XVII. évfolyam 2. szám - 2017. február

Legfrissebb

Legfrissebb

Karácsony közeledtével városunk közterületeire is kikerültek az ünnepi díszek, s felgyúltak az ünnep fényei. A karácsonyi készülődés első mozzanataként megérkezett a Fő térre az a fenyőfa, amelyet a Bocskai utca 77. sz. ...

Mint azt már hírként közöltük, szeptemberben megáldották a közel­múltban felújított, Templom tér 4. szám alatti épületben kialakított Szent Imre-házat, a vörösvári egyházközség közösségi házát. Így a helyi hívő közössége...

A Kálvária utcai és a Báthory utcai útépítés után november végére elkészült a Lahner György utca (szentiváni nevén Határ utca) szilárd burkolata is. A közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelező, a Stone Dekor Kft. szept...

Am Sonntag, dem 19. November 2017 war es wieder soweit: die Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung von Werischwar lud erneut zu dem von ihr jährlich veranstalteten Nationalitätennachmittag in den Festsaal des Hauses der...

Tod Goldberg: Gengszterváros


Egy regény, ahol ügynökök, zsaruk, keresztapák és maffiózók vívják véres harcukat, és ahol a pénz szava mindennél erősebb.

Agatha Christie: Hercules munkái

A főhős azt a feladatot vállalta magára, hogy megszabadítja a társadalmat annak legrémisztőbb szörnyetegeitől.

Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul


A királynő legközelebbi barátjának igaz története. Betekintést nyerünk Viktória királynő hosszú uralkodásának talán legbotrányosabb évtizedébe.

Avagy a Vörösvári táncosok az óceánon túl

Stefan Ihas, a Duna menti svábok Világszövetségének elnöke 2014-ben meghívta a vörösvári táncosokat egy amerikai turnéra. Akkor, ott, a 60 éves jubileumon még nem gondoltuk, hogy az „egyszerű” turnéból egy emlékút lesz. Wenczl József, szeretett és mélyen tisztelt koreográfusunk több éven keresztül dolgozott azon, hogy ezt a lehetőséget megkaphassuk. Tragikus körülmények között, sajnálatos módon a táncegyüttes évfordulójának 3. napján elhunyt. Az álmát valóra váltva idén augusztus 12. és 28. között a vörösvári táncosok részt vettek a Wenczl József emlékút–USA–Kanada–Donauschwabentreffen elnevezésű utazáson. Ezúton is köszönjük a szervezőknek, hogy az egész utazást az ő emlékének szentelték.

Augusztus 20-án a hagyományokhoz híven a Nagytemplomban került sor az ünnepi szentmisére és a kenyérszentelésre. A misét ezúttal Csobánci József nyugalmazott plébános celebrálta, aki pappá szentelése után 15 évig a vajdasági Bácskában, majd a svájci Zürichben magyar plébániákon a magyar híveket szolgálta. Az utolsó 34 évben a svájci püspök kérésére kizárólag német ajkúak papja volt. Így különösen nagy örömmel fogadta el Sándor atya meghívását az augusztus 20-ai ünnepi szentmisére, melyet magyar nyelven tartott meg a vörösvári híveknek.

Egy évad után is volt már miről beszélni a Pilisvörösváron élő színházkedvelőknek, ám most a második esztendő elteltével, illetve a harmadik megkezdésével újfent érdemes elmerengeni az eddigi tapasztalatokról. Berényi Ildikóval, a Művészetek Házának igazgatójával beszélgettünk a helyi színházéletről.

Dániel András: Kuflik a láthatatlan réten

vorosvari-ujsag-2017-09-00125
Mesés történetek gyermekeknek Hildáról és Fityircről.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Vegyes­kórus január 1-től új karnaggyal folytatja munkáját. Az új karvezetővel, Sebestyén Jánossal beszélgettem, hogy az elmúlt félév tapasztalatairól, a jövőt illető terveiről kérdezzem.

Daniel Silva: Az angol kém – A Moszad ügynöke és a királyi célpont

vorosvari-ujsag-2017-07-00084

Silva legújabb kémregénye igazi macska-egér játék. 

A hirdetések grafikai tervezését is vállaljuk a hirdetési díj 30%-áért.

Az árak ÁFA-val együtt értendők.

 

Fekete-fehér

Színes

Hátsó borító:;

       –

120 000 Ft

1/1 oldal

48 000 Ft

  60 000 Ft

1/2 oldal

24 000 Ft

  30 000 Ft

1/4 oldal

12 000 Ft

  15 000 Ft

1/8 oldal

  6 000 Ft

    7 500 Ft

1/16 oldal 

  3 000 Ft

    3 750 Ft

apróhirdetés 500 Ft
(max. 200 karakter)

Június 2-án, pénteken este telt házas zongorakoncerttel avatták fel a Művészetek Háza új zongoráját. A megjelentek Beethoven, Rossini, Schubert és Liszt Ferenc műveit hallgathatták meg Jászberényi Lilián és Berchy József előadásában.

