XVI. évfolyam 2. szám - 2016. február

Legfrissebb

Legfrissebb

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga...

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a ...

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint...

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre...

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tag...

Az év végéhez közeledve valahogy midig megszaporodnak a programok, az események, nemcsak a város életében, hanem sokszor egyéni életünkben is. Mintha minden és mindenki be akarná pótolni azt, amit esetleg év közben elmulasztott vagy nem volt rá ideje. Talán ezért is tűnik úgy, hogy ez az időszak valahogy „pörög”. A város szempontjából azonban ez jó. Nem csupán azért, mert nekünk, szerkesztőknek könnyebb megtölteni az újságot, hanem azért is, mert ez azt jelenti, hogy változások zajlanak vagy éppen fejlődik a település. Ez nemcsak a környezetünkre igaz, hanem a közösségünkre is. E havi számunkban bőven találnak mindkét témával kapcsolatban írást. Beszámolunk természetesen a legújabb városi fejlesztésekről, felújításokról, de olvashatnak olyan cikkeket is, amelyek a közösségi élet egy-egy fontos szereplőjét, eseményét mutatják be. Ilyen például az október 23-ai ünnepség, ahol idén is többen kaptak kitüntetést a városért tett munkájuk elismeréseképpen. De ilyen az Oláhné Szabó Anitával készült interjú, a helyi, a hagyományőrzés iránt elkötelezett fiatalokból verbuválódott Heimatwerk tagjaival való beszélgetés vagy a 70 éve házasságban élő Kellner házaspár története.

Ezek mellett is rengeteg témával készültünk Önöknek. Az elmúlt hónapban zajlott a közmeghallgatás, és akik nem tudtak ott lenni, de érdekelné őket az elmúlt egy év, azok most találhatnak egy összefoglalót a legfontosabb tudnivalókkal. Megismerhetik városunk új körzeti megbízottját, Finta Balázst, és ebben a hónapban a káposztasavanyítás fortélyait ismerhetik meg Zsámboki Szabolcs segítségével.

Az olyan hagyományos, decemberi programokról is találnak részleteket, mint a karácsonyi koncert és az adventi műsor és vásár. Reméljük, találnak kedvükre való olvasnivalót ebben a hónapban is!

Palkovics Mária

Idén kicsit elkésett a vénasszonyok nyara, és a szep­tember helyett az októbert tette a megszokottnál szebbé. Már ismerős, de újra és újra lenyűgöző látvány, ahogy a várost körülölelő hegyek, dombok szép lassan a magukra öltik az ősz csodás színeit, de azzal, hogy emellett az időjárás is szinte kora nyárira váltott, igazán elkényeztet bennünket. Használják ki, ameddig csak lehet, kiránduljanak, nézelődjenek, élvezzék a látványt, hiszen nem tudhatjuk, meddig tart. Ha rosszabbra fordulna az időjárás, akkor pedig forgassák az újságot, hiszen rengeteg programot találnak az elkövetkező egy hónapra, a koncertektől a színházon át egészen az előadásokig.

Nem sokkal megjelenésünk után kezdődnek is a programok az október 23-ai városi ünnepséggel. Itt idén is átadják a városi kitüntető címeket. Ahogy megszokhatták, a kitüntetetteket idén is bemutatjuk lapunk hasábjain, elsőként mostani számunkban Manhertz István díszítőszobrásszal olvashatnak egy beszélgetést.

Idén is nagyon jó hangulatban telt a város sokakat vonzó eseménye, a szüreti felvonulás és mulatság. Színes, képes beszámolónkban visszaidézzük a nagy sikerű rendezvény hangulatát. Közeledik november elseje, mikor is elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Az ünnephez kapcsolódó régi, kegyeleti hagyományokat elevenítjük fel Zsámboki Szabolcs segítségével.

Ezek mellett most is beszámolunk az elmúlt hónap legfőbb eseményeiről, fejlesztéseiről. Készülnek az utak, képeinken láthatják az elkészült Kálvária utcát, és olvashatnak a közeljövő terveiről.

Reméljük, ebben a hónapban is találnak kedvükre való olvasnivalót!

