XVII. évfolyam 2. szám - 2017. február

Legfrissebb

Legfrissebb

Karácsony közeledtével városunk közterületeire is kikerültek az ünnepi díszek, s felgyúltak az ünnep fényei. A karácsonyi készülődés első mozzanataként megérkezett a Fő térre az a fenyőfa, amelyet a Bocskai utca 77. sz. ...

Mint azt már hírként közöltük, szeptemberben megáldották a közel­múltban felújított, Templom tér 4. szám alatti épületben kialakított Szent Imre-házat, a vörösvári egyházközség közösségi házát. Így a helyi hívő közössége...

A Kálvária utcai és a Báthory utcai útépítés után november végére elkészült a Lahner György utca (szentiváni nevén Határ utca) szilárd burkolata is. A közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelező, a Stone Dekor Kft. szept...

Am Sonntag, dem 19. November 2017 war es wieder soweit: die Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung von Werischwar lud erneut zu dem von ihr jährlich veranstalteten Nationalitätennachmittag in den Festsaal des Hauses der...

2017. október 13-án szakmai nap keretében tantestületünk ellátogatott a győri Audi-iskolába (Audi Hungaria Schule Győr). Az ehhez hasonló szakmai kirándulások tapasztalatcserék – mint például a 2016-os látogatás a bajai nemzetiségi iskolakomplexumba –, nemcsak gazdagítják pedagógusaink oktatási módszereit, szélesítik ismereteit, de csapatépítő értékük is jelentős. Kollégáink visszajelzése alapján ennek a mostani útnak is hasonlóan gazdag a szakmai és közösségi hozadéka.

Október 15. a nemzetközi fehér bot napja, s ez alkalomból 13-án, pénteken az egyesületünk egy „szemléletformáló” programot szervezett a Schiller gimnázium tanulói számára. Szabóné Bogár Erika igazgatónő készségesen állt mellénk e program megvalósulása érdekében. Az alábbi cikk megírására a rendezvényen megismert kedves diákot kértem meg, aki készségesen elfogadta a megbízásomat.

Nézegettem a legújabb kutatási adatokat, amely kutatások középpontjában az a kérdés állt, hogy mitől jó egy óvoda. Vizsgálják gyermekszemmel, fenntartói oldalról, pedagógiai szakértők nyilatkozataiból és a szülők visszajelzéseiből. Érdekes nézni a különböző szempontokat és a következtetéseket, de amiben egyetértés van, az az, hogy az óvoda JÓ minősítése attól függ, mit mondanak a szülők a játszótéren és a Facebookon. Ma reggel kollégáim egy ilyen levelezést mutattak. A kérdező megkérdezte, melyik a legjobb óvoda? A Facebookon pillanatokon belül elindult az óvodák pontozása: még egy pont a … óvodának. A szülők akkor foglalkoznak leginkább ezzel a kérdéssel, ha óvodát választanak. Úgy gondolom, hogy nincs tökéletes és ideális óvoda. Sokfélék és különbözőek vagyunk, ezért az elvárásaink is változóak. Ami az egyik szülőnek erény, lehet, hogy a másiknak kevésbé. Azért vannak mégis olyan tényezők, amelyekben a legtöbb szülő azonosan vélekedik. A szülőnek az a legfontosabb, hogy biztonságban és jó kezekben tudja gyermekét. Az optimális helyzet az, ha a családok igénye és az óvoda elképzelései és törekvései összhangra találnak. Óvodánkban valljuk, hogy a szülők elismerésének kiérdemlése nem könnyű feladat, sok munka áll amögött, hogy a bizalom kialakuljon. Ezért tartjuk fontosnak azokat a rendezvényeket, ahol kinyitjuk az óvoda kapuját és közös családi eseményekre, élményekre hívjuk az óvodásainkat szüleikkel. Az élmény, az egymásra fordított tartalmas idő meghozza gyümölcsét és talán egy életen át elkíséri a családokat. Ősszel ilyen program volt óvodánkban a Herbstfest, az őszi börze vagy a „Tökjó” tökfaragás játszódélutánja és a Szent Márton-napi lampionos felvonulás ünnepi délutánja. A rendszeresen biztosított találkozások párbeszédeket, kapcsolatokat indítanak el a szülők között, valamint a szülők és az óvoda között, amitől egy közösség pozitívan formálódhat. Hasonló rendezvényeket minden óvoda biztosít. Akkor hol lehet a titok a szülői bizalom elnyerésében? Talán a „hogyanokban”, a minőségben, az apró részletekben? Azt hiszem, igen.

Somlai Nikolett

A Vásár téri iskolából 2017. szeptember 17-én 25 vörösvári gyerek indult az ausztriai Karintia tartományban fekvő Turnersee mellé, Obersammelsdorfba, egyhetes nyelvi táborba. A csapat 20 tanulóval egészült ki, akik Budakesziről csatlakoztak a táborozókhoz. A tanulók a hét során délelőttönként oktatáson vehettek részt, délután kirándulások keretében ismerkedtek meg Karintia déli részének és Klagenfurtnak a nevezetességeivel.

Zwischen dem 11. und 12. 09. 2017 fand im Schiller Gymnasium eine Fortbildung des Ungarndeutschen Pädagogischen Instituts mit Unterstützung der ZfA statt. Titel der Fortbildung war: „Große Handpuppen ins Spiel bringen“. Der Leiter der interessanten und spannenden Fortbildung war der Theaterpädagoge, Puppenspieler und Autor Olaf Möller.

Augusztus végén az EGT Alap Szakmai látogatások című pályázati akció keretében a Templom téri iskolából öten 6 napot tölthettünk el Izlandon. Izland önmagában véve is az egyik legkülönlegesebb hely a világon, mi viszont a vendéglátó iskolánknak köszönhetően bepillantást nyerhettünk egy helyi iskola, az ott dolgozó pedagógusok és az oda járó gyerekek mindennapi életébe is.

A Lőcsei utcai játszótér a nyári szünet alatt kedd délutánoként egy különleges program helyszíne volt. Az úgynevezett érzékenyítő programok felnőttek által irányított játékos foglalkozások, önkéntes iskolás gyerekek segítségével és speciális nevelést igénylő gyermeket nevelő családok részvételével.

A nyári szünetben kedd délutánonként kisebb csoport iskolás gyerek érkezett a Lőcsei utcai játszótérre, de nem azért, hogy a nyári szünetben valahogy elüssék az időt, hanem egészen más szándékkal. A nagyobbakhoz hamarosan kisebbek is csatlakoztak, és felnőttek vezetésével közös játékba kezdtek. A nagyobb gyerekek iskolás önkéntesek a két vörösvári általános iskolából és a piliscsabai Jókai Mór Általános Iskolából, a kisebbek pedig speciális nevelést igénylő gyermekek, akiknek az ilyen játékos foglalkozