XVI. évfolyam 11. szám - 2016. november

Legfrissebb

Legfrissebb

Augusztus 19-e van, szombat kora délután, a legtöbben a hét fáradalmait pihenik ki odahaza, ám a Kacsa-tó melletti halőrház udvarán lazításról szó sincs. Szorgos horgászok pucolják, majd darabolják egymás után a gusztuso...

Szeptember elseje ezúttal nemcsak az iskolákban való becsöngetés miatt volt különleges Pilisvörösváron, hanem azért is, mert idén erre a dátumra esett a 67. magyar bányásznapi ünnepség, amelyre délután négy órakor került...

Amint a címből is kiderült ­ hála és köszönet a szervezőknek ­, végre tiszteletét tette városunkban Nagy Feró és együttese. Nyilván nem mindenkinek okozott akkora örömöt a banda vasárnap esti fellépése, mint jómagamnak é...

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy...

A Lőcsei utcai játszótér a nyári szünet alatt kedd délutánoként egy különleges program helyszíne volt. Az úgynevezett érzékenyítő programok felnőttek által irányított játékos foglalkozások, önkéntes iskolás gyerekek segítségével és speciális nevelést igénylő gyermeket nevelő családok részvételével.

A nyári szünetben kedd délutánonként kisebb csoport iskolás gyerek érkezett a Lőcsei utcai játszótérre, de nem azért, hogy a nyári szünetben valahogy elüssék az időt, hanem egészen más szándékkal. A nagyobbakhoz hamarosan kisebbek is csatlakoztak, és felnőttek vezetésével közös játékba kezdtek. A nagyobb gyerekek iskolás önkéntesek a két vörösvári általános iskolából és a piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolából, a kisebbek pedig speciális nevelést igénylő gyermekek, akiknek az ilyen játékos foglalkozások könnyítik a beilleszkedést.

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy bemutató erejéig.

A rendhagyó tanévnyitón a tanulókon és az iskola tanárain kívül ezúttal meghívott vendégek is részt vettek. Eljött Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Tircsi Richárd, a Nemzetiségi Főosztály Nemzetiségi Kapcsolatok Osztályának vezetője és Gromon István, váro­sunk polgármestere.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola szeptember 1-jétől a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működik tovább. A tanévnyitó ünnepség alapvetően nem tért el a megszokottaktól: várakozó tekintetű elsősök, kedves alsó tagozatos diákok és rutinos felsősök zsongása töltötte be az iskola udvarát. A tanévnyitón Mézinger Éva igazgatónő, valamint Sax László, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepségen részt vett Pándi Gábor alpolgármester, Sax Ibolya, a PNNÖ képviselője és Kökényné Kozma Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

BA

Fetterné Stocker Anna, a Vásár Téri Általános Iskola tanítója Németh László-díjban részesült. A díj az oktatási miniszter által adományozható szakmai elismerés, mely azoknak az oktató-nevelő munkát végző pedagógusoknak adományozható, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek. Fetterné Stocker Anna – sokan úgy ismerjük: Ani néni – beszélgetésünk során szívesen emlékezett vissza a június 1-jei, Zeneakadémián zajlott ünnepségre.

Az idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Udvari Vigadalom a zeneiskolában. Az idő ezúttal kegyes volt a szervezőkhöz, csodálatos nyári napsütésben kezdődött a rendezvény.

Bölcsődei dolgozók köszöntése

A Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde nevelőit június 9-én Pándi Gábor alpolgármester köszöntötte pedagógusnap alkalmából. Az önkormányzat köszöntő virágcsokrát dicsérő szavak kíséretében Kondákor Zoltánné bölcsődevezetőnek adta át, de a csokor jelképesen természetesen minden nevelőnek és dajkának szólt.

Önkormányzati elismerés kiemelkedő tanulmányi eredményért

A tanév végén városunkban is lezajlottak az iskolai tanévzáró ünnepségek. A zeneiskolában június 19-én, a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában június 22-én, a Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában pedig június 24-én került sor a bizonyítványok kiosztására.

A Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai a 2016/17-es tanévben is számos kimagasló eredménnyel büszkélkedhetnek. Tanulóink tanúbizonyságot tettek arról, hogy kellő szorgalommal és kitartással a nyelvvizsgán, a különböző tanulmányi versenyeken és sportágakban megállják helyüket.

Iskolánk tanulói az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tehettek „DSD” (Deutsches Sprachdiplom) nyelvvizsgát. Nagy örömünkre szolgál, hogy 14 nyolcadik évfolyamos tanuló tett sikeres vizsgát. A diákokat a nyelvvizsgára Karádi Ildikó és Janka Edit tanárnők készítették fel. Köszönjük munkájukat.

A 2016/2017-es tanév a sok nehézség és az állandóan változó köznevelési rendszer ellenére visszaigazolta, hogy elhivatott pedagógusokkal, lelkes diákokkal és támogató szülői háttérrel remek eredményeket lehet elérni. Van oka büszkének lennie Pilisvörösvárnak a remek eredmények láttán. 

Iskolánk történetében már harmadszor tehettek végzős diákjaink DSD nyelvvizsgát. Ez Magyarországon csak a két tannyelvű és a nemzetiségi iskolákban lehetséges. A diploma az eredménytől függően A2 vagy B1 típusú magyar állami nyelvvizsgának felel meg. A német állam által elismert DSD-vizsgák egyébként a világ több mint 60 országában folynak.

Ismét eredményes és eseménydús tanévet zárt a Schiller gimnázium 615 tanulója és 78 alkalmazottja. A tanév végén összesen 69 tanuló (11,2%) vihetett haza kitűnő, illetve jeles bizonyítványt, az iskola tanulmányi átlaga 4,16 lett.

Zajlottak a hagyományos, évente visszatérő programjaink, a gólyatábortól kezdve a nemzeti ünnepeken, szalagavatón, a Schiller-bálon, költészet napján, ballagáson keresztül az érettségiig. Ebben a tanévben több projektnapot is tartottunk, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett projektnapon kívül a dán-nap és az Európa-nap is megváltoztatta a tanítási napok hagyományos rendjét.

Júniusban a Palánta Iskolában is véget ért a tanév. Az idei 10 hónap mégis különleges volt az oda járó diákok és az ott dolgozó felnőttek számára. Idén ünnepli ugyanis az iskola a 20. születésnapját. Mit jelent ez a 20 év? ­ kérdeztük az iskola igazgatóját, Esztergomi Katalint:

Amikor születésnapot ünnepelünk, abban óhatatlanul is megjelenik az idő és ennek következményeként a visszatekintés, valamint a „hol tartunk most” érzése. Így történt ez nálunk is. Kollégáimmal elővettük a legelső pedagógiai programunkat, és azt visszaolvasva örömmel láttuk, hogy az alapítók által kitűzött nevelési és oktatási célok mai napig ugyanazok: szeretnénk elérni, hogy a gyerekek boldogságra képes, önálló személyiségek lehessenek felnőttként.

Június 11-én vasárnap délután a Petőfi Sándor utcai „Lahmkruam” Helytörténeti Emlékpark vidám muzsikaszóval telt meg. A Művészetek Háza szervezésében második alkalommal került sor a városi juniális megrendezésére.

Az idei rendezvény hagyományteremtő céllal vonultatta fel a környékbeli zenészeket, tánccsoportokat. A tavalyihoz hasonlóan az ez évi mulatság is a német és a magyar tánc- és zenei hagyományok ápolása jegyében zajlott. A programon felléptek a zeneiskola harmonikásai, a Lábikóka együttes, a Német Nemzetiségi Táncegyüttes, Szabó Anna és Bálint Ákos táncművészek, a Werischwarer Heimatwerk, a Nyugdíjas Klub Hagyományőrző Tánccsoport, a Margaréta Tánccsoport, a Nosztalgia Dalkör, valamint a Kisze-Kusza zenekar.