Palkovics Mária

Nemes Nagy Ágnes: Október

Most már félévig este lesz.
Köd száll, a lámpa imbolyog.
Járnak az utcán karcsú, roppant,
négy-emeletnyi angyalok.
S mint egy folyó a mozivászon
lapján, úgy úsznak át a házon.

Acetilén fényében ázik
az útjavítás. Lenn a mélyben,
iszamos, hüllő-hátu cső,
pára gyöngyösödik a kérgen,
s a városon, mint vér a gézen,
általszívódik a nyirok.

(részlet)

Beköszöntött az ősz, és ezzel együtt egy újabb tanév is elkezdődött, így mostani számunkban képekkel illusztrálva számolunk be a vörösvári iskolák tanévnyitó ünnepségeiről. Kicsit azonban még visszatekintünk a nyárra is, hiszen jó néhány írást és fotót találnak a Vörösvári Napokról, amelyek az előző számból kimaradtak. Most ezt pótoljuk, olvashatnak koncertekről, a civil napról, ünnepi szentmisékről, partnerkapcsolati ünnepségről, a Zuzu-kupáról és a tutajhúzásról is.

Képekkel mutatjuk be azt is, hogyan haladnak a városban zajló legfontosabb felújítások, és az uszodával kapcsolatban is közöljük a legújabb fejleményeket. Kereken 60 éves évfordulót ünnepelt idén a vörösvári horgászegyesület, velük Kókai Márton beszélgetett múltról, jelenről, jövőről. Előző számunkban a Zrínyi utcai óvoda távozó vezetőjével készítettünk interjút, a mostaniban pedig az óvoda új vezetőjét ismerhetik meg. Emellett interjút olvashatnak Stockerné Fetter Anna tanítónővel, aki nemrégiben Németh László-díjat vehetett át, és Pándi Gáborral, aki immár 30 éve edzője a vörösvári kézilabdásoknak.

A Vörösvári Napok után a szeptember is tartogat bőven programokat, ezek ajánlóját is megtalálják hasábjainkon, de a legnagyobb tömeget megmozgató esemény ebben az időszakban a szüreti felvonulás és mulatság lesz. Ennek részletes felhívását megtalálják a 17. oldalon.

Reméljük, találnak hasznos információkat és kedvükre való olvasnivalót ebben a hónapban is!

Palkovics Mária

Áprily Lajos: Szeptember

Jaj, ezek a homályos reggelek,
amikor minden vágy a nyár után hal!
Huszonöt éve, fázós kisgyerek,
az iskolába indultam apámmal.
A kert fölött már leng a szürke szál,
hörögve gördül már a szomju hordó.
A kőfalnál lecsüggedt fejjel áll,
s sziromtalan borzong a napraforgó.

De túl a hegyről már a fény izen,
a nap hideg gyöngyös levélre csillan,
s felgyújtja borzongó, sötét szivem,
mint egy homályos kis körtét a villany.


Szerkesztőség: 06/30-228-0262
ujsag@pilisvorosvar.hu

A következő lapzárta: október 4. szerda
Tervezett megjelenés: október 21. szombat

Köszönjük, hogy az újságot árusítják:

Ági bolt, Bányató utcai kisbolt, Barkács­bolt, Büfé, CBA Profi-Hús Kft., Halmschláger élelmiszerbolt, Koller Elektronika, Kri­vinger zöldségesbolt,
Krausz mezőgazdasági bolt, Liget ABC, Margit minimarket, Mester hentesüzlet, Müller
kávézó, Művészetek Háza (porta), Rotburger söröző, Sváb pékség, Tácsik Pékség és Cukrászda, Városi Könyvtár, Waldek

Ha augusztus, akkor búcsú! Mire e havi lapszámunkat kézbe veszik, már véget ért a XXVI. Vörösvári Napok. A megnyitó ünnepségre lapzárta után került sor, de néhány oldal erejéig már ebben a lapszámban felidézzük az eseményeket. Kezdjük a Kertbarát Kör kiállításával és az ünnepélyes megnyitóval, és néhány pillanatképpel a szombati napról. A címlapfotóval pedig már a szeptemberi számot vetítjük előre, hiszen a legtöbb eseményről – így a fergeteges Nagy Feró-koncertről is – a következő számban olvashatnak majd. 