Stephen King: Agykontroll

vorosvari-ujsag-2017-06-00083

A krimi hőseinek természetfölötti képességekkel rendelkező alakokkal kell megküzdeniük.

Elmismásol

Az „elmismásol” szót a „valamilyen ügyet, dolgot elsimít, elken, elkendőz, elpalástol, elfed, eltakar, eltussol, szabotál, illetve mellébeszél, köntörfalaz” jelentéssel szokták használni, vagyis csak átvitt értelemben fordul elő, konkrét értelemben nem használatos, pl. „eltakarta a képernyőt” helyett nem lehet azt mondani, hogy „elmismásolta a képernyőt”. 

A Művészetek Háza aulájában nyílt meg Locher Mónika festménykiállítása április 9-én, vasárnap délután. A vörösvári művésznő, aki civilben óvónő, öt éve kezdett el festéssel foglalkozni, Magyar Ari festőtanodájában találta meg a saját útját és a stílust, ami legközelebb áll hozzá.

A költészet napját hazánkban József Attila születésnapján (április 11.) ünnepeljük. Ennek a jeles napnak kapcsán emlékeztünk meg Arany Jánosról a Művészetek Házában április 21-én.  A 200 éve született költő, író, műfordító életét a Teatro Társulat állította színpadra.

Az előadás központjában Arany életének és költészetének bemutatása állt, melyet legismertebb verseinek idézeteivel színesítettek az előadók. Kiemelkedő pontja volt Petőfivel való barátsága és szeretett barátjának elvesztése, mely mély nyomot hagyott költészetében is. Érzelmekben gazdag, átfogó előadást láthattunk, melynek most megidézzük egyes részleteit. 

Em, ú, ká, azaz MUK. Egy jelszó az elmúlt évezredből, amely az 1956-os forradalom bukását követően született meg. Ez a három betű valójában egy felhívást rejt magában, egészen pontosan: Márciusban Újra Kezdjük! Azon forradalmárok jelszava volt ez, akik hittek abban, hogy a felkelés megismételhető, a szovjet katonák pedig kiűzhetők Magyarországról. A MUK feliratot gyakorta házfalakra festették fel, valamint röpcédulák segítségével terjesztették a titkos üzentet. A mozgalom első ízben természetesen a fővárosra koncentrálódott, ám a későbbiekben az ország más pontjain is feltűnt.

Daniel Banulescu: A sátán a szívedre vadászik

vorosvari-ujsag-2017-05-00087 

Szívszorító és vicces kép Kelet-Európáról

Az idén már negyedik alkalommal találkoztak a környék művészeti iskolái Pilisvörösváron a zeneiskolában. Az ürömi, pilisborosjenői, solymári, pilisszentiváni, piliscsabai és saját résztvevőink kiegészültek a szegedi ProMusica Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel és tanáraival, ebben a tanévben létesített ugyanis partnerkapcsolatot a két iskola. Az együttműködés keretében nemrégiben mi látogatottunk el Szegedre a hagyományos tavaszi Kamara Hangverseny koncertjükre, most ők jöttek el hozzánk bemutatkozni.

„Érzed? Jön a tavasz, / a fák alá / már tarka-fátylú verőfényt havaz. / A messzeségből hírnök érkezett: / madár lebeg a rónaság felett / s fény szállt a holt avarra: Hóvirág.” – írja Tavasz-várás című versében Wass Albert. Bár március 19-én hóvirág a legtöbb helyi kertben még nem virágzott, de a természet ébredésének hangulata bizony érződött a Cziffra György Zeneiskola zsúfolásig megtelt színháztermében, ahol a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar tavaszváró koncertjére került sor ezen a vasárnapi délutánon.

2016. december 9-én türelemmel és elfogadással viselt hosszú betegség után, megnyugvással a szívében, szeretett társa és családja körében, életének 66. évében, testében megfáradva visszaadta lelkét Teremtőjének Cserőháti Kovács István festőművész, a Pilisvörösvári Művelődési Ház egykori igazgatója. Hamvasztás utáni búcsúztatása végakaratának megfelelően szülőfalujában, a poroszlói református templomban volt 2017. április 2-án, 11 órakor, a hagyományos istentiszteletet követően.

Douglas Preston, Lincoln Child: Jég alatt

vorosvari-ujsag-2017-04-00079
Glinn és csapatának feladata bolygónk megmentése

Porcelánbabákból nyílt kiállítás március elején a Művészetek Házában. A különleges, aprólékos kidolgozású babákat Czibuláné Csicsman Erzsébet gyémántkoszorús babakészítő mester készítette.