Amikor egy ötlet valóra válik

A Gradus Óvoda udvara nem túl nagy, de mégis számos lehetőséget tud biztosítani az ide járó gyermekek számára. A környezettudatos magatartás kialakítása, az érzékenyítés már az óvodáskorban elkezdődik.

A Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában igen nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatok ápolására, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy immáron ötödik alkalommal csatlakozik a tanintézmény olyan határokon átívelő projekthez, amelynek céljai között szerepel az iskolák közötti tudásmegosztás.

Három éve segíti a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását Vörösváron a református egyházközség által működtetett Fecskefészek tanoda. Egy nyílt nap alkalmával az érdeklődők betekintést nyerhettek a hétköznapokban folyó munkájukba.

Március 11-én a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola színháztermében újfent – immáron ötödik alkalommal – rendezték meg az Ifjúsági Fúvóstalálkozót, amelynek házigazdája a tanintézmény fúvószenekara, a Pilis Brass Band volt.

Pilisvörösváron, a Gradus Egyesület termében működik az élménypedagógiai szakmai műhely, amely tavaly novemberben kezdte munkáját. Azóta havi rendszerességgel folynak érdekesebbnél érdekesebb műhelymunkák, erről olvashatnak alább két beszámolót.

Kosztolányi írja a játékról: „A játék. Az különös. Gömbölyű és gyönyörű, csodaszép és csodajó…” A játék főként a gyermekek közege, életszükséglete, de valójában korhoz nem kötődő dolog. (Sok társasjáték ajánlójában szerepel: 2­99 éves korig.) Aki szeret játszani, valójában sohasem unatkozik. Gyermekként folyamatosan és harmonikusan fejlődik, felnőttként, idős emberként pedig ezzel a nem pótolható eszközzel karbantarthatja testét és elméjét.

A farsangi időszak lezárásaként télbúcsúztató mulatságot tartottunk óvodánkban. Ezen a napon nem a jelmezbe öltözés volt fontos. Vidám énekkel és tánccal, nagy zajongással örvendeztünk a tél végének, a tavasz jöttének. S hogy mi történt a bú-baj madzaggal? A rossz dolgot rákötöttük, mind egy szálig elégettük. Moldvai táncmuzsika és táncos lábú kecskebáb gondoskodtak jókedvünkről.

Megújult a Gradus Tagóvoda

2017. február 13. reggelén kétségbeejtő látvány fogadta a Gradus Tagóvodát nyitó karbantartót, dajkát és óvodapedagógust. 10-15 cm mély vízben gázolva keresték a baj forrását, melyet a konyhában meg is találtak: elrepedt a mosogatógép vízlágyítójának adagolója. A kifolyó víz elárasztotta az alsó két csoportszobát, a folyosót, a felnőttek öltözőjét és a konyhát. 

Új pályázati hírek a Templom Téri Német Nemzetiségi Iskolából

2015-ben nyertes, 11 pedagógus továbbképzését lehetővé tevő Erasmus+ mobilitási pályázatunk után 2016 februárjában újabb projekttervet nyújtottam be az iskolavezetés támogatásával a Tempus Közalapítványhoz. Májusban nagy örömmel vettük a hírt, miszerint a tervezetünket elfogadták. Országosan összesen 381 tanár kapott lehetőséget arra, hogy külföldi tanfolyamokon vegyen részt, ebből 10 fő a mi tantestületünkből került ki. Kollégáim mindegyike nyári kurzust választott.

2017. január 1-jén a 198 tankerület helyett létrejött 58 tankerületi központ.  Ilyen az Érdi Tankerületi Központ is, mely az Érdi, a Budakeszi és a Pilisvörösvári Tankerületek összeolvadása révén jött létre. 

