XVI. évfolyam 9. szám - 2016. szeptember

Legfrissebb

Legfrissebb

A közelmúltban teljesen megújult a Fő utcai posta épülete, ahol már új, korszerű kiszolgálással várják városunk lakóit. Nemcsak az épület újult meg, hanem az intézmény is új vezetőt kapott Kepplerné Jószai Hajnalka szemé...

Hiába a térség polgármestereinek példás összefogása a M10 gyorsforgalmi út megépítése érdekében, a közlekedéspolitikáért felelős államtitkár válasza szerint a 10-es út melletti települések problémáját megoldó útfejleszté...

Minden év május hónapjának utolsó vasárnapján azokra az emberekre emlékezünk, akik Magyarország védelme érdekében életüket áldozták vagy kockáztatták. A magyar hősökről az első törvény 1917-ben keletkezett, amely az első...

Amikor egy ötlet valóra válik

A Gradus Óvoda udvara nem túl nagy, de mégis számos lehetőséget tud biztosítani az ide járó gyermekek számára. A környezettudatos magatartás kialakítása, az érzékenyítés már az óvodáskorban elkezdődik.

A Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában igen nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatok ápolására, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy immáron ötödik alkalommal csatlakozik a tanintézmény olyan határokon átívelő projekthez, amelynek céljai között szerepel az iskolák közötti tudásmegosztás.

Három éve segíti a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását Vörösváron a református egyházközség által működtetett Fecskefészek tanoda. Egy nyílt nap alkalmával az érdeklődők betekintést nyerhettek a hétköznapokban folyó munkájukba.

Március 11-én a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola színháztermében újfent – immáron ötödik alkalommal – rendezték meg az Ifjúsági Fúvóstalálkozót, amelynek házigazdája a tanintézmény fúvószenekara, a Pilis Brass Band volt.

Pilisvörösváron, a Gradus Egyesület termében működik az élménypedagógiai szakmai műhely, amely tavaly novemberben kezdte munkáját. Azóta havi rendszerességgel folynak érdekesebbnél érdekesebb műhelymunkák, erről olvashatnak alább két beszámolót.

Kosztolányi írja a játékról: „A játék. Az különös. Gömbölyű és gyönyörű, csodaszép és csodajó…” A játék főként a gyermekek közege, életszükséglete, de valójában korhoz nem kötődő dolog. (Sok társasjáték ajánlójában szerepel: 2­99 éves korig.) Aki szeret játszani, valójában sohasem unatkozik. Gyermekként folyamatosan és harmonikusan fejlődik, felnőttként, idős emberként pedig ezzel a nem pótolható eszközzel karbantarthatja testét és elméjét.

A farsangi időszak lezárásaként télbúcsúztató mulatságot tartottunk óvodánkban. Ezen a napon nem a jelmezbe öltözés volt fontos. Vidám énekkel és tánccal, nagy zajongással örvendeztünk a tél végének, a tavasz jöttének. S hogy mi történt a bú-baj madzaggal? A rossz dolgot rákötöttük, mind egy szálig elégettük. Moldvai táncmuzsika és táncos lábú kecskebáb gondoskodtak jókedvünkről.

Megújult a Gradus Tagóvoda

2017. február 13. reggelén kétségbeejtő látvány fogadta a Gradus Tagóvodát nyitó karbantartót, dajkát és óvodapedagógust. 10-15 cm mély vízben gázolva keresték a baj forrását, melyet a konyhában meg is találtak: elrepedt a mosogatógép vízlágyítójának adagolója. A kifolyó víz elárasztotta az alsó két csoportszobát, a folyosót, a felnőttek öltözőjét és a konyhát. 

Új pályázati hírek a Templom Téri Német Nemzetiségi Iskolából

2015-ben nyertes, 11 pedagógus továbbképzését lehetővé tevő Erasmus+ mobilitási pályázatunk után 2016 februárjában újabb projekttervet nyújtottam be az iskolavezetés támogatásával a Tempus Közalapítványhoz. Májusban nagy örömmel vettük a hírt, miszerint a tervezetünket elfogadták. Országosan összesen 381 tanár kapott lehetőséget arra, hogy külföldi tanfolyamokon vegyen részt, ebből 10 fő a mi tantestületünkből került ki. Kollégáim mindegyike nyári kurzust választott.

2017. január 1-jén a 198 tankerület helyett létrejött 58 tankerületi központ.  Ilyen az Érdi Tankerületi Központ is, mely az Érdi, a Budakeszi és a Pilisvörösvári Tankerületek összeolvadása révén jött létre. 

