XV. évfolyam 3. szám - 2015. március

Legfrissebb

Legfrissebb

• Elfogadta a képviselő-testület a 2017-es év költségvetését. Elsőként arra kérem, hogy néhány mondatban összefoglalva értékelje az elfogadott költségvetést. A 2017. évi költségvetés mind tartalmát, mind nagyságrendjét t...

Mirk Tamás (harmonika), Bogár Attila (harsona) és Peller Zoltán általános iskola hetedik osztályában, énektanáruk biztatására ragadott hangszert és fogott bele a „csörömpölésbe”. Akkoriban számos suli-buli zenekart alapí...

Faschingsbegräbnis 2017 im Haus der Künste in Werischwar Zu den alten Sitten gehört im deutschsprachigen Raum und so auch bei den Ungarndeutschen das so genannte Faschingsbegräbnis, mit dem der Fasching bzw. Karneval zu ...

Lakossági fórumot tartottak 2017. február 16-án a Művészetek Háza dísztermében az M0-ás autóút északi szektor 11. sz. főút és 10. sz. főút közötti szakaszának építési engedélyezési eljárásával kapcsolatban. A fórumot Gro...

Változtak a zöldfelületek fenntartásával kapcsolatos szabályok

Városunk többnyire szűk utcáiban sok esetben akadályozzák a közlekedést, a parkolást, illetve a kereszteződésekben a beláthatóságot a közterületen ültetett fák, sövények. Az út és a járda között telepített virágágyások sok esetben jelentős területet sajátítanak ki az amúgy is szűkös közterületből. Az egymástól nem megfelelő távolságra ültetett fák közé nem lehet beparkolni. Az évtizedekkel ezelőtt ültetett sövények sok helyen nagyra nőttek, s a gyalogos közlekedést megnehezítik azzal, hogy leszűkítik a járdát. A hóeltakarítást is akadályozzák, mert a sövények miatt a járdáról nincs hová belapátolni a havat, illetve az úttestről a hótóló autó nem tudja hova túrni a havat. 

Március első hétvégéjén, szombatról vasárnapra virradóra ismeretlen tettesek barbár módon feldúlták a Bányász Emlékparkot. A bányászcsilléből kiemeltek egy 20 kilós követ, mellyel teljesen szétvertek egy padot, majd a mellette lévő szemetest úgy kidöntötték, hogy a térburkolatból több kő is kifordult a helyéről. 

A 2012. április 15-én hatályba lépett új Szabálysértési törvény megszüntette a jegyző szabálysértési hatósági hatáskörét, így azóta – bár több olyan rendelete is van önkormányzatunknak, amely kötelező magatartási szabályokat ír elő vagy tilalmakat tartalmaz – ezeknek a szabályoknak a betartatására, kikényszerítésére gyakorlatilag nem volt mód.

Gondolatok a víz világnapján

Köztudott, hogy víz nélkül nincs élet. Március 22-én erre emlékezünk. A sok-sok égitest között mi, földi lények vagyunk a legszerencsésebbek. Kék bolygónk pazar vízkészlete életünk bölcsője. Már az anyaméhben dúskálunk a vízben, testünk nagy részét is ez az elem alkotja. Magyarország szerencsés, gazdag föld alatti és felszíni vízkészletben. Van bőven termál-, ásvány- és megbecsülendő, csapból folyó tiszta vizünk. De vajon még meddig? 

A levegő védelméről szóló kormányrendelet: „Tilos a légszennyezés, a diffúz forrás környezetvédelmi követelményeknek nem megfelelő működtetése miatt fellépő levegőterhelés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz.”

Egészségünk és környezetünk védelme érdekében a következőkben szeretnénk bemutatni, hogy mely anyagok elégetése tilos a háztartási berendezésekben. 

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz 

A fenti címmel rendezte meg a Szebb Környezetünkért Egyesület környezetvédelmi fórumát 2016. október 12-én a Schiller gimnázium konferenciatermében. A szervezők nagy örömére szolgált, hogy a résztvevők között köszönthette az egyesület tagjai mellett az önkormányzat képviselőit, az óvodák, iskolák pedagógusait, a gimnázium „Zöld Kollégium”-ának diákjait. 

„TeSzedd!” akció Pilisvörösváron

A Országos Hulladék Ügynökség által indított, négynaposra bővített országos „TeSzedd!” akcióhoz idén harmadszor kapcsolódott Pilisvörösvár. Az önkormányzat és a Szebb Környezetünkért Egyesület április 30-án, szombaton szervezett szemétgyűjtést a város több pontján.

A Föld Napja egy világméretű akció a környezetszennyezés és a bolygónk védelme érdekében. Több százmillió ember és sok szervezet tesz ezen a napon valamit, ami felhívja a figyelmet az egyik legégetőbb globális problémára: arra, hogy maga az ember felelőtlen tevékenységével oly mértékben szennyezi a légkört, a vizeket, a talajt, hogy az hosszú távon veszélyeztetni fogja az élet lehetőségét a „kék bolygón”.

Az idei télen egy évtizedek óta elhanyagolt, de igen jelentős munkát kezdtek el az újdonsült Városgondnoksági osztály munkatársai, mégpedig a tavak (Slötyi) környékének rendezését. 

Az öt tavunk környékén az elmúlt évtizedek során elburjánzott az aljnövényzet, sok fa elöregedett, ágaik letöredeztek. Az elhanyagolt környezet valósággal kínálja magát az illegális szemétlerakók számára.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy megérkezett a tavasz, és ezt nemcsak a napsütésből és a madarak csiripeléséből vesszük észre, hanem abból is, hogy eljött az ideje a kerti munkák megkezdésének. Ebből az alkalomból Gemela Elvirával, a Kovács László Kertbarát Kör tagjával beszélgettünk.