A M.É.Z. együttes koncertje és táncház a Művészetek Házában

Valódi időutazást varázsolt a színpadra Skócia és Írország tradicionális dallamaival a népszerű együttes, mely 1988 óta közvetíti hazánkban a kelta kultúrát zenéjével. A március 24-i koncertjükön szomorú balladáktól a pattogós, vidám dallamokig változatos képet kaphattunk ebből a kevéssé ismert és különleges világból, amelyet a M. É. Z. (azaz Meg nem Értett Zenekar) képvisel. Elhangzott Hobóval közösen alkotott daluk; Paddy, a vasúti munkás története és Robert Burns, a skótok nemzeti költője egyik versének feldolgozása is. A zenei élményt olyan ritkán hallható hangszerek is kísérték, mint a mandolin (Pálvölgyi Ádám), a brácsa és a bendzsó (Turzó Sándor), valamint a bodhran, ami az írek ősi, hagyományos dobja (Kuklis Henrik).

Másfél éve alakult meg a Pilisvörösvári Nyugdíjas Klub Hagyományőrző Tánccsoportja, és azóta számos sikert értek el. Ez idő alatt 14 fellépésük volt, sikerrel szerepeltek a balatonfüredi „Életet az éveknek” elnevezésű nyugdíjas találkozón, ahol a Nyugdíjas Egyetem honlapján a 800 fellépőből másodikként emelték ki a tánccsoportot. Legutóbb a Budapesti Szenior Fesztiválon, az 50 éven felülieknek rendezett Ki mit tud?-on tánckategóriában első helyezést értek el. Köszönet a táncosoknak, az énekeseknek és Baksa Istvánnak, harmonikásunknak a szorgalmas munkájukért. Sajnáljuk, hogy nem minden tagunk tudott részt venni, de reméljük, a többi sikerben már velünk lesznek. Járjuk az országot, hogy még több helyen megismerjék a pilisvörösvári német nemzetiségi hagyományt. Akinek kedve van velünk tartani, szeret és tud táncolni, szívesen látjuk a csapatunkban!

Müller Mártonné,
a tánccsoport vezetője,
fotó: Aradi László

Harlan Coben: Hazatérsz

vorosvari-ujsag-2017-03-00056
Napjaink egyik legnépszerűbb krimiírójának új thrillere, ez alkalommal emberrablásról

Az országszerte ismert írónő február 24-én volt vendégünk a Városi Könyvtárban. Fábián Janka nosztalgikus történelmi regényei a magyar romantikus irodalom legszebb hagyományait idézik, melyek a történelmi múltba repítenek minket vissza, legyen szó a boldog békeidőkről, a boszorkányperekről vagy a 18. századi bécsi udvarról, mégis, olyan színesen és részletesen mesél a színfalak mögül, mintha csak az emlékeit jegyezné le.

Ezzel a címmel nyílt meg Hegyes Andrea kiállítása a Művészetek Házában február 3-án, pénteken délután. A kiállítás azért kapta ezt a címet, mert Andrea meggyőződése, hogy a lélek vezeti kezét festés közben.

Hegyes Andrea Vörösváron él családjával, és gyerekkora óta nagyon szeret rajzolni. Festeni azonban csak később, 2012-ben kezdett el, mindenféle előképzettség nélkül, egy reggel arra ébredve, hogy neki festenie kell. Úgyhogy azonnal meg is vásárolta az ehhez szükséges eszközöket, és nekilátott.  Aki a képeket megtekinti, láthatja, hogy a legmeghatározóbbak nem is maguk a témák, hanem a színek. Azok közül is leginkább a kék és a szivárvány. Legtöbbször a színek születnek meg először Andrea fejében, és csak utána a témák. De vannak vissza-visszatérő témái: az ég, a tenger, az űr és az emberi alakok. Stílusa nem egykönnyen besorolható, az ő szavaival élve „neo-intergalaktikus”, tehát egészen egyedi.

Január 26-án újfent megünnepelték a magyar kultúra napját a pilisvörösvári polgárok a Művészetek Háza színháztermében, ahol ezúttal – köszönhetően az év eleji zord időjárásnak – a megszokottnál kicsit több szék maradt üresen. A műsor ezúttal Sudár Annamária és Török Máté (az ő nevét az országszerte közkedvelt Misztrál együttesből ismerhetik olvasóink) Bár ilyenek lennénk mi című előadása volt.

Neubrandt Ferenc és felesége, Piroska 1990 januárja óta vezették a Pilisvörösvári Nemzetiségi Vegyeskórust. A karnagy házaspár 26 év után elköszönt a kórustól. Ünnepélyes keretek között, vendégek társaságában búcsúztunk el tőlük.

Roberto Bolaño: 2666

vorosvari-ujsag-2017-02-00065
A chilei szerző 5 könyvből álló regényének következő mesterműve