XIV. évfolyam 12. szám - 2014. december

Legfrissebb

Legfrissebb

• Elfogadta a képviselő-testület a 2017-es év költségvetését. Elsőként arra kérem, hogy néhány mondatban összefoglalva értékelje az elfogadott költségvetést. A 2017. évi költségvetés mind tartalmát, mind nagyságrendjét t...

Mirk Tamás (harmonika), Bogár Attila (harsona) és Peller Zoltán általános iskola hetedik osztályában, énektanáruk biztatására ragadott hangszert és fogott bele a „csörömpölésbe”. Akkoriban számos suli-buli zenekart alapí...

Faschingsbegräbnis 2017 im Haus der Künste in Werischwar Zu den alten Sitten gehört im deutschsprachigen Raum und so auch bei den Ungarndeutschen das so genannte Faschingsbegräbnis, mit dem der Fasching bzw. Karneval zu ...

Lakossági fórumot tartottak 2017. február 16-án a Művészetek Háza dísztermében az M0-ás autóút északi szektor 11. sz. főút és 10. sz. főút közötti szakaszának építési engedélyezési eljárásával kapcsolatban. A fórumot Gro...

Szeptembertől zajlanak a kézilabda utánpótlás-bajnokságok, amelyben a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör nyolc leány és hét fiú kategóriában nevezett be. Az Országos Gyermekbajnokság fiú U-12-es korosztályában csapatunk eddigi szereplése minden várakozásunkon felül sikerült. Ebben a korosztályban az egész országot tekintve 153 csapat nevezett be. A csapatok régiókban kezdték meg a küzdelmeket még tavaly ősszel. Budapest és Pest megye a nevezett csapatok nagy száma miatt önálló régiót alkot, míg a többi régió három megyéből tevődik össze. Pest megyében húsz csapat nevezett, melyet a szervezők egy hat és két hét csapatos csoportba osztottak, melyeken belül mindenki mindenkivel kétszer játszott.

vorosvari-ujsag-2017-02-00075Ezt a csoportot sikerült hibátlan teljesítménnyel megnyernünk. Mindhárom csoport első három helyezettje jutott be a felsőházi rájátszásba úgy, hogy oda magával vitte a csoportból továbbjutókkal szemben elért eredményeit. Az így kialakult felsőházból a végén az első három helyezett csapat fog bejutni az országos elődöntőbe, vagyis a legjobb 24 közé. Mivel a felsőházban eddig négy mérkőzés került lejátszásra, melyeken három győzelmet és egy döntetlen eredményt értünk el, így a jelenlegi pozíciónk biztató, és minden esélyünk megvan a továbbjutásra. 

 

Eddigi jó szereplésünk azért is nagy bravúr, mert vetélytársaink valamennyien méretes sportcsarnokban tudnak készülni, míg mi sportcsarnok hiányában októbertől áprilisig csak a Schiller gimnázium és a Pilisszentiváni Általános Iskola kis tornatermeiben, míg tavasztól őszig a sporttelep szabadtéri aszfaltos pályáján tudunk edzeni. A szabadtéri kézilabdázás már közel húsz éve gyakorlatilag megszűnt, míg a kis termekben való gyakorlás nem teszi lehetővé a gyors ellentámadások és a szélsőjáték gyakorlását, ami mérkőzésenként akár 6-8 gól mínuszt is jelenthet csapatunk számára. Jó szereplésünk alapja, hogy mind a játékosok, mind pedig a szüleik partnerek a komoly munkában.

Pándi Gábor

 

December 16–18. között rendezték meg a fővárosban a XXII. Ferenczy-Budapest Kupa kézilabda utánpótlástornát. A háromnapos viadalon mindkét nemben, hét-hét korosztályban összesen 140 csapat vett részt. A mérkőzésekre Budapest tíz sportcsarnokában került sor.

A Pilisvörösvári TKSK csapata az előző idényben kiesett az NB I B-ből, ezért a 2015-16-os szezonban az NB II női mezőny északi régiójában folytatta a játékot. A lányok példamutató teljesítménnyel (mindössze egy döntetlennel és egy vereséggel) bizonyították, hogy nekik bizony igen is az NB I B-ben lenne a helyük. A bajnok csapat edzőjével, Ábrahám Szilviával beszélgettünk.

Egy évvel ezelőtt komoly változás történt az NB II-es mezőnyben szereplő férfi kézilabda csapat életében: Pándi Gábor edző helyére az addig játékosként ismert Wieszt Károly került. A változás ellenére az újdonsült tréner továbbra is a pályán maradt. A csapat augusztus első hétfőjén kezdte meg a felkészülést az elkövetkező idényre, ezen apropóból beszélgettünk Wieszt Károllyal.

Soha nem látott nagy létszámmal dolgoznak a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör utánpótlással foglalkozó szakemberei az utóbbi években – meséli Pándi Gábor, az egyesület utánpótlásáért felelős vezetőedzője. Itt is igaz az, ami a legtöbb sportban: érdemes minél korábban elkezdeni, hogy a gyerekek már belenőjenek a kézilabdába, megszokják a mozgást, megtapasztalják a játék örömét. Az alapokkal való ismerkedést már óvodás korban kezdik.