Január utolsó hetében a neves müncheni Ludwig-Maximilians-Universität két munkatársa járt Pilisvörösváron. A két- és többnyelvű oktatás iránt érdeklődő kutatók – Julia Blanco és Janina Endesfelder – a Vásár Téri Általános Iskola kétnyelvű osztályaiban hospitáltak: Steckl-Boldizsár Katalinnál az 5. a osztályban németórán, valamint Lazri Juditnál a 3. a osztályban német nyelvű környezetismereten. Németórán a diákok a váltakozó esetvonzatú igepárokat gyakorolták és a közlekedés témájáról beszélgettek, német környezetismereten a különböző madarakról és testfelépítésükről volt szó. A vendégek a vörösvári magyar­német osztályok kialakulásáról, körülményeiről, óraszámairól, tananyagairól és eredményeiről az órák után Szontág Nándor igazgató-helyettessel és a bemutatóórákat tartó kollégákkal beszélgettek, és nagy elismeréssel nyilatkoztak arról, amit az iskola és általa a vörösvári közösség gyermekei német és magyar nyelvű nevelésében és oktatásában eddig elértek. 

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Rákóczi utcai tagóvodája elsőként 2009-ben, másodszor 2013-ban nyújtott be nyertes pályázatot, majd 2016 decemberében harmadízben bizonyult méltónak a Zöld óvoda cím elnyerésére.

Nagyon örülünk az újabb minisztériumi okleveles elismerésnek, hisz folyamatosan szépülő, megújuló külső és belső környezetünk képezik a hátterét a minőségi munkánknak (2015-ben és 2016-ban hat óvónő végzett kiváló eredménnyel a pedagógiai szakmai minősítésen).

Egy esztendővel azután, hogy idén januárban bemutatták Ez van, de no para! című darabját, Chrenkó Adrienn újabb színművet visz színpadra helyi gyermekek közreműködésével, akik többsége az Adenssa Sporttánc Egyesületet erősíti. A tükör titka címre elkeresztelt musicalt január 7-én mutatják be a Művészetek Házában. A színjátszó gyermekeket és a rendező asszonyt arra kértük, hogy röviden meséljenek olvasóinknak az alkotásról.

Keresztény civil konferencia

Újabb állomásához érkezett a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szervezésében a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma. 2016. november 11-én a Parlament felsőházi termében Elvek és Aktualitások címmel előadások sorát hallhatta az érdeklődő pártoló tagok növekvő számú közössége. Ismerős és új arcok tűntek fel a vendégek soraiban. Az előadók hiteles történészek, kutatók, civil szervezetek vezetői és ismert politikusok voltak.

A kérdésre minden gyerek hangos, határozott igennel válaszol. Ezt mi, óvodapedagógusok is tudjuk, ezért minden nevelési évben több alkalommal is foglalkozunk az állatokkal.

Idén az első ilyen lehetőséget az állatok világnapja (október 4.) adta, melynek alkalmából nevelőtestületemmel sokszínű projektet szerveztünk. Földünkön szinte naponta halnak ki és tűnnek el örökre állatfajok, ezért nagyon fontos, hogy gyermekeinket ösztönözzük a velük való törődésre, Földünk színes faunájának megismerésére és megőrzésére.

Szakmai nap a magyarországi németek intézményében

A Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola tantestülete október 7-én szakmai nap keretében látogatást tett Bajára, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába. Az óralátogatások, az intézményt bemutató előadás és séta, valamint a kötetlen beszélgetések során pedagógusaink számos tapasztalatot szereztek, amelyek egy része munícióul szolgálhat mindennapi munkájuk során. A régóta várt, jó hangulatú kirándulás, mondhatjuk, csapatépítő jelleget öltött, ami tovább erősítette a tantestület eddig is igen jónak mondható közösségi szellemét, összetartását. 

Projektnap 2016

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából 2016. október 21-én iskolánk projektnapot (Schiller-nap) szervezett. A projektnapra Kok Zoltán tanár úr és a 9. a osztály tanulói már a hét folyamán felkészítették a játszani vágyó tanulókat. Mindennap feladatsor várta őket, amelyek megoldásához az iskolarádió és az épületben kihelyezett plakátok, röpiratok, viccek nyújtottak segítséget. A verseny első három helyezettjét a projektnapot záró ünnepség keretében megjutalmaztuk.