XV. évfolyam 12. szám - 2015. december

Legfrissebb

Legfrissebb

A közelmúltban teljesen megújult a Fő utcai posta épülete, ahol már új, korszerű kiszolgálással várják városunk lakóit. Nemcsak az épület újult meg, hanem az intézmény is új vezetőt kapott Kepplerné Jószai Hajnalka szemé...

Hiába a térség polgármestereinek példás összefogása a M10 gyorsforgalmi út megépítése érdekében, a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár válasza szerint a 10-es út melletti települések problémáját megoldó útfejleszté...

Minden év május hónapjának utolsó vasárnapján azokra az emberekre emlékezünk, akik Magyarország védelme érdekében életüket áldozták vagy kockáztatták. A magyar hősökről az első törvény 1917-ben keletkezett, amely az első...

Egyesületünk az elmúlt időszakban 6 alkalommal avatkozott be különböző káreseményeknél. Ebből 4 volt a műszaki mentés, 2 pedig a tűzeset.

Magyarországon évente több ezer hektárnyi erdő- és vegetációtűz károsítja a természetet. A tüzek s az ebből fakadó pusztítás közel 100%-a emberi okból keletkezik, elsősorban gondatlanság miatt. Az erdő- és vegetációtüzek végett számtalanszor autópályákat, fő- és mellékutakat kell lezárni, de nem ritka, hogy tanyák és lakott területek kerülnek veszélybe. A réten, mezőkön és erdőben kialakuló tüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg, hanem számos állatfaj sem tud elmenekülni a lángnyelvek elől.

Riasztások

Március 15-én az esti órákban a Knézich Károly utcába riasztottak minket egy sérült gázcsonk miatt. A káreset helyére elsőként kiérkezve azt tapasztaltuk, hogy nagy mennyiségű gáz került a levegőbe. A kialakult helyzet súlyosságát jelzi, hogy utánunk még három fővárosi egység érkezett. A rendőrség lezárta a környéket, kilenc lakót ideiglenesen ki kellett költöztetni otthonából a robbanásveszély miatt. Az elektromos művek szakemberei a biztonság kedvéért kikapcsolták a közvilágítást, végül a gázművek szakemberei helyrehozták a sérült gázvezetéket és elzárták a gázt. 

Az „Erdőtüzek megelőzése” címmel tartott konferenciát a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a területükhöz tartozó önkormányzatok és polgármesteri hivatalok képviselői számára. 

Vízkár az óvodában

Az elmúlt egy hónap szinte eseménytelenül telt a vörösvári tűzoltóknál a riasztások számát tekintve.

Sajnos egy komoly káreseményről mégis be kell számolnunk. Február 13-án a Hősök téri Gradus Óvodába riasztották a rajt, ahol a mosogatókonyha csőrendszerének meghibásodás miatt az egész óvodát 3-4 cm magasságban víz lepte el. A meghibásodást az óvoda dolgozói csak a hétvégét követően vették észre, amikorra a padlózat már jóvátehetetlenül károsodott. A raj a kiérkezés után áramtalanította az óvodát, és nekilátott a káresemény felszámolásának. 

Tűzesetek

Január 12-én kigyulladt egy elektromos szekrény egy családi ház falán az Attila utcában. Az ott lakóknak még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült megfékezniük a tüzet. Tűzoltóink a lakók biztonsága érdekében hőkamerával ellenőrizték a kábeleket és a padlást, szunnyadó izzás után kutatva.

Január 14-én éjjel kigyulladt egy családi ház Pilisszentivánon, a Határ utcában. Rajunk a 4000 liter víz szállítására alkalmas Steyr tűzoltófecskendővel vonult a helyszínre, hogy segítse az oltást. (Egyesületünktől a vízszállításban kértek segítséget, mivel a fagy miatt a kivonuló tűzoltók nehezen fértek hozzá a tűzcsaphoz.)

Tűzesetek

December 10-én a déli órákban az Őrhegy utcába riasztották rajunkat, ahol egy 20 négyzetméteres alapterületű faház égett teljes terjedelmében. Tűzoltóinkon kívül két fővárosi egység is a helyszínre érkezett. Az oltás közel két órát vett igénybe, és csak három vízsugár segítségével sikerült a tüzet teljes mértékben eloltani és továbbterjedését megakadályozni. Személyi sérülés nem történt.

