XIV. évfolyam 1. szám - 2014. január

Legfrissebb

Legfrissebb

Augusztus 19-e van, szombat kora délután, a legtöbben a hét fáradalmait pihenik ki odahaza, ám a Kacsa-tó melletti halőrház udvarán lazításról szó sincs. Szorgos horgászok pucolják, majd darabolják egymás után a gusztuso...

Szeptember elseje ezúttal nemcsak az iskolákban való becsöngetés miatt volt különleges Pilisvörösváron, hanem azért is, mert idén erre a dátumra esett a 67. magyar bányásznapi ünnepség, amelyre délután négy órakor került...

Amint a címből is kiderült ­ hála és köszönet a szervezőknek ­, végre tiszteletét tette városunkban Nagy Feró és együttese. Nyilván nem mindenkinek okozott akkora örömöt a banda vasárnap esti fellépése, mint jómagamnak é...

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy...

Interjú Pándi Gábor szakedzővel

Harminc esztendővel ezelőtt kezdődött Pándi Gábor kézilabdaedzői pályafutása. Ez a kerek jubileum jó pillanat arra, hogy tartsunk egy kis számvetést, ezért beszélgettünk a szakemberrel.

• Általában a játékos pályafutásukat abbahagyó, harminc feletti sportolókból lesznek edzők. Ezek szerint ön már elmúlt hatvan éves?

Szeptembertől zajlanak a kézilabda utánpótlás-bajnokságok, amelyben a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör nyolc leány és hét fiú kategóriában nevezett be. Az Országos Gyermekbajnokság fiú U-12-es korosztályában csapatunk eddigi szereplése minden várakozásunkon felül sikerült. Ebben a korosztályban az egész országot tekintve 153 csapat nevezett be. A csapatok régiókban kezdték meg a küzdelmeket még tavaly ősszel. Budapest és Pest megye a nevezett csapatok nagy száma miatt önálló régiót alkot, míg a többi régió három megyéből tevődik össze. Pest megyében húsz csapat nevezett, melyet a szervezők egy hat és két hét csapatos csoportba osztottak, melyeken belül mindenki mindenkivel kétszer játszott.

vorosvari-ujsag-2017-02-00075Ezt a csoportot sikerült hibátlan teljesítménnyel megnyernünk. Mindhárom csoport első három helyezettje jutott be a felsőházi rájátszásba úgy, hogy oda magával vitte a csoportból továbbjutókkal szemben elért eredményeit. Az így kialakult felsőházból a végén az első három helyezett csapat fog bejutni az országos elődöntőbe, vagyis a legjobb 24 közé. Mivel a felsőházban eddig négy mérkőzés került lejátszásra, melyeken három győzelmet és egy döntetlen eredményt értünk el, így a jelenlegi pozíciónk biztató, és minden esélyünk megvan a továbbjutásra. 

 

Eddigi jó szereplésünk azért is nagy bravúr, mert vetélytársaink valamennyien méretes sportcsarnokban tudnak készülni, míg mi sportcsarnok hiányában októbertől áprilisig csak a Schiller gimnázium és a Pilisszentiváni Általános Iskola kis tornatermeiben, míg tavasztól őszig a sporttelep szabadtéri aszfaltos pályáján tudunk edzeni. A szabadtéri kézilabdázás már közel húsz éve gyakorlatilag megszűnt, míg a kis termekben való gyakorlás nem teszi lehetővé a gyors ellentámadások és a szélsőjáték gyakorlását, ami mérkőzésenként akár 6-8 gól mínuszt is jelenthet csapatunk számára. Jó szereplésünk alapja, hogy mind a játékosok, mind pedig a szüleik partnerek a komoly munkában.

Pándi Gábor

 

December 16–18. között rendezték meg a fővárosban a XXII. Ferenczy-Budapest Kupa kézilabda utánpótlástornát. A háromnapos viadalon mindkét nemben, hét-hét korosztályban összesen 140 csapat vett részt. A mérkőzésekre Budapest tíz sportcsarnokában került sor.

A Pilisvörösvári TKSK csapata az előző idényben kiesett az NB I B-ből, ezért a 2015-16-os szezonban az NB II női mezőny északi régiójában folytatta a játékot. A lányok példamutató teljesítménnyel (mindössze egy döntetlennel és egy vereséggel) bizonyították, hogy nekik bizony igen is az NB I B-ben lenne a helyük. A bajnok csapat edzőjével, Ábrahám Szilviával beszélgettünk.

