kivitelező a Lőrinci Építő Kft., a kivitelezés várható befejezése: június 30.

(A felújításról a 4. oldalon olvashatnak.)

Feldhoffer Johannes festőművész a tavalyi esztendőben sokévnyi távollét után végérvényesen hazatért Pilisvörösvárra. Akkor ígéretet tett Gromon István polgármesternek, hogy a város életében aktívan fog részt vállalni. Ennek a „missziónak” az egyik stációja az a Történelmi időutazás című kiállítás, amelyet február 28-án adtak át a festészet iránt érdeklődő polgárok számára a Művészetek Házában.

Ahogy minden évben, idén január elsején is fúvószene hangjai csendültek fel az „A Tempo” Koncertfúvós Zenekar jóvoltából a Zeneiskolában.  A terem idén is kicsinek bizonyult, a közönség egy része kiszorult a folyosókra. Szerencsére, a muzsika oda is kihallatszott.

Most is a filmzenék változatos világába kalauzolta el a zenekar a hallgatóságot, a jól ismert dallamokat pedig örömmel fogadta a közönség. Hallhattunk részleteket többek között a Miss Saigon című musicalből, megszólalt az Ennio Morricone által jegyzett A profi cím film zenéje, Jacob de Haan Concerto d’amore darabja, Zefirelli: Rómeó és Júliájának és a Titanicnak a zenéje, és egy Elvis Presley-válogatás is. Az estet természetesen a Radetzky March zárta, a közönség ütemes tapsával kísérve.

Kihasználva az alkalmas időjárást, november 18-án megkezdődtek azok a belterületi útépítések, amelyek keretében az önkormányzat saját forrásból, szilárd burkolattal kívánja ellátni a város különböző vasúti megállóihoz vezető, jelenleg még burkolatlan utcákat. 

Az építkezés a Harcsa utca, Amur utca és Ponty utca azon szakaszain kezdődött meg, amelyeken a tavaktól el lehet jutni a Vörösvárbánya vasúti megállóig. Ez az útszakasz 542 méter hosszon, 5 méter szélességben készül el, 41,5 millió forint összköltséggel. Ez az út várhatóan még ebben az évben, karácsony előtt elkészül.

Alkalmas időjárás esetén az útépítési projekt januárban a Szent János utca, a Tó utca és a Tompa Mihály utca végének szilárd burkolatú úttal való összekötésével folytatódik. Ez az útépítés 134 m  méter hosszon, 3,2-3,4 méter változó szélességben valósul meg, bruttó 7 893 000 Ft forintos összköltséggel.

Szintén januárban kezdődik ugyanezen projekt keretében, szintén saját forrásból a Szabadságliget (Karátsonyi-liget) vasúti megállóhely és a Szabadság út közötti burkolatlan szakaszon az aszfaltos út megépítése. Ez az építkezés 211 méter hosszon és 4-5 méter változó szélességben valósul meg, bruttó 19.138.900 forintos költséggel. 

A kivitelező mindhárom helyszínen a közbeszerzésen legkedvezőbb ajánlatot tevő Stone-Dekor Kft. Kedvező időjárás esetén legkésőbb március végére mindhárom út elkészülhet.

Az utóbbi napokban elkészült többek között a kétszintű csomóponton átvezető kerékpárút, a vasútállomás mögötti buszmegálló, valamint a növénytelepítés.

Néhány helyszínen a munkák még folyamatban vannak: az Attila utcai közútcsatlakozásnál a gyalogos rámpa kialakítása, a Várkert utcában az úthelyreállítás, a Fetter vendéglő mellett a gyalogosjárda helyreállítása, a SPAR melletti járdaépítés, a vasútállomás előtti ideiglenes felvonulási terület rendezése.

A munkálatok valószínűleg néhány héten belül befejeződnek.