A nyár közepe mindig kevésbé eseménydús, mint az év többi része, és kevesebb is a program az évnek ebben az időszakában. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem találnak olvasnivalót e havi számunkban. Épp ennek köszönhetően ilyenkor több helyet kaphatnak az iskolák az év végi eseményekről szóló írásaikkal, és persze az elmúlt hónap legfontosabb történéseit, témáit is megtalálják. Foglalkozunk a hulladékszállítással, több helyen is találkozhatnak vele, de egy átfogó cikket olvashatnak a 12. oldalon a témában.

Ebben a hónapban két interjút is készítettünk, az egyiket Krausz Valériával, akit újabb 5 évre megválasztottak a GESZ élére, a másikat pedig Takács Józseffel, aki elmaradhatatlan kísérője és rögzítője a vörösvári rendezvényeknek.

Bár most kevesebb a program, a készülődés már megkezdődődött városunk legnagyobb rendezvényére, a Vörösvári Napokra. Mostani számunkban megtalálják a kisvasút járattervét, mely a tavalyihoz képest több szempontból is változik, többek között abban, hogy idén nem egy, hanem két kisvasút is járja majd a várost. Múlt havi számunkban már láthatták a rendezvény részletes programtervét, és még addig van bőven idő, hogy kiválogassák a leginkább kedvükre való eseményeket. Az biztos, hogy a tavaly jól bevált helyszínen, a Kacsa-tónál és környékén, a Művészetek Házában és a Nagytemplomban változatos programokkal várják a szervezők idén is a látogatókat. Lesznek koncertek, táncbemutatók, színházi előadás, svábbál és diszkó, és persze az olyan hagyományos programok is helyet kaptak, mint a vegyeskórus koncertje, a Schwabenfest, a Zuzu-kupa és természetesen a tutajhúzóverseny. Szerkesztőségünk tagjai a legtöbb eseményen jelen lesznek, reméljük, sokukkal találkozhatunk.

Addig is szép nyarat és jó pihenést kívánunk!

Palkovics Mária

Szerkesztőség: 06/30-228-0262

ujsag@pilisvorosvar.hu

A következő lapzárta: augusztus 9. szerda
Tervezett megjelenés: augusztus 26. szombat

Köszönjük, hogy az újságot árusítják:

Ági bolt, Bányató utcai kisbolt, Barkács­bolt, Büfé, CBA Profi-Hús Kft., Halmschláger élelmiszerbolt, Koller Elektronika, Kri­vinger zöldségesbolt,
Krausz mezőgazdasági bolt, Liget ABC, Margit minimarket, Mester hentesüzlet, Müller kávézó, Művészetek Háza (porta), Rotburger söröző, Sváb pékség, Tácsik Pékség és Cukrászda, Városi Könyvtár, Waldek

Végre beköszöntött a nyár, és kezdetét vette a nyári szünet! Az elmúlt egy hónap azonban még bővelkedett mind kulturális, mind közéleti eseményekben, ezeket idézzük vissza mostani számunkban.

Bizonyára már sokan tudják, hogy a környékünket elkerülő M10-es út megépítéséből jó ideig nem lesz semmi. Mostani számunkban közöljük azt a levelet, melyet tizenhárom település polgármestere írt az ügyben illetékes minisztériumnak, és azt a válaszlevelet is, amelyet erre kaptak.

Aranyos lapály, gólyahír,
áramló könnyűségű rét.

Ezüst derűvel ráz a nyír
egy szellőcskét és leng az ég.

Jön a darázs, jön, megszagol,
dörmög s a vadrózsára száll.

A mérges rózsa meghajol –
vörös, de karcsú még a nyár.

Ám egyre több lágy buggyanás.

Vérbő eper a homokon,
bóbiskol, zizzen a kalász.
Vihar gubbaszt a lombokon.

Ily gyorsan betelik nyaram.
Ördögszekéren hord a szél –
csattan a menny és megvillan
kék, tünde fénnyel fönn a tél.