Egy évvel ezelőtt komoly változás történt az NB II-es mezőnyben szereplő férfi kézilabda csapat életében: Pándi Gábor edző helyére az addig játékosként ismert Wieszt Károly került. A változás ellenére az újdonsült tréner továbbra is a pályán maradt. A csapat augusztus első hétfőjén kezdte meg a felkészülést az elkövetkező idényre, ezen apropóból beszélgettünk Wieszt Károllyal.

Soha nem látott nagy létszámmal dolgoznak a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör utánpótlással foglalkozó szakemberei az utóbbi években – meséli Pándi Gábor, az egyesület utánpótlásáért felelős vezetőedzője. Itt is igaz az, ami a legtöbb sportban: érdemes minél korábban elkezdeni, hogy a gyerekek már belenőjenek a kézilabdába, megszokják a mozgást, megtapasztalják a játék örömét. Az alapokkal való ismerkedést már óvodás korban kezdik.

A Pilisvörösvári TKSK felnőtt férfi kézilabda csapata hat győzelemmel, egy döntetlennel és öt vereséggel, tizenhárom ponttal a hatodik helyről várja a tavaszi folytatást az NB II-es bajnokság Déli- csoportjában. Ez pontosan a mértani közép, hiszen 12 csapat indul ebben a csoportban. Ahhoz képest, hogy tavaly majdnem kiesett a csapat az NB II-ből, ez előrelépésnek látszik. Wieszt Károly, játékos-edzőként a 2015-16-os idény előtt vette át a csapat irányítását, számára is izgalmas időszakot jelentettek az elmúlt hónapok.

• Megvolt a tűzkeresztséged, túl vagy az első féléven. Hogyan értékeled a csapat teljesítményét, elégedett vagy-e, a hatodik hellyel?

Az őszi szezont jól, a vártnak megfelelően zártuk. A csapatot sikerült jól megismernem, a nehézkes kezdés után kezdtük megszokni egymást, és az őszi szezon második felére sikerült kiküszöbölni a hibáinkat. Az elején mindig elfáradtunk a második félidőre, mostanra már ere is megtaláltuk a gyógyírt. Ez alatt nemcsak a fizikai felkészítést értem, hanem azt is, hogy megfelelő védekezéssel és cserékkel sikerül jobban elosztanunk a terhelést. Már a fiatalok is kezdenek felzárkózni, fél év után látom rajtuk a fejlődést. A megszerezhető pontokat tekintve kicsivel jobb, mint 50%-os a teljesítményünk, amely a tavalyihoz képest nagyon jó.

Tíz győzelemmel és egy döntetlennel – utóbbi, a Solymár elleni rangadón született – vezeti az őszi szezon után a NB II-s Északi csoportot a pilisvörösvári felnőtt női kézilabda csapat. A pompás teljesítményt tovább fokozza, hogy a lányok a Magyar Kupában is bejutottak a legjobb tizenhat közé, ahol csak az NB I-s Békéscsaba tudta megállítani őket. A 2015/16-os bajnokság első félidejéről a játékos-edzőt, Ábrahám Szilviát kérdeztük.

Ábrahám Szilvia személyében új edzője van a vörösvári felnőtt női kézilabda csapatnak. Az eddigi tréner, Gyetván Krisztina nemrég szült, az egyesület vezetősége pedig arra kérte őt, hogy egyelőre maradjon a gyermeke mellett. Az edzői teendőket pedig rábízták Ábrahám Szilviára.

Rá a vörösvári szurkolók játékosként is emlékezhetnek, hiszen Szilvia néhány éve már az egyik erőssége volt az NB I B-s csapatnak. Most is megnézhetik őt góllövés közben, hiszen játékos-edzőként dolgozik, de ezen kívül ő lett az edzője a serdülő és a junior lánycsapatnak is.

A pilisvörösvári női kézilabda csapat kiesett az NB II-be. Ez sem lebecsülendő osztály, csak éppen a néhány évvel ezelőtti NB I/B-s szárnyalás után kijózanító. Valójában az a kérdés, hogy tartósan milyen szinten képes nálunk működni a női szakág. Erre a kérdésre azonban csak hosszas elemzés után lehet válaszolni, addig csak megérzéseink maradnak. S mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy mi vezetett az idei eredményekhez. Ezért kerestük meg Gyetván Krisztina edzőt, aki részese volt a korábbi sikereknek és a mostani kudarcnak is.