Január utolsó hetében a neves müncheni Ludwig-Maximilians-Universität két munkatársa járt Pilisvörösváron. A két- és többnyelvű oktatás iránt érdeklődő kutatók – Julia Blanco és Janina Endesfelder – a Vásár Téri Általános Iskola kétnyelvű osztályaiban hospitáltak: Steckl-Boldizsár Katalinnál az 5. a osztályban németórán, valamint Lazri Juditnál a 3. a osztályban német nyelvű környezetismereten. Németórán a diákok a váltakozó esetvonzatú igepárokat gyakorolták és a közlekedés témájáról beszélgettek, német környezetismereten a különböző madarakról és testfelépítésükről volt szó. A vendégek a vörösvári magyar­német osztályok kialakulásáról, körülményeiről, óraszámairól, tananyagairól és eredményeiről az órák után Szontág Nándor igazgató-helyettessel és a bemutatóórákat tartó kollégákkal beszélgettek, és nagy elismeréssel nyilatkoztak arról, amit az iskola és általa a vörösvári közösség gyermekei német és magyar nyelvű nevelésében és oktatásában eddig elértek. 

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Rákóczi utcai tagóvodája elsőként 2009-ben, másodszor 2013-ban nyújtott be nyertes pályázatot, majd 2016 decemberében harmadízben bizonyult méltónak a Zöld óvoda cím elnyerésére.

Nagyon örülünk az újabb minisztériumi okleveles elismerésnek, hisz folyamatosan szépülő, megújuló külső és belső környezetünk képezik a hátterét a minőségi munkánknak (2015-ben és 2016-ban hat óvónő végzett kiváló eredménnyel a pedagógiai szakmai minősítésen).

Egy esztendővel azután, hogy idén januárban bemutatták Ez van, de no para! című darabját, Chrenkó Adrienn újabb színművet visz színpadra helyi gyermekek közreműködésével, akik többsége az Adenssa Sporttánc Egyesületet erősíti. A tükör titka címre elkeresztelt musicalt január 7-én mutatják be a Művészetek Házában. A színjátszó gyermekeket és a rendező asszonyt arra kértük, hogy röviden meséljenek olvasóinknak az alkotásról.

Keresztény civil konferencia

Újabb állomásához érkezett a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szervezésében a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma. 2016. november 11-én a Parlament felsőházi termében Elvek és Aktualitások címmel előadások sorát hallhatta az érdeklődő pártoló tagok növekvő számú közössége. Ismerős és új arcok tűntek fel a vendégek soraiban. Az előadók hiteles történészek, kutatók, civil szervezetek vezetői és ismert politikusok voltak.

A kérdésre minden gyerek hangos, határozott igennel válaszol. Ezt mi, óvodapedagógusok is tudjuk, ezért minden nevelési évben több alkalommal is foglalkozunk az állatokkal.

Idén az első ilyen lehetőséget az állatok világnapja (október 4.) adta, melynek alkalmából nevelőtestületemmel sokszínű projektet szerveztünk. Földünkön szinte naponta halnak ki és tűnnek el örökre állatfajok, ezért nagyon fontos, hogy gyermekeinket ösztönözzük a velük való törődésre, Földünk színes faunájának megismerésére és megőrzésére.

Szakmai nap a magyarországi németek intézményében

A Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola tantestülete október 7-én szakmai nap keretében látogatást tett Bajára, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába. Az óralátogatások, az intézményt bemutató előadás és séta, valamint a kötetlen beszélgetések során pedagógusaink számos tapasztalatot szereztek, amelyek egy része munícióul szolgálhat mindennapi munkájuk során. A régóta várt, jó hangulatú kirándulás, mondhatjuk, csapatépítő jelleget öltött, ami tovább erősítette a tantestület eddig is igen jónak mondható közösségi szellemét, összetartását. 

Projektnap 2016

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából 2016. október 21-én iskolánk projektnapot (Schiller-nap) szervezett. A projektnapra Kok Zoltán tanár úr és a 9. a osztály tanulói már a hét folyamán felkészítették a játszani vágyó tanulókat. Mindennap feladatsor várta őket, amelyek megoldásához az iskolarádió és az épületben kihelyezett plakátok, röpiratok, viccek nyújtottak segítséget. A verseny első három helyezettjét a projektnapot záró ünnepség keretében megjutalmaztuk.

Zenei projekt a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvodában

A különböző művészeti élmények átélése mindenkit örömmel tölt el, mindenkit boldoggá tesz. Az óvodák tevékenységrendszere eleve úgy van felépítve, hogy ezek a művészeti ágak (zene, rajzolás-festés, mese, mozgás) mind beépülnek a hétköznapokba, így próbálunk boldog, kiegyensúlyozott gyermekeket nevelni.

Az EU központjában járt a Schiller Gimnázium csapata

Idén április 14-én került sor a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület által szervezett középiskolai vetélkedő országos döntőjére. A vetélkedő 2015 szeptemberében indult, 215 csapat (860 diák) küldte el jelentkezését. Az iskolai forduló 2015. december 7-én került megrendezésre, majd 2016. március 7-én a győri regionális fordulón vett részt iskolánk négyfős csapata. Mint arról beszámoltunk, a Keller Zita, Varga Rudolf 11. a, Náfrádi Gergely Artúr 10. a és Kiss Dávid 9. a osztályos tanulókból álló csapat megnyerte a regionális döntőt, és bejutott az országos döntőbe. 