Egyre többeket foglalkoztat a Búcsú tér és a kézilabdacsarnok ügye. Mostani számunkban  megpróbáltuk egy kicsit körbejárni a témát: beszélgetést olvashatnak Rásonyi Viktorral, a Pilisvörösvári Sportkör elnökével a beruházás terveiről, a helyszínválasztásról, a távolabbi jövőről. Olvashatják a helyi Fidesz véleményét, akik máshol képzelik a sportcsarnok megvalósítását, és megismerhetik az önkormányzat álláspontját is. Reméljük, sikerült egy kissé átfogóbb képet adnunk, és ez alapján mindenki ki tudja alakítani saját álláspontját.

Ligeti Cseperedő Német Nemzetiségi Óvoda Szabadság utcai Tagóvoda  egy óvodapedagógus és két német nemzetiségi óvodapedagógus határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony. A teljes pályázati kiírás megtalálható az óvoda és a KÖZIGÁLLÁS honlapján.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017.  június 2.

A tavasz beköszöntével nemcsak a természet újul, hanem mi, emberek is elkezdjük szépítgetni kertünket, lakásunkat, környezetünket. E havi számunkban sok cikket találnak ezzel a témával kapcsolatban, több írás is szól erről. Bemutatjuk a városi fejlesztéseket, azt, hogy milyen munkát végeznek a kertészeti csoport és a városgondnokság munkatársai közös, tágabb környezetünk szebbé tétele érdekében. Olvashatnak egy írást az arculati kézikönyvről, mely épített környezetünk szépségére, esztétikájára hivatott vigyázni, és hasznos tanácsokat kapunk szűkebb környezetünk, kiskertjeink tavaszi gondozásához a Kertbarát Kör tagjainak segítségével.

Február végén eltemettük a farsangot és vele együtt remélhetőleg egy időre a telet is. Melegednek a nappalok, lassan virágba borul a természet, és ez itt a Pilisben különösen szép tud lenni. Tavasszal pedig nemcsak a természet éled téli álmából, hanem kicsit mi, emberek is: többet járunk a természetbe, és megszaporodnak a városi programok is. Mostani számunkban megpróbáltuk összefogni az elmúlt időszak legfontosabb eseményeit, történéseit.

Új fejlemények vannak M0-ás ügyében, melyhez kapcsolódóan lakossági fórumot tartottak Vörösváron, ahova az érintett cégek vezetői is eljöttek. Hogy mi derült ki a fórumon, és milyen válaszok születtek a legfontosabb kérdésekben, azt a 25. oldalon olvashatják. Az is kiderül mostani számunkban, hogy milyen fejlesztéseket, beruházásokat tervez idén az önkormányzat, hiszen elfogadta a képviselő-testület az idei év költségvetését.

Színes oldalon számolunk be a farsangtemetésről, és még adósok voltunk egy ovis farsangi mulatsággal és a nyugdíjasok báljával, ami idén azért bírt különös jelentőséggel, mert itt zenélt utoljára együtt Vörösvár régi zenekara, a Bravi Buam. Természetesen a zenekar tagjaival is beszélgettünk az elmúlt évekről és döntésük okairól.

Elnökváltás történt a Kertbarát Kör élén, ennek kapcsán a volt és a jelenlegi elnökkel készült egy-egy beszélgetés, ezeket a 28. oldalon olvashatják.

Született néhány önkormányzati rendelet az elmúlt időszakban, melyek valószínűleg sokakat érinthetnek (a közösségi együttélésről, a piacról, a zöldfelületekről), érdemes az ezekről megtalálható írásokat behatóbban tanulmányozni, mert sok minden változott, többek között a szankciók is.

Természetesen, találnak rengeteg programot is, válogassanak kedvükre! Jó olvasást és szép tavaszt kívánok minden kedves olvasónknak!

Palkovics Mária

Év elején kicsit minden csendesebb, januárban még minden az elmúlt év számvetéséről és az idei év terveiről szól, elmélkedősebb, tervezősebb, hidegebb, szürkébb. A februárral azonban már közelebb kerülünk a tavaszhoz, második felében érezhetően hosszabbodnak a nappalok, és elérkezik a bálok, a mulatságok, a vidámság ideje. Sok zene, tánc, vidám jelmezek dobják fel ilyenkor a borongós napokat, és volt jó néhány ilyen Vörösváron is. Svábbál a fúvós zenekarral a Művészetek Házában, farsang az iskolákban és az óvodákban. Képekkel idézzük vissza a bálok vidám hangulatát.