Közlekedési baleset

November 10-én a kora délutáni órákban a Szent Erzsébet utca és az Ősz utca sarkánál két gépjármű ütközött egymásnak. A baleset során személyi sérülés nem történt, de mindkét gépjármű forgalmi akadályt képezett. A raj előbb áramtalanította a gépjárműveket, majd a rendőrségi helyszínelés befejezése után a forgalmi akadályt megszüntette. 

A városháza dísztermében gyűltek össze november 14-én, hétfőn délelőtt az idei külső védelmi gyakorlat résztvevői azzal a céllal, hogy közösen gyakorolják azokat a tevékenységeket, amelyeket egy esetleges váratlan katasztrófahelyzetben egymással együttműködve végezniük kell. A gyakorlatban részt vettek a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Pilisvörösvár Város Polgármesteri Hivatala, a Pest Megyei Kormányhivatal Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a Helyi Védelmi Bizottság, a Pilisvörösvári Rendőrőrs és a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviselői. 

Megkezdődött a fűtési szezon, és ezzel egy időben sajnálatos módon megjelentek a kéménytüzes, füstmérgezéses esetek, naponta riasztják a tűzoltókat robbanások és szén-monoxid-mérgezések miatt. A gyakran tragikus kimenetelű események többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne.

Gyászolunk

Nagy veszteség érte egyesületünket; búcsúznunk kellett egy tűzoltó bajtársunktól, Kárpáti Jánostól, aki 1996 és 1999 között az elnöki funkciót is betöltötte, és haláláig tagja volt egyesületünknek. Emlékét megőrizzük. 

A Budaörsi Rendőrkapitányságon augusztus 1-jétől bűnmegelőzési előadóként dolgozik Egri Judit rendőrzászlós, aki többek között a drogprevenciós program illetékes munkatársa, őt kérdeztük munkájáról. 

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához, hogy elhelyezzék a kegyelet virágjait és meggyújtsák az emlékezés gyertyáit. 

Van, aki már napokkal előtte megjelenik a temetőben, hogy rendbe hozza a sírokat, érzelmileg is felkészüljön a megemlékezés napjára. A temetőket azonban nem mindenki azért látogatja, hogy szerettei sírjánál megemlékezzen. Ilyenkor gyakrabban fordul elő gépkocsifeltörés, sírokról történő virág- és koszorúeltulajdonítás, illetve alkalmi vagy zseblopás.

A vörösvári tűzoltók a legutóbbi találkozás óta 5 alkalommal avatkoztak be vonulásaik során. A műszaki mentések száma három volt, míg a tűzeseteké kettő.

Fakidőlések

Az első műszaki mentés során, szeptember 9-én a Tó dűlő viadukthoz közel eső részéhez riasztották tűzoltóinkat, valamint a fővárosból egy fecskendőt és egy létraszert. A közvetlenül az út mellett álló, kb. 16-18 méter magas, teljesen kiszáradt nyárfáról ágak szakadtak le, veszélyeztetve a közlekedést és az ingatlanok kerítését. Mivel nagy magasságból is törtek le ágak, segítségül kellett hívni egy magasból mentő létraszeres gépjárművet. A káresemény felszámolásának idejére az érintett útszakaszt lezárták. A veszély elhárítása közel másfél órát vett igénybe. 

Tűzeset, műszaki mentés

Augusztus 25-én, csütörtökön hajnalban leszakadt egy veszélyes anyagot szállító kamion pótkocsija a Fő utca Petőfi Sándor utcai kereszteződésében. Az elszabadult pótkocsi kidöntötte a járda melletti közkutat, majd úgy állt meg, hogy teljesen elzárta a Petőfi Sándor utcát, elvontatni nem lehetett. Szerencsére a veszélyes anyaggal megrakott szerelvény nem sérült meg, és a baleset személyi sérülést sem okozott. A pótkocsit másnap csak két húsztonnás daru segítségével tudták az úttestre emelni és elvontatni. A műszaki mentés alatt két órán keresztül le volt zárva a 10-es út.

DROGPREVENCIÓ

A rendőrség a fiatalok kábítószer-fogyasztásának megelőzése érdekében a 2014/15-ös tanév óta egy speciális szolgáltatással áll a szülők, családok rendelkezésére, ami a 2016/17-os tanévben is folytatódik.

A program minden általános- és középiskolában tanuló gyermek családja számára elérhető.  Szakemberünk szülői értekezleten, fogadóórán, telefonon vagy elektronikus levélben nyújt tájékoztatást a kábítószerrel kapcsolatos büntető igazságszolgáltatást érintő kérdésekben. 