Bálint Andrea, a Schiller Gimnázium tanulója a „Lesefuchs” irodalmi érvelő verseny döntőjében

Szeptember 12-én immáron második alkalommal került megrendezésre a Lesefuchs német nyelvű olvasási verseny nemzetközi fordulója a német fővárosban. E nevezetes napon Magyarországot a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium 12. c osztályos tanulója, Bálint Andrea képviselte, aki a februári budapesti országos döntőből került ki győztesen.

Interjú Breierné Kalmár Éva igazgató asszonnyal a Templom téri Nemzetiségi Általános Iskola profiljáról.

• A Templom téri iskola mióta nemzetiségi státusú?

Iskolánk a régió egyik legnagyobb és talán a legrégebbi múltra visszatekintő oktatási intézménye. A nemzetiségi jelleg, úgy gondolom, mindig is jelen volt az iskola életében. A német nyelvet már a nyolcvanas években is választhatták az iskola diákjai. 

Büszkeségeink

A Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai a 2015/16-es tanévben is számos kimagasló eredménnyel büszkélkedhetnek. Tanulóink tanúbizonyságot tettek arról, hogy kellő szorgalommal és kitartással a nyelvvizsgán, a különböző tanulmányi versenyeken és sportágakban megállják helyüket.

Újabb sikeres tanévet zárt a Palánta Általános Iskola

Az iskolában alkalmazott módszerek egy 8 éves folyamatot építenek fel: az iskolába lépéstől a ballagásig, s ha ez a közös felelősségű rendszer jól működik, akkor az eredmény is garantált. Ezt bizonyítja például, hogy 

  • 8. osztályosaink 80%-a gimnáziumban, és szinte valamennyien az általuk elsőként megjelölt középiskolában folytatják tovább tanulmányaikat,
  • a felsős osztályos osztályok összesített tanulmányi átlaga 4,3 lett, 
  • 59 felsős diákunk közül 9-en örülhettek kitűnő bizonyítványnak (alsós diákjaink teljesítményét szövegesen értékeljük).

Az európai zenei kaland folytatódik!

Különleges koncertnek ad otthont a Schiller Gimnázium július 29-én, pénteken 17 órától. Ekkor lép ugyanis színpadra a TRINA Orchestra, három település – Pilisvörösvár, Gerstetten és Cébazat – összevont ifjúsági fúvószenekara. Mivel magyarországi, német és francia településekről van szó, így ezen a koncerten és az ezt megelőző tartalmas felkészítő héten három nemzet fiataljai találkoznak, és a közös zenélésen túl lehetőséget kapnak az ismerkedésre, kapcsolatépítésre is. Bár a hétköznapokban több száz kilométer választja el egymástól a zenekar tagjait, és más nyelvet beszélnek, mégis összeköti őket a közös zenei nyelv, a zenei hangzás, mely az elmúlt öt év során fokozatosan csiszolódott össze.

Juhászné Ligeti Katalin, a Rákóczi utcai Német Nemzetiségi Óvoda vezetője a múlt hónapban – az önkormányzat felterjesztésére – Németh László-díjban részesült a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan végzett kiemelkedő munkájáért. A kitüntetés apropóján beszélgettünk vele.

Pedagógusi munkája elismeréseként Németh László-díjat vehetett át június 7-én a Vásár téri iskola tanára, Mirkné Nick Anikó, vagy ahogy mindenki hívja: Anna néni. A díjat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át. A kitüntetés kapcsán beszélgettünk Annával a pedagógusi pályáról, a tanításról és a gyerekekről.

Képzőművészeti versenyt hirdetett általános iskolák között a Pilisi Kulturális Örökségünk Védelméért Alapítvány, a Pilisvörösvár és Környéke Ipartestület és a Varázskő Kft. A feladat az volt, hogy márványdarabkákból minél fantáziadúsabb mozaikokat készítsenek az iskolák diákjai. Az alapanyagot a verseny meghirdetői még tavasszal eljuttatták az iskolákba. Az elkészült alkotásokból június 11-én nyílt kiállítás a Varázskő Galériában. Itt került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre is.

Többéves hagyomány, hogy pedagógusnap alkalmából a város polgármestere, Gromon István végiglátogatja az összes vörösvári óvodát és iskolát – most már a bölcsődét is –, és kisebb ajándékkal köszönti a nevelőtestület tagjait és az aktuális ünnepelteket: a kitüntetetteket, a nyugdíjba vonulókat. Ezzel a gesztussal a város lakossága nevében köszöni meg azt a felbecsülhetetlen értékű munkát, amelyet a gyermekeinket nevelő pedagógusok végeznek egész éven át.

Elkezdődött a tanév a Templom téri iskolában

Fotók: Fogarasy Attila