Múlt havi számunkban már olvashatták a tavak környékének koncepciótervét, mostani számunkban a Vágóhíd utcai “gyakikert” és a Kálvária terveiről találnak részleteket, és olvashatnak összeállítást a horgászbódékról és a sokak életét folyamatosan megkeserítő csőtörésekről is.

Január 26-án a svábok elűzetésére emlékeznek országosan, és természetesen Vörösváron is. Erről szóló német nyelvű cikkünket a 22. oldalon találják. Színes, képes beszámolót olvashatnak egy kiállításról, Dumaszínházról és a kultúra napi rendezvényről. E havi számunkban két beszélgetéssel is készültünk, az egyikben dr. Krupp Zsuzsannát, városunk jegyzőjét ismerhetik meg, a másikban pedig egy fiatal lánnyal, Faluvégi Fannival beszélgettünk meglepően komoly dolgokról.

Reméljük, ebben a hónapban is találnak kedvükre való olvasnivalót és sok hasznos információt!

 

Palkovics Mária

 

A következő lapzárta: március 8. szerda
Tervezett megjelenés: március 25. szombat

Köszönetnyilvánítás

A Városi „Napos Oldal” Szociális Központ Családsegítő Szolgálata ezúton szeretné megköszönni a „Piactér” szolgáltatás keretein belül nyújtott adományokat Kárpáti Istvánnak, Kárpáti Anikónak, Kárpáti Mónikának, és külön köszönet névtelen felajánlóinknak is!

Segítsen, hogy segíthessünk!

Használható állapotú konyha-, szoba- és fürdőszoba-bútorokat, háztartási gépeket keresünk KÖZVETÍTÉSI CÉLLAL rászoruló nyugdíjasoknak, egyedülálló szülőknek, gyermekes családoknak! Felajánlásaikat várjuk a Városi Napos Oldal Szociális Központ, Pilisvörösvár Család- és Gyermekjóléti Központ 06-26/334-140-es telefonszámán.

Egy újabb esztendő vette kezdetét, és bár a január gyakran szürke és borongós, azért annak mégiscsak örülhetünk, hogy hosszú évek óta először végre újra igazi tél van. Hóval és hideggel, sok napsütéssel, szikrázóan kék égbolttal. A nagy hidegnek azért is örülhetünk most, mert idén lehet végre megint korcsolyázni a vörösvári tavaknál. Ezt a város lakói pedig alaposan ki is használták, délutánonként és hétvégente megtelt a jégpálya korcsolyázni vágyó családokkal, idősebbekkel és fiatalabbakkal. Mostani lapszámunk egyik meghatározó eleme ez az élmény. Ezt láthatják a címlapon és hátsó, színes oldalon lévő összeállításunkban is.

Advent van. Várakozunk. Várjuk a csodát, hogy békés, nyugodt karácsonyunk legyen, hogy boldogan, családi körben, szeretteinkkel körbevéve tölthessük a szentestét. De előtte még rohanunk. Rohanunk, hogy minden meglegyen. Az ajándékok, a díszek, a fények, az ételek, és az utolsó simítások a munkában, hogy nyugodt lélekkel engedjük el az évet. A nagy rohanásban nem árt azonban egy kicsit megpihenni olykor. A hideg téli estéken meginni egy pohár forralt bort vagy egy forró teát, és csak lazítani egy kicsit, céltalanul. Nem is tűnik könnyű feladatnak. 

Ilyenkor novemberben megszokhatták, hogy nagy hangsúlyt kap az újságban az október 23-ai ünnepség, és főként az ehhez kapcsolódó kitüntetések átadása, a kitüntetettek bemutatása. Így mostani számunkban is nemcsak az ünnepségről szóló beszámolóinkat olvashatják, hanem egy-egy írást minden kitüntetettről: Szamos Mátyásról, Manherz Krisztiánról, dr. Vachaja Józsefről és a Nosztalgia Dalkörről.