• Sajnos, nem úgy sikerült a női kézilabdások éve, ahogy tervezted. Kiesés az NB I/B-ből, holott a kitűzött cél ennél jóval több volt. Mi az oka, hogy ez lett belőle?

Jól hajrázott a Pilisvörösvári KSK NB II-es férfi kézilabdacsapata a 2014/15-ös bajnokság első félévében. A záró fordulóban játszották a szokásos „El Classico”-t, azaz a Solymár–Pilisvörösvár mérkőzést, amelyet a vörösvári csapat 30-21-re megnyert. Az elmúlt félév értékelésére Pándi Gábort, a csapat edzőjét kértük meg.

Tavaly kieső helyen végeztünk, mivel azonban mi voltunk a jobbik kieső, kérelmünk elfogadása után sikerült bent maradnunk az NB-II-ben. A mostani bajnokságot úgy kezdtük, hogy az egyébként sem túl erős csapatunkból távozott Fericsán Gábor, Manhercz János befejezte a játékot, Herédi Péter pedig Görögországban folytatta egyetemi tanulmányait. A helyüket fiatalokkal, 16-20 éves játékosokkal töltöttük fel. Ilyen előzmények után nem is lehetett más a célunk, minthogy újra megpróbáljunk bent maradó helyen végezni.

Eldőlt, hogy a vörösvári felnőtt férfi kézilabda csapat továbbra is az NB-II-ben szerepelhet. A Pilisvörösvári TKSK korábban kérvényezte ezt a lehetőséget, amelyet a Magyar Kézilabda Szövetség jóváhagyott. A csapat az NB-II Északi csoportban játszik, az első két mérkőzésen vereséget szenvedett, de még bőven van lehetősége a javításra.

Javításra lesz szüksége az eggyel magasabb osztályban, az NB-I.B Nyugati csoportban szereplő női csapatnak is, amely az első három forduló után, három vereséggel a 12-ik helyen áll. A szurkolók sokat segíthetnek a csapatoknak, érdemes legalább a hazai mérkőzésekre nagy számban kilátogatni.

V. F.

Idén is megrendezték az egykori legendás vörösvári kézilabdázó, Debreceni János tiszteletére a Debi tornát. A solymári búcsú idején megtartott gálán nemcsak régi vörösvári és solymári férfi játékosok, hanem – most először – hölgyek is pályára léptek.

A  Pilisvörösvári KSK felnőtt női kézilabda csapata a hetedik helyen végzett az NB-I/B Nyugati csoportjában a 2013/14-es bajnokságban. Ezzel nem tudták megismételni a korábbi bravúreredményüket, (bronzérem) de a lányok továbbra is komoly szerepet játszanak a bajnokságban. Az elvégzett munkáról és az elért eredményről Gyetván Krisztina edzőt kérdeztük.

A tizedik helyen végzett a pilisvörösvári felnőtt férfi kézilabda csapat a 2013/14-es  NB-II-es bajnokság Északi csoportjában. Ez a helyezés elméletileg kiesést jelent, gyakorlatilag azonban ez egyáltalán nem biztos. Ami viszont az, hogy a Pilisvörösvári KSK életében ezzel egy új fejezet kezdődik el. Pándi Gábor edzővel az okokról és a további lehetőségekről beszélgettünk:

A Pilisvörösvári KSK női kézilabda csapata 2013-ban minden idők legjobb eredményét elérve harmadik lett az NB-I/B-s bajnokság Nyugati csoportjában. Fontos ezt a tényt újra elismételni, egyrészt mert szívünknek kedves, másrészt mert ezzel magasra került a mérce.

Ugyanakkor a játékoskeret változásai miatt a 2013/14-es bajnokságra már nem ugyanaz a csapat állt ki. Gyetván Krisztina ezzel együtt bizakodva várta az új bajnoki évet. Elmondta, hogy tudja, nehezebb lesz a dolgunk idén, de az ő személyes célja változatlanul a dobogó.

Nincs irigylésre méltó helyzetben Pándi Gábor, az NB-II-es férfi kézilabda csapat edzője. Legalábbis a felnőtteknél és a junioroknál, akikkel egyszerre két, egymásnak ellentmondó feladatot kellene megoldania.

Már a 2013/14-es bajnokság kezdete előtt azt mondtam, hogy idén elég nagy bajban leszünk – sóhajt egy nagyot. – Nos, van is baj, mert a csoportunkban mi dobjuk a legkevesebb gólt. Kiesőzónában vagyunk, és a junioroktól felhozott fiatalokkal kiegészített csapatunk most még nincs biztonságban.