XVI. évfolyam 5. szám - 2016. május

Legfrissebb

Legfrissebb

Március 15-én 11 óra előtt nem sokkal a Hősök terénél idén is piros, fehér, zöld színű kokárdákkal a szívük fölött gyülekeztek városunk polgárai az 1848­49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott városi ünnepség ...

Március 9-én került sor a Fő utca 122-ben megnyílt új Gyógytorna és Fizikoterápiás rendelő hivatalos átadására. Az ünnepélyes átadót az épület udvarán rendezték meg, a városvezetés, a hivatali dolgozók és a meghívott ven...

Március 11-én a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola színháztermében újfent – immáron ötödik alkalommal – rendezték meg az Ifjúsági Fúvóstalálkozót, amelynek házigazdája a tanintézmény fúvószenekara, a...

Tehetséges atléta, tehetséges énekes – bármelyik pályát választhatta volna, mégis orvos lett. Ő dr. Fekete Sándor, városunk egyik háziorvosa, aki 28 év után megválik vörösvári praxisától. Ennek kapcsán beszélgettem dokto...

A Kertbarát Kör tagjai hosszú évek óta azon fáradoznak, hogy sok-sok szeretettel és egyre több szakértelemmel varázsolják széppé és termővé a vörösvári házikerteket. Most arra kértük őket, hogy állítsanak össze egy rövid kisokost, aminek segítségével Olvasóink is nekiveselkedhetnek a legfontosabb munkálatoknak. Jó kertészkedést kívánunk!

A víz egy olyan elem, ami mindenki számára jelent valamit. Van, aki fürdeni szeret, van, aki imád horgászni, mások csak ásványvíz formájában találkoznak vele. A víz számtalan formában jelen van körülöttünk, életünk része. A kisgyermekek még nem tudják, hogy milyen értékes is ez a varázslatos folyadék, minden élet forrása, testünk alapvető alkotóeleme.

Március 24-én – ahogy annak lennie kell, elsőnek – megérkezett az 1992 óta meglévő gólyafészekbe a hím gólya. Rögtön hozzá is kezdett a fészek tatarozásához, hogy mire párja is megérkezik, már egy biztonságos fészek várja, amelyikben jól fel lehet nevelni az idei fészekaljat.

Változtak a zöldfelületek fenntartásával kapcsolatos szabályok

Városunk többnyire szűk utcáiban sok esetben akadályozzák a közlekedést, a parkolást, illetve a kereszteződésekben a beláthatóságot a közterületen ültetett fák, sövények. Az út és a járda között telepített virágágyások sok esetben jelentős területet sajátítanak ki az amúgy is szűkös közterületből. Az egymástól nem megfelelő távolságra ültetett fák közé nem lehet beparkolni. Az évtizedekkel ezelőtt ültetett sövények sok helyen nagyra nőttek, s a gyalogos közlekedést megnehezítik azzal, hogy leszűkítik a járdát. A hóeltakarítást is akadályozzák, mert a sövények miatt a járdáról nincs hová belapátolni a havat, illetve az úttestről a hótóló autó nem tudja hova túrni a havat. 

Március első hétvégéjén, szombatról vasárnapra virradóra ismeretlen tettesek barbár módon feldúlták a Bányász Emlékparkot. A bányászcsilléből kiemeltek egy 20 kilós követ, mellyel teljesen szétvertek egy padot, majd a mellette lévő szemetest úgy kidöntötték, hogy a térburkolatból több kő is kifordult a helyéről. 

A 2012. április 15-én hatályba lépett új Szabálysértési törvény megszüntette a jegyző szabálysértési hatósági hatáskörét, így azóta – bár több olyan rendelete is van önkormányzatunknak, amely kötelező magatartási szabályokat ír elő vagy tilalmakat tartalmaz – ezeknek a szabályoknak a betartatására, kikényszerítésére gyakorlatilag nem volt mód.

Gondolatok a víz világnapján

Köztudott, hogy víz nélkül nincs élet. Március 22-én erre emlékezünk. A sok-sok égitest között mi, földi lények vagyunk a legszerencsésebbek. Kék bolygónk pazar vízkészlete életünk bölcsője. Már az anyaméhben dúskálunk a vízben, testünk nagy részét is ez az elem alkotja. Magyarország szerencsés, gazdag föld alatti és felszíni vízkészletben. Van bőven termál-, ásvány- és megbecsülendő, csapból folyó tiszta vizünk. De vajon még meddig? 

A levegő védelméről szóló kormányrendelet: „Tilos a légszennyezés, a diffúz forrás környezetvédelmi követelményeknek nem megfelelő működtetése miatt fellépő levegőterhelés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz.”

Egészségünk és környezetünk védelme érdekében a következőkben szeretnénk bemutatni, hogy mely anyagok elégetése tilos a háztartási berendezésekben. 

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz 

A fenti címmel rendezte meg a Szebb Környezetünkért Egyesület környezetvédelmi fórumát 2016. október 12-én a Schiller gimnázium konferenciatermében. A szervezők nagy örömére szolgált, hogy a résztvevők között köszönthette az egyesület tagjai mellett az önkormányzat képviselőit, az óvodák, iskolák pedagógusait, a gimnázium „Zöld Kollégium”-ának diákjait. 

„TeSzedd!” akció Pilisvörösváron

A Országos Hulladék Ügynökség által indított, négynaposra bővített országos „TeSzedd!” akcióhoz idén harmadszor kapcsolódott Pilisvörösvár. Az önkormányzat és a Szebb Környezetünkért Egyesület április 30-án, szombaton szervezett szemétgyűjtést a város több pontján.