Szintén az év végi események közé tartozik a közmeghallgatás, amely az önkormányzat egyéves munkáját mutatja be az érdeklődőknek. Erről is találnak összefoglalót, szemléltető táblázatokkal kiegészítve, és a legutóbbi fejlesztésekről is beszámolunk.

Nemzetiségi rovatunkban többek között a német nemzetiségi önkormányzat közmeghallgatásáról és a táncegyüttes által szervezett Wenczl József emlékestről olvashatnak egy-egy írást, és azt is megtudhatják, miért járt testvérvárosunkban, Gerstettenben, a Német Nemzetiségi Fúvószenekar.

Idén is tök jó buli volt a Művészetek Házában, erről színes, képes összeállítást találnak, ahogy a mindenszentek napi miséről is. A december pedig igen sok programmal érkezik majd, természetesen, ezekről is találnak ajánlókat.  Kellemes olvasást kívánunk!

Palkovics Mária

Tájékoztató a karácsonyi ünnepek körüli igazgatási szünetről 
a Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatalban Pilisvörösvár Város Önkormányzatának képviselőtestülete a Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, illetve a képviselőtestület 12/2016. (I. 28.) Kt. sz. határozatában foglaltak szerint a Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatal 2016. évi  munkarendjében 2016. december 23. és 30. közötti időszakra IGAZGATÁSI SZÜNETET rendelt el. (5 munkanap)

Az igazgatási szünetre az éves szabadságok kiadása és a költséghatékony működés érdekében volt szükség. Az igazgatási szünet alatt a Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatal zárva tart, kizárólag anyakönyvi ügyeletet biztosítunk. A halálesetekkel kapcsolatos anyakönyvi ügyelet részleteit külön hirdetményben tesszük közzé.

Dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Ha ősz, akkor szüret. Idén nagyon kegyes volt az időjárás a szüreti mulatság résztvevőihez, így a felvonuláson, az azt követő műsoron és a bálon is nagyon sokan voltak. Az őszhöz méltóan a színes forgatagról és műsorról természetesen színes oldalakon számolunk be olvasóinknak. Szintén hagyomány, hogy az Idősek napja alkalmából a Művészetek Házában köszöntik a város legidősebb polgárait. Erről szóló összeállításunkat a 16-17. oldalon találják.

Július havi lapszámunk már egy kicsit a Vörösvári Napok jegyében íródott, hiszen ahogy már bizonyára tudják, idén a város legnagyobb rendezvénye új helyszínre költözik. Mostani számunkban ezért igyekeztünk az ezzel kapcsolatos összes tudnivalót összeszedni, mind ami a helyszínt, mind ami a programokat illeti. Reméljük, összeállításunk segítséget nyújt majd az eligazodásban.

Ahogy ígértük, e havi számunkban még visszatérünk egy kicsit a Vörösvári Napokhoz. Színes képekkel beszámolunk a 20-ai eseményekről: a halászléfőzésről, a Zuzu kupáról és természetesen a tutajhúzásról. Ebben a hónapban Gromon István polgármestert arra kértük, hogy értékelje a rendezvényt, hiszen idén sok változással úgy kellett megrendezni a Vörösvári Napokat, hogy a hagyományok mégiscsak megmaradjanak.

Az augusztusi lapszámban mi más is kaphatná a legtöbb helyet, mint városunk legnagyobb rendezvénye, a Vörösvári Napok, melyet idén új helyszínen, a Kacsa-tónál tartottak, rengeteg résztvevővel. Szerkesztőségünk tagjai szinte minden eseményen jelen voltak, így igyekszünk minél többet visszaadni az esemény hangulatából, képekkel és személyes beszámolókkal.

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Tisztelettel meghívom a Pilisvörösvár Város Önkormányzata és a BSZSZ Pilisi Nyugdíjas Alapszervezetet által, a 66. Magyar Bányásznap alkalmából rendezett Bányásznapi ünnepségre.

Időpont: 2016. szeptember 02. (péntek)

Mire az újságot a kezükbe veszik, már kitört a várva várt szünidő. Amikor ezt a számot készítettük Önöknek, akkor még javában zajlott a tanítás, az év végi hajrá. Ezért most elég nagy helyet kapott az újságban az oktatás téma,. Többek között beszámolunk arról, hogyan dőlt el, hogy nem lesz fenntartóváltás a Vásár téri iskolában, ez ugyanis előző számunkba már nem fért.

