XIV. évfolyam 2. szám - 2014. február

Legfrissebb

Legfrissebb

Több mint tíz esztendeje nem telhet úgy el január elseje Pilisvörösváron, hogy a zeneiskola nagytermében ne kerülne sor az „A Tempo” Koncertfúvós Zenekar újévi koncertjére. Így volt ez 2017 első napján is; természetesen ...

• A tavalyi év utolsó interjújában arra kértem, hogy vessünk számot az elmúlt esztendő eseményeivel, most pedig, az idei év első interjújában arra kérem, hogy tekintsünk a közeli jövőbe.  Hogyan kezdődik az év az önkormá...

Végéhez közelednek mind a külső, mind a belső munkálatok a Fő u. 122. sz. alatt lévő épület felújításában, azaz az új fizikoterápiai rendelő kialakításában.  A műszaki átadás-átvételi eljárás már megkezdődött, és várható...

A levegő védelméről szóló kormányrendelet: „Tilos a légszennyezés, a diffúz forrás környezetvédelmi követelményeknek nem megfelelő működtetése miatt fellépő levegőterhelés, valamint a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelése, továbbá a levegő olyan mértékű terhelése, amely légszennyezettséget okoz.”

Egészségünk és környezetünk védelme érdekében a következőkben szeretnénk bemutatni, hogy mely anyagok elégetése tilos a háztartási berendezésekben. 

Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz 

A fenti címmel rendezte meg a Szebb Környezetünkért Egyesület környezetvédelmi fórumát 2016. október 12-én a Schiller gimnázium konferenciatermében. A szervezők nagy örömére szolgált, hogy a résztvevők között köszönthette az egyesület tagjai mellett az önkormányzat képviselőit, az óvodák, iskolák pedagógusait, a gimnázium „Zöld Kollégium”-ának diákjait. 

„TeSzedd!” akció Pilisvörösváron

A Országos Hulladék Ügynökség által indított, négynaposra bővített országos „TeSzedd!” akcióhoz idén harmadszor kapcsolódott Pilisvörösvár. Az önkormányzat és a Szebb Környezetünkért Egyesület április 30-án, szombaton szervezett szemétgyűjtést a város több pontján.

A Föld Napja egy világméretű akció a környezetszennyezés és a bolygónk védelme érdekében. Több százmillió ember és sok szervezet tesz ezen a napon valamit, ami felhívja a figyelmet az egyik legégetőbb globális problémára: arra, hogy maga az ember felelőtlen tevékenységével oly mértékben szennyezi a légkört, a vizeket, a talajt, hogy az hosszú távon veszélyeztetni fogja az élet lehetőségét a „kék bolygón”.

Az idei télen egy évtizedek óta elhanyagolt, de igen jelentős munkát kezdtek el az újdonsült Városgondnoksági osztály munkatársai, mégpedig a tavak (Slötyi) környékének rendezését. 

Az öt tavunk környékén az elmúlt évtizedek során elburjánzott az aljnövényzet, sok fa elöregedett, ágaik letöredeztek. Az elhanyagolt környezet valósággal kínálja magát az illegális szemétlerakók számára.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy megérkezett a tavasz, és ezt nemcsak a napsütésből és a madarak csiripeléséből vesszük észre, hanem abból is, hogy eljött az ideje a kerti munkák megkezdésének. Ebből az alkalomból Gemela Elvirával, a Kovács László Kertbarát Kör tagjával beszélgettünk.

Óvodánkban fontosnak találjuk a környezettudatos magatartás kialakítását. A téli madárvédelmet már a kicsiny gyerekek is megtanulhatják, ehhez igyekszünk minél több élményt és ismeretet biztosítani számukra. Egy hétig minden a madarak körül forgott!

Az egy hetes programsorozattal az volt a célunk, hogy még tudatosabban és célirányosan felhívjuk a gyermekek és közvetetten a felnőttek figyelmét a téli madárvédelemre. A téma feldolgozásában az óvoda apraja-nagyja aktívan vett részt.

Madárgyűrűzési program zajlott a Szénások Európa Diplomás területen 2014. február 8-án, szombaton. A résztvevők érkezését megelőzően reggel nyolc órakor még aggódva figyeltük az eget munkatársaimmal, vajon a szemerkélő esőben érdemes lesz-e felállítani a hálót, lesz-e benne madár. Végül úgy döntöttünk, megpróbáljuk. Fél kilencre már álltak a hálók, és reménykedtünk, hogy az eső is eláll.

Eddig szokatlanul enyhe télben van részünk idén, aminek nem örülnek felhőtlenül a Pilisi Parkerdő erdészei. Noha a kirándulóknak nem okoz problémát, hogy nincs a megszokott januári időjárásra jellemző fagyos, hideg idő, az erdő állat- és növényvilágára negatív hatással is lehet az igazi tél hiánya.

Az erdei fafajok csemetéinek fejlődése szempontjából az enyhe tél semmiképpen nem előnyös, mert sok kártevő, kórokozó a melegebb, fagymentes idő következtében túlságosan elszaporodhat. A lombrágó rovarok némelyike, például a jól ismert gyapjaslepke kedvező körülmények között tömegszaporodásra is hajlamos, de a rágcsálóknak is kedvez az enyhe idő, a szokásosnál több almot nevelhetnek fel. Nemcsak a téli sportok szerelmeseinek hiányzik nagyon a hó, mert a csapadék az erdőknek is nagyon kellene, akár hó, akár eső formában.

Városunk határában, a ligeti lovarda mögötti erdőszélen az alábbi fényképen látható súlyos környezetszennyezéssel találkozik az arra járó. Kirándulók, lovasok, kocogók, kutyasétáltatók szembesülnek e mellbevágó látvánnyal. Mintegy ötven-hatvan szétszerelt hűtőgép maradványa, annak műanyag – soha le nem bomló – részei és egyéb hulladék alkotja ezt a nagy kiterjedésű, illegális szeméttömeget. A terület kábelégetés nyomairól is tanúskodik, így egyértelműen megállapítható, hogy „vasazás” melléktermékei csúfítják el egyik legszebb kirándulóhelyünk környékét.