Lakóhelye közelében lopott

A Budaörsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya indított eljárást lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt R. Gábor 28 éves pilisvörösvári lakos ellen. 

Műszaki mentések 

Június 4-én a rendőrség kérésére a tetőtéri ablakon keresztül behatoltunk a Hunyadi utca egyik házába, ahol egy eszméletlen férfit találtunk, aki már napok óta nem adott magáról életjelet. A magatehetetlen férfit a mentők kórházba szállították.

Június 11-én reggel 5 óra tájban a Fő utca 66. szám előtt (a Járási Hivatalnál) összeütközött egy kisteherautó és egy személygépkocsi. A balesetben egy személy súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, mindketten a személygépkocsi utasai voltak. A baleset miatt a közlekedés két órán keresztül szünetelt a 10-es út ezen szakaszán, a forgalmat a rendőrök a mellékutcákba terelték.

Ahogy arról már olvashattak a Vörösvári Újság hasábjain, a képviselőtestület a közelmúltban megszavazta, hogy új autót vesz a Pilisvörösvári Rendőrőrs, ezen belül a helyi körzeti megbízottak számára. Az autót június 6-án, ünnepélyes keretek között adta át dr. Mihály István Pest megyei főkapitánynak Gromon István polgármester.

Nyitott kapuk

Május 28-án ismét szélesre tártuk a tűzoltószertár kapuit, és a nemzetközi gyermeknaphoz kapcsolódóan vendégül hívtuk és láttuk a gyerekeket. A szertárban és a városháza udvarán nemcsak a tűzoltóautókat – köztük a nemrégiben átadott új Steyr tűzoltófecskendőt – és a különböző berendezéseket próbálhatták ki a gyerekek, de rajzolni, színezni, papírmakettet készíteni is lehetett, és volt arcfestés is. Ráadásként apró ajándékokkal – lufival, sapkával – kedveskedtünk az apróságoknak, akik kétségkívül ezúttal is igen jól érezték magukat, ahogy a Napraforgó Speciális Otthonból érkezett vendégek is.

Április 30-án ünnepélyes keretek közt adták át a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára a Városháza udvarán azt a Steyr gyártmányú gépjármű-tűzoltófecskendőt, amelyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ajánlott fel tűzoltóinknak, és Ujvári Attila vállalkozó teljesen ingyenesen, társadalmi munkában újított fel. A mostanra újszerű, kitűnő állapotba került tűzoltószer tűzoltóink legfontosabb vonulási eszközeként kerül szolgálatba a vörösvári polgárok élet- és vagyonvédelmét biztosítandó.

Tűzesetek, műszaki mentések

A hónap mérlege: 8 riasztás, amiből egy téves jelzésnek bizonyult. Négy alkalommal tűzesethez, két alkalommal műszaki mentéshez, egy alkalommal pedig egy szénmonoxid-mérő meghibásodása miatt vonultunk ki. De nézzük sorra az eseményeket:

Április 6-án az Erkel Ferenc utca alatti nádas gyulladt ki és égett mintegy 3000 m2-en. A nagy kiterjedésű tüzet 3000 liter vízzel és kézi szerszámokkal két órán belül sikerült megfékeznünk. A fővárosi tűzoltók is részt vettek az oltásban. A gyors kiérkezésnek és a hatékony beavatkozásnak köszönhetően a lakóházak nem voltak veszélyben, annak ellenére sem, hogy a fel-feltámadó szél más-más irányba terelte a lángokat.

A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakást vagy üdülőt tartalmazó épületek esetében 2016. március 31-ig kellett írásba foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat. 

A képviselőtestület március végi rendes ülésén Koczka Gábor rendőralezredes, rendőrségi tanácsos, rendőrőrs parancsnok számolt be a Budaörsi Rendőrkapitányság Pilisvörösvári Rendőrőrsének 2015. évi munkájáról. Összefoglalónk az ő beszámolója alapján készült.

Tűzesetek

Az év első hónapjában tűzesetek és a fűtéssel kapcsolatos problémák adtak munkát tűzoltóinknak – összesen öt alkalommal nyújtottunk segítséget a bajbajutott polgároknak.

A legnagyobb tűz január 16-án a volt téesztelepen keletkezett, ahol több száz szalmabálát tárolnak. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, az oltásban összesen hat tűzoltó gépjármű vett részt. A vörösvári és fővárosi egységeken kívül a solymári és a pilisszentiváni tűzoltók is a helyszínre siettek, és segítettek abban, hogy a tüzet elszigeteljék és elfojtsák. Ennek során munkagépeket is bevetettek, amelyekkel a még meg nem gyulladt bálákat elkülönítették a tűztől. A küzdelem a lángokkal estétől másnap délig tartott. Tűzoltóink több váltásban dolgoztak. Az oltást a hideg idő is nehezítette, mivel az oltóvíz rögtön ráfagyott az útra.