De azért a képes beszámolókon már erősen érződik a nyár hangulata. A Zeneiskola májusi vigadalma még az eső miatt az iskola falai közé szorult, de szép időben zajlott a Pilisi Lovas Majális, a Gyereknap, az erdei kápolna búcsúja, és az úrnapi körmenet is, ahol címlapképünk készült.

Ebben a hónapban készült el a fitneszpark a sportpálya szegletében, erről olvashatnak beszámolót, a főzőkonyha átadására viszont már lapzárta után került sor, erről júliusban olvashatnak majd. Remény van a további épülésre-szépülésre is, már csak az aktuális pályázatok miatt is, amelyekről Gromon István polgármestert faggattuk.  

Minden kedves olvasónknak kívánunk a nyárra kellemes pihenést, sok napsütést és feltöltődést, és természetesen sok olvasással töltött percet.

a Szerkesztőség tagjai

A következő lapzárta: július 1. péntek
Tervezett megjelenés: július 16. szombat

A május általában a tavasz legszebb napjait jelenti, virágokkal, napfénnyel, tavaszi meleggel és madárcsicsergéssel. Idén valahogy ez elkésett, és május közepén még javában össze kellett húznunk magunkon a kabátot, és igen ritkán láttuk a napot. Nem maradhattak el azonban a hagyományos májusi események, és ezeken kívül is zajlott az élet városunkban.

Idén tavasszal nemcsak a virágok bontottak szirmot, nemcsak a fák rügyeztek ki és hajtottak lombot, hanem több út, aszfaltos járda és térkövezett parkoló is „kibújt a földből” Vörösvárott. Néhány fotót ebben a számban is találnak, például a szép hosszú új járdáról a Bányatelepen, a Rákóczi utcában, amiről e havi címlapfotónk is készült.

HŐSÖK NAPJA

2016. május 22. (vasárnap)

Program:

 • 14:30 Koszorúzás a városi temetőben
  • Megemlékezés és koszorúzás a német katonasíroknál
  • Tiszteletadás a temetői nagykeresztnél
  • Koszorúzás a szovjet katonasíroknál
 • 15:00 Ünnepi megemlékezés a Hősök terén
  • Himnusz
  • Rövid ünnepi műsor
  • Ünnepi beszéd
  • Koszorúzás
  • Szózat
  • Térzene

Március van, ami már valóban a tavasz kezdetét jelenti. A reggelek már madárcsicsergéstől hangosak, nyílnak a tavaszi virágok, és idén a húsvét is erre a hónapra esik.  A nagyböjt, a húsvétra való lelki készülődés jegyében olvashatnak e havi számunkban egy 15. században született írást Kempis Tamás leghíresebb művéből, a Krisztus követéséből, A szent kereszt királyi útja címmel.

Tisztelt Szülők!

A Pest Megyei Kormányhivatal által a 2016/2017. tanévre meghatározott általános iskolai beiratkozási időszak és az ehhez kapcsolódó általános iskolai körzethatárok, valamint a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pilisvörösvári Tagintézményének ellátási feladatai és ellátási körzete megtalálható a www.pilisvorosvar.hu honlapon a „Hírek, aktualitások” rovatban.

A 2016/2017. tanévre érvényes általános iskolai körzethatárok megegyeznek az idei tanév körzethatáraival.

Dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Végéhez érkezett a farsangi időszak, és a hagyomány szerint húshagyó kedden Farsang Tónival együtt a mulatságokat és nagy lakomákat is eltemettük egy időre, és megkezdődött a húsvétig tartó böjt időszaka.  Azonban ezzel együtt örülhetünk a tavasz közeledtének is. Bár az időjárás még nem a szebb arcát mutatja, azért már érezhetően hosszabbodnak a nappalok, és reméljük, hamarosan eltehetjük a télikabátokat.

2016. március 15-én 11 órára, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartandó városi ünnepségre.

Helyszín: Hősök tere

Program:

 • A Vásár téri iskola műsora
 • Ünnepi beszéd
 • Koszorúzás