XV. évfolyam 1. szám - 2015. október

Legfrissebb

Legfrissebb

Március 15-én 11 óra előtt nem sokkal a Hősök terénél idén is piros, fehér, zöld színű kokárdákkal a szívük fölött gyülekeztek városunk polgárai az 1848­49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott városi ünnepség ...

Március 9-én került sor a Fő utca 122-ben megnyílt új Gyógytorna és Fizikoterápiás rendelő hivatalos átadására. Az ünnepélyes átadót az épület udvarán rendezték meg, a városvezetés, a hivatali dolgozók és a meghívott ven...

Március 11-én a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola színháztermében újfent – immáron ötödik alkalommal – rendezték meg az Ifjúsági Fúvóstalálkozót, amelynek házigazdája a tanintézmény fúvószenekara, a...

Tehetséges atléta, tehetséges énekes – bármelyik pályát választhatta volna, mégis orvos lett. Ő dr. Fekete Sándor, városunk egyik háziorvosa, aki 28 év után megválik vörösvári praxisától. Ennek kapcsán beszélgettem dokto...

Új fogalom az építésügyben

Megszületett egy új törvény 2016 júniusában, amely a településkép védelméről szól (2016. évi LXXIV. törvény). A településkép védelmének törvényi szintű szabályozása egy kétirányú folyamat logikus lépéseként fogható fel. Egyrészről 2012 óta működésbe lépett a településképi véleményezés és bejelentés intézményrendszere, másrészről 2016 elejétől életbe lépett az építésügyi eljárások egyszerűsítése, a helyi építési szabályok figyelembevételének lehatárolása. 

2017. január elsejével változtak az építésügyi jogszabályok. 

Egyszerű bejelentés alapján végezhető 2017. január 1-től nemcsak a 300 m2-nél kisebb hasznos alapterületű új lakóépület építése, hanem a meglévő lakóépületek bővítése is, amennyiben az alábbi feltételek együttesen teljesülnek. A lakóépület bővítése akkor végezhető egyszerű bejelentés alapján, ha a lakóépület jogszerű fennállása igazolt (az épület rendelkezik használatbavételi vagy fennmaradási engedéllyel) és a lakóépület műemléki védelemmel nem érintett; a bővítést követően a lakóépület összes hasznos alapterülete nem lesz nagyobb 300 négyzetméternél, illetve ha az épület nem zártsorúan vagy ikresen csatlakozó.

Az advent, várakozás a Megváltó születésére a Szent András napjához legközelebb eső vasárnapon kezdődik. Ebben az időszakban, a nagyböjthöz hasonlóan, úgynevezett kisböjtöt tartottak az emberek. Ez kevésbé volt szigorú, azonban így is testi-lelki önmegtartóztatásra törekedtek, így ekkor mulatságok sem voltak, a Katalin-napi bállal lezárult a báli szezon.

Advent első hétfőjén kezdődtek a roráték, azaz a hajnali misék. Ekkor mindenki igyekezett elmenni a templomba nap mint nap, és a Tauet Himmel, Harmatozzatok… énekkel kezdték a misét. Ilyenkor különösen jó szolgálatot tettek a nőknél a nagykendők, „vattaszoknyák”, magas szárú cipők. A férfiak ekkor vastagabb kapcát tekertek a lábukra, előkerültek a téli „felső-ingek”, kucsmák és a prémes gallérú nagykabátok.

November közepén komoly tematikájú könyv bemutatójára invitált a Művészetek Háza a Városi Könyvtár helytörténeti termébe. Kormos Szilvia, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem volt oktatója, Bányai Viktóriával, az MTA Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársával a pilisvörösvári zsidó temető sírköveiről szóló kötetét ismertette meg a bemutató résztvevőivel. A könyv megjelenését Pilisvörösvár Város Önkormányzata is támogatta.

A 25 éves Pilisi-medence Egészségügyi Alapítvány köszöni támogatóinak a felajánlott szja 1%-át, melyet a Pilisvörösvári Mentőállomás és a Központi Orvosi Ügyelet karbantartására és a rohamkocsi felszerelésének bővítésére fordította.

Dr. Für Zoltán kuratóriumi elnök,
Dr. Mártai István kuratóriumi titkár

Második évadját kezdte meg a tavaly októberben megalakult Pilisvörösvári Honismereti Klub. A Művészetek Háza keretében működő klub minden hónap harmadik péntekén, este fél héttől tart összejövetelt a második emeleti Zöld teremben. Az új évadban több vendég előadó is színesíti majd ezeket az estéket. 

Szeptember 10-én egész napos ünnepséggel és kiállítással emlékeztek meg a könyvtárépület átadásának 50. évfordulójáról.

Ötvenéves a Városi Könyvtár Fő utcai épülete. Ebből az alkalomból szeptember 10-én, szombaton délelőtt gyermekeknek szóló programokat szerveztek: könyvekhez kapcsolódó kézműves foglalkozásokat – könyvkötést, könyvjelzőkészítést –, és az Eszterlánc mesezenekar adott koncertet az ifjabbaknak, délután pedig az ünnepélyes részre került sor.

Nem is gondolnánk, milyen kevesen vannak ma már életben azok közül, akik hiteles képet tudnának festeni számunkra a gulagok borzalmairól, s arról, hogy milyen volt az élet a második világégés előtt. A pilisvörösvári Szent Erzsébet Otthon harmadik emeletén él egy ilyen ember…

Bizinger István nyugdíjas ásványbányászt a családja, bányásztársai és tisztelői tíz évvel ezelőtt, 2006. március 16-án kísérték utolsó földi útjára a pilisvörösvári temetőben.

Személyében családja a családfőtől, a szén- és ásványbányász társai a kiváló képességű munkatárstól, tisztelői a mindenidőkben emberi értékeket valló és védelmező férfitől vettek végső búcsút.

A szőlő a megfelelő, odafigyelő művelést meghálálta, a tövek roskadtak a szőlőfürtöktől. Ekkor eljött az ideje a szüretnek.

Időben előkészítették és letakarították a szükséges eszközöket, kipucolták és kikénezték a hordókat.