A Sváb Sarok szép, boltíves borospincével rendelkezik. Csapatunk férfi tagjaival elterveztük, hogy rendbe hozzuk, hogy ne csak egy gödör, hanem egy igazi, autentikus borospince legyen belőle. Az előző tulajdonosok sajnálatosan bevakolták a termésköveket, ami természetesen erősen omladozott. Ezt hosszas munkával sikerült eltávolítani, így tud lélegezni a pince, el tudja szívni a felesleges nedvességet. Ezután következett a szellőző kinyitása (cigaretta csikktől macskatetemig minden volt benne). Ezt a jövőben elkerülendően, az utca felől ráccsal lezártuk. Majd jött a pince kitakarítása, a föld-padló egyenlítése és döngölése. Szerencsére a két hosszú gerenda megmaradt a pincében, nagyobb munka a pince berendezésének gyűjtése volt. Hála Istennek, önzetlen felajánlók még mindig vannak. Hordókat kaptunk Fetter Györgytől, Peller Józseftől, Ludvig Károlytól és Neubrandt Andreától. A töltikét, szűrőkosarat Peregi Teri néni, a lopót Szauer Terézia, a prést Peller József adományozta nekünk. A szőlő Neszmély mellől érkezett, olaszrizling mellett döntöttünk, köszönet Mirk Tamásnak, hogy elhozta nekünk! Ludvig Karcsi bácsi a kezdetektől a végéig figyelt ránk, szakmai tanácsokkal és segítséggel látott el bennünket! A kádakat Karcsi bácsi biztosította nekünk a préselés idejére, a darálót Tamás adta nekünk kölcsön. A folyamat végére kaptunk egy szép nagy, fadongás taposókádat Wippelhauser Ágnestől. Mint látszik, hiányosságaink még vannak, fa szőlődaráló és demizsonok hiányában vagyunk. Törekszünk arra, hogy mindenhez az autentikus eszközt használjuk. Csapatunk nevében hálásan megköszönöm a felajánlóknak és segítőknek, mindazt a hozzájárulást, amivel segítettek minket eme hagyomány továbbörökítésében, első Sváb Sarkos borunk elkészítésében.

Most beszéljenek helyettem a folyamatok alatt készített fotók! 

Zsámboki Szabolcs

A vasúti közlekedés már megindult, de még folytatódnak az utasforgalmat nem befolyásoló kisebb munkálatok, például az épületek körüli tereprendezés, a járdák vagy a P+R parkolók végső kialakítása.

A város azon szegletében bandukolok hegymenetnek felfelé, amerre a helyrajzi számok sűrű rengetege könnyen elkavarhatja az óvatlan tájékozódót. A késődélutáni napsütés reflektorként világítja meg úti célomat, egy zöld tetejű házat, amelynek kertjében egy fekete színű keverék kutya néz velem farkasszemet. A kemény házőrző álca azonban hamar szertefoszlik, amint megjelenik mögötte a ház ura, Pál Zoltán, aki kezében egy borospohárral köszönt. Éppen családi banzájt tartanak a szomszédos szülőházában, de mivel olyannyira elfoglalt, ezért csak most tudtuk tető alá hozni a találkozást. Ennek alapja nem más, minthogy Zoltán – aki saját honlapján mindent fabrikáló ezermesterként aposztrofálja magát – saját kezűleg épített siklóernyős trike-ja (egyfajta „repülőgép”) levizsgázott, továbbá egy héttel korábbi vasárnap reggelen a vörösváriak is láthatták a járművet. Már ha felnéztek az égre…

vorosvari-ujsag-2015-07-00089

Ahogyan a pünkösd havának első napján tartott felállítási ünnepségen, úgy a május végi fabúcsúztatáson is tekintélyes méretű nézősereg gyűlt össze a városháza előtti téren. A Német Nemzetiségi Fúvószenekar már percekkel a „hivatalosan” kiírt kezdés előtt az érdeklődők szórakoztatásába fogott. Utánuk a Nosztalgia Dalkör vette át a főszerepet; magyar- és németnyelvű dalokat énekeltek. Eközben a tér egyik szegletében a különféle hagyományőrző ruhákba öltözött gyerekek már izgatottan készültek a fellépésre. Volt, aki a kalapját gyűrögette, s olyan is, aki a szoknyáját igazgatta.