Március első napjaiban Londonba utazik gyakorlatozni Magyarország hivatásos mentőszervezete, a HUNOR. Az „EUR 15” gyakorlat szervezői és meghívott vendégei január tizenkettedikén Budapesten üléseztek. Az értekezlet után Pilisvörösvárra, az önkéntes tűzoltóságra utazott a nemzetközi küldöttség, ahol dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő fogadta őket, majd Pfeiffer Ferenc, az önkéntesek parancsnoka mutatta be nekik a tűzoltóság épületét. Elmondta: nagy megtiszteltetés számukra vendégül látni a gyakorlat szervezőit és a londoni tűzoltót, akivel egyébként – ahogy az tűzoltók között szokás – meg is ajándékozták egymást. Londonból egy sisakot küldtek a tűzoltók a pilisvörösváriak múzeumába, ahol a vendégek nagy érdeklődéssel tekintették meg a kiállított tárgyakat. Nagy meglepetést okozott, amikor felhívták az angolok figyelmét arra, hogy Pilisvörösváron egy jobb kormányos, angol tűzoltófecskendő teljesít szolgálatot: a jármű egy angol tűzoltóság ajándéka volt.

A vendégek ezután ellátogattak a solymári brit katonai temetőbe, ahol Anthony Brumwell alezredes, az Egyesült Királyság Zágrábban állomásozó, de Magyarországra is akkreditált katonai attaséja várta őket. „Bátor emberek emlékművét megyünk megkoszorúzni” – mondta, majd hozzátette: fontos, különleges helyszín ez a temető, ápolják, megőrzik az utókornak. A vendégek, élen a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókkal, megkoszorúzták a hősi halált halt katonáknak emelt emlékművet, majd elbúcsúztak a magyar vendéglátóktól, és visszatértek a szállásukra.

Forrás: www.katasztrofavedelem.hu

Műszaki mentések

Az elmúlt év vége viszonylagos nyugalomban telt el, hiszen mindössze két alkalommal kellett beavatkoznunk, mindkét esetben műszaki mentést végeztünk. Január elején ugyancsak két alkalommal avatkoztunk be a téliesre fordult időjárás miatt  és ugyancsak műszaki mentést végeztünk.

Az ország egyes területeire előrejelzett téli időjárási viszonyok és a megváltozott útviszonyok miatt óvatosságra, türelemre, a járművek felkészítésére hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Hogyan közlekedjenek a gyorsforgalmi utakon a téli hónapokban? Melyek azok a legfőbb szabályok és hasznos tudnivalók, melyeket érdemes tudni és megtartani, amennyiben télen közlekednek? Ezekre a kérdésekre ad választ az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság kiadványa, az „Autópálya kisokos”.

Tűzesetek

A legutóbbi lapzárta óta tűzoltóink 3 alkalommal avatkoztak be, mindhárom alkalommal tűzeseteknél.

Lakossági bejelentés alapján vonultunk ki november 11-én a késő esti órákban a Piliscsabai utca és az Őrhegy utca kereszteződéséhez. A jelzett helyen egy elektromos oszlopra felszerelt közvilágítási lámpatest teljes terjedelmében égett, vélhetően elektromos zárlat következtében. A helyszínt és környezetét a rendőrséggel közösen lezártuk, és biztosítottuk, hogy az esetleges forgalom ne zavarja a beavatkozást, valamint hogy a leeső és megolvadt, izzó műanyagcseppek ne okozzanak további kárt. Az elektromos tűz miatt a környező utcák közvilágítása megszűnt, amit a helyszínre érkező ELMÜ szakemberek visszaállítottak. A teljesen megsemmisült lámpatest pótlása megtörtént, így a kereszteződésben a közlekedés éjszakai is biztonságos.

AZ ÜNNEPI VÁSÁRLÁS NEM VÁRT MEGLEPETÉSE? 

Az év bármely időszakában előfordulhat, hogy „megszabadítják” értékeitől, de ennek lehetősége nagyobb az év végi ünnepek előtt zajló bevásárlások időszakában. Az üzleteket és piacokat ilyenkor vastagabb pénztárcával keressük fel, és autónk is gyorsan megtelik csomagokkal.