XVI. évfolyam 8. szám - 2016. augusztus

Legfrissebb

Legfrissebb

Március 15-én 11 óra előtt nem sokkal a Hősök terénél idén is piros, fehér, zöld színű kokárdákkal a szívük fölött gyülekeztek városunk polgárai az 1848­49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott városi ünnepség ...

Március 9-én került sor a Fő utca 122-ben megnyílt új Gyógytorna és Fizikoterápiás rendelő hivatalos átadására. Az ünnepélyes átadót az épület udvarán rendezték meg, a városvezetés, a hivatali dolgozók és a meghívott ven...

Március 11-én a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola színháztermében újfent – immáron ötödik alkalommal – rendezték meg az Ifjúsági Fúvóstalálkozót, amelynek házigazdája a tanintézmény fúvószenekara, a...

Tehetséges atléta, tehetséges énekes – bármelyik pályát választhatta volna, mégis orvos lett. Ő dr. Fekete Sándor, városunk egyik háziorvosa, aki 28 év után megválik vörösvári praxisától. Ennek kapcsán beszélgettem dokto...

Fotók: Kálmán Kinga és Preszl Gábor.
Cikk a sport rovatban.

Mint minden évben, az idén is felállította az önkormányzat a város karácsonyfáját a Fő téren, a városháza előtt. A 10 méteres formás fenyőfát Manhertz István (Honvéd utca) ajánlotta fel. A fát a városgondokság munkatársai vágták ki, szállították el, állították és díszítették fel november 23-án egy bérelt darus autó segítségével.

De nem csak a karácsonyfa öltözött ünnepi fénybe. Az advent első vasárnapja előtti hétvégén fölszerelték a díszkivilágítást a város főbb közlekedési pontjain. Az önkormányzat által tavaly vásárolt, illetve felújított és bővített fényfüzérek a Fő téren, a Hősök terén, a Vásár téren, a Templom téren és a Ligeti Szent Család templom előtti részen kaptak helyet. Így sötétedés után meghitt, ünnepi hangulatot teremtenek városszerte.

Rémisztő sminkeket és jelmezeket, fekete macskákat, pókokat és mindenféle rémségeket láthatott az, aki október 28-án ellátogatott a Művészetek Háza által rendezett, immár hagyományos halloweeni rendezvényre, a Tök jó bulira. És persze, a tök sem maradhatott el. Az aulában igazi művészeti alkotások is születtek tökből a lelkes tökfaragó gyerekek (és szüleik) kése alatt. Az emeleten kézműves foglakozással készültek a Művészetek Háza munkatársai, lehetett többek között szellempoharat és fekete macskás falidíszt készíteni és pókhálót szőni. A legijesztőbb azonban a felső szinten található sötét halloween barlang volt. Ennek ellenére mégis hosszú sor kígyózott előtte egész délután, sőt volt, aki többször is bement, hogy újra és újra megijedhessen. Aki lemaradt a rémisztő délutánról, jövő ilyenkor pótolhatja.

 

Jack, vagyis a lámpás története

Halloween szimbóluma hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább ne kelljen vaksötétben kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába), és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták (állítólag azért, mert abból több volt nekik), és a világító sárga gömb halloween szimbólumává vált.

A nyári fejlesztési csúcs után az őszi hónapokra is maradt néhány jelentős önkormányzati beruházási munka. Szep­temberben kezdődött és folyamatosan zajlik a Fizikoterápiai rendelő kialakítása a Fő u. 122. sz. épületben, valamint a Fő u. 104. (Sváb Sarok) épületének homlokzat-felújítása. Szeptember 21-én volt a Csobánkai utcai  és a Kisfaludy utcai új gyalogátkelők műszaki átadása. Folyamatban van az Északi lakókörzet közvilágítás-fejlesztése is, a munkák jó ütemben haladnak, így jó remény van arra, hogy hogy mire beáll a korai sötétedéses időszak, üzembe tudják helyezni az Északi lakókörzetben a bővített és magasabb szintű közvilágítást.

 

Hét évvel ezelőtt döntött arról a képviselőtestület, hogy új játszótereket, parkokat hoznak létre a városban, a régieket pedig felújítják. Mostanra pedig már az akkor elültetett növények is szépen megnőttek, és igazi, családok számára ideális, árnyas parkok jöttek létre. Az önkormányzat tervei között szerepel a játszóterek bővítése a jövőben, sőt, a Görgey utcai biciklis ügyességi pálya bővítéséről már döntés is született. 

 

HORGÁSZVERSENY ÉS HALÁSZLÉFŐZŐ VERSENY A KACSA-TÓNÁL

A Pilisvörösvári Horgász Egyesület a Vörösvári Napok keretében az idén is megrendezte a gyermekek horgászversenyét és a halászléfőző versenyt. 

A búcsúi hétvégén már a délutánok folyamán is szép számmal tettek látogatást a vörösváriak a tavaknál. Azzal, hogy a kulturális és a szórakoztató részleg is itt kapott helyet, a búcsúi forgatag minden eddiginél jobban kiteljesedett. A hangulat azonban mégiscsak sötétedés után hágott a tetőfokára. Kint a kivilágított körhinták, a sátorban pedig a sztárvendégek és a város kedvenc zenekarai „csinálták a fesztivált”.

Pénteken este Hevesi Tamás, Wolf Kati és a retroparti hangjaitól volt hangos a környék. Szombaton a Budapest Bár közönsége töltötte meg a rendezvénysátrat, majd a svábbálon az Adlersteiner húzta a talpalávalót hajnalig. Vasárnap a Werischwarer Burschen gondoskodott a zenéről. És bár különböző korosztályokat szólított meg, mindkét sztárvendég nagy hangulatot csinált: mind Csepregi Éva, mind Gáspár Laci megmozgatta a közönséget. És persze a hétfőt is bállal zárhatták a táncos kedvűek, a Schwabenkraft jóvoltából. (A kedd reggelről már nem szól a beszámoló)