Az első táncos műsorszámokat a Ligeti Cseperedő Német Nemzetiségi Óvoda „csemetéi” mutatták be, őket – szintén több tánc erejéig – a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola 1.d osztálya, illetőleg a Német Nemzetiségi Táncegyüttes követte. Végezetül elérkezett a rendezvény fő attrakciója: különféle eszközökkel „felfegyverkezve” (létra, fűrész, balta, láncfűrész stb.) hagyományőrző ruhát öltött fiatal ifjak léptek a büszkén álló májusfa mellé. Beletelt vagy negyed órába, mire a kis kézi fűrésszel megingatták, ám a díszes szalagokkal felöltöztetett faóriás végül csak megadta magát, és hangos dörrenéssel elfeküdt a városháza parkolójában. Pár szívdobbanás elteltével az eleddig izgatottan várakozó gyermeksereg pillanatok alatt ellepte a fakoronát, mindenki zsákmányolt magának egy-egy színes pántlikát…

Kókai Márton

Tavaly decemberben döntött a képviselőtestület arról, hogy az első német telepesek Vörösvár községbe való megérkezésének 325. évfordulója alkalmából, a Szinvai Pál által készítendő négytagú szoborcsoportot az Iskola utca és a Templom tér sarkán, a volt Templom téri óvodánál lévő útkereszteződésben kialakítandó kis téren kívánja felállítani. A szobor környezetének kiviteli szintű tervét a Templom tér koncepciótervét is készítő Pagony Táj- és Kertépítész Iroda készítette el. A kivitelezés március 2-án kezdődött, melynek keretében a kanyarodó sáv megszüntetésével valamint a kisiskola (volt óvoda) kerítésének áthelyezésével egy nagyobb teresedést alakítottak ki. Az így kialakult teret valódi mészkő szegéllyel övezték, a szélein kiemelt növénykazettákat létesítettek. A teret gránit kiskockakővel burkolták, melyet barnásvörös klinkertégla sávok díszítenek. A műszaki átadás május 13-án volt, s erre az időre már a növénykiültetés is megtörtént. Az igényes kivitelezést a Nadi Kft. végezte. A munkák teljes befejezésére augusztus elején, a szobrok kihelyezésekor kerül sor.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Budapest-Esztergom vasútvonal korszerűsítése azzal, hogy április 8-áról 9-ére virradó éjjel megnyitották a közúti forgalom számára a 10-út és a vasút kereszteződésben megépült új aluljárót. Ezzel megszűnt a Piliscsabai utcai elterelés, ami pontosan 20 hónappal ezelőtt, 2013. augusztus 7-éről 8-ára virradó éjjel vette kezdetét.

Az aluljárónak a város felőli megközelítése egyelőre nem a végleges. A mostani terelőút kialakítására azért volt szükség, hogy a kivitelező megkezdhesse a Várkert utcai leágazás kiépítését. Az ideiglenesen kialakított ívviszonyok miatt az aluljáróban jelenleg 30 km/órás sebességkorlátozás van érvényben.

Az autósok mellett immár a gyalogosok és kerékpárosok is az új aluljárót használva tudnak átkelni a sínek egyik oldaláról a másikra. A számukra kijelölt járda nemcsak korláttal van elválasztva, hanem szintben is elkülönül az úttesttől. A szintbeni átjáró tehát véglegesen megszűnt a pilisvörösvári állomásnál, a vasúti csomópont kétszintűvé vált így nincs több várakozás a sorompónál. 

Az aluljáró megépítése azért volt kulcskérdés a Pilisi-medence települései számára, mert a vasútfelújítás befejezése után a vonatok sűrített menetrendben fognak közlekedni. Ami azt jelenti, hogy – jelenlegi ütemezés szerint 2016. január 1-jétől – csúcsidőszakokban óránként négy pár vonat, fog áthaladni a csomóponton. Az óránként nyolcszori sorompózár ellehetetlenítette volna a 10-es út közlekedését.

A kivitelezés most következő szakaszában ezen a helyszínen a Piliscsabai utca és a Várkert utca csatlakozását építik meg, illetve kialakítják a P+R parkolókat valamint a Vörösvár felől az aluljáróba bevezető útszakasz végleges nyomvonalát. Ez lényegében a vasút-korszerűsítés megkezdése előtti eredeti nyomvonallal fog megegyezni, szintben némileg lejjebb süllyesztve.