A Pilisvörösvári TKSK felnőtt férfi kézilabda csapata hat győzelemmel, egy döntetlennel és öt vereséggel, tizenhárom ponttal a hatodik helyről várja a tavaszi folytatást az NB II-es bajnokság Déli- csoportjában. Ez pontosan a mértani közép, hiszen 12 csapat indul ebben a csoportban. Ahhoz képest, hogy tavaly majdnem kiesett a csapat az NB II-ből, ez előrelépésnek látszik. Wieszt Károly, játékos-edzőként a 2015-16-os idény előtt vette át a csapat irányítását, számára is izgalmas időszakot jelentettek az elmúlt hónapok.

• Megvolt a tűzkeresztséged, túl vagy az első féléven. Hogyan értékeled a csapat teljesítményét, elégedett vagy-e, a hatodik hellyel?

Az őszi szezont jól, a vártnak megfelelően zártuk. A csapatot sikerült jól megismernem, a nehézkes kezdés után kezdtük megszokni egymást, és az őszi szezon második felére sikerült kiküszöbölni a hibáinkat. Az elején mindig elfáradtunk a második félidőre, mostanra már ere is megtaláltuk a gyógyírt. Ez alatt nemcsak a fizikai felkészítést értem, hanem azt is, hogy megfelelő védekezéssel és cserékkel sikerül jobban elosztanunk a terhelést. Már a fiatalok is kezdenek felzárkózni, fél év után látom rajtuk a fejlődést. A megszerezhető pontokat tekintve kicsivel jobb, mint 50%-os a teljesítményünk, amely a tavalyihoz képest nagyon jó.

Tíz győzelemmel és egy döntetlennel – utóbbi, a Solymár elleni rangadón született – vezeti az őszi szezon után a NB II-s Északi csoportot a pilisvörösvári felnőtt női kézilabda csapat. A pompás teljesítményt tovább fokozza, hogy a lányok a Magyar Kupában is bejutottak a legjobb tizenhat közé, ahol csak az NB I-s Békéscsaba tudta megállítani őket. A 2015/16-os bajnokság első félidejéről a játékos-edzőt, Ábrahám Szilviát kérdeztük.

Ábrahám Szilvia személyében új edzője van a vörösvári felnőtt női kézilabda csapatnak. Az eddigi tréner, Gyetván Krisztina nemrég szült, az egyesület vezetősége pedig arra kérte őt, hogy egyelőre maradjon a gyermeke mellett. Az edzői teendőket pedig rábízták Ábrahám Szilviára.

Rá a vörösvári szurkolók játékosként is emlékezhetnek, hiszen Szilvia néhány éve már az egyik erőssége volt az NB I B-s csapatnak. Most is megnézhetik őt góllövés közben, hiszen játékos-edzőként dolgozik, de ezen kívül ő lett az edzője a serdülő és a junior lánycsapatnak is.

A pilisvörösvári női kézilabda csapat kiesett az NB II-be. Ez sem lebecsülendő osztály, csak éppen a néhány évvel ezelőtti NB I/B-s szárnyalás után kijózanító. Valójában az a kérdés, hogy tartósan milyen szinten képes nálunk működni a női szakág. Erre a kérdésre azonban csak hosszas elemzés után lehet válaszolni, addig csak megérzéseink maradnak. S mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy mi vezetett az idei eredményekhez. Ezért kerestük meg Gyetván Krisztina edzőt, aki részese volt a korábbi sikereknek és a mostani kudarcnak is.

• Sajnos, nem úgy sikerült a női kézilabdások éve, ahogy tervezted. Kiesés az NB I/B-ből, holott a kitűzött cél ennél jóval több volt. Mi az oka, hogy ez lett belőle?

Jól hajrázott a Pilisvörösvári KSK NB II-es férfi kézilabdacsapata a 2014/15-ös bajnokság első félévében. A záró fordulóban játszották a szokásos „El Classico”-t, azaz a Solymár–Pilisvörösvár mérkőzést, amelyet a vörösvári csapat 30-21-re megnyert. Az elmúlt félév értékelésére Pándi Gábort, a csapat edzőjét kértük meg.

Tavaly kieső helyen végeztünk, mivel azonban mi voltunk a jobbik kieső, kérelmünk elfogadása után sikerült bent maradnunk az NB-II-ben. A mostani bajnokságot úgy kezdtük, hogy az egyébként sem túl erős csapatunkból távozott Fericsán Gábor, Manhercz János befejezte a játékot, Herédi Péter pedig Görögországban folytatta egyetemi tanulmányait. A helyüket fiatalokkal, 16-20 éves játékosokkal töltöttük fel. Ilyen előzmények után nem is lehetett más a célunk, minthogy újra megpróbáljunk bent maradó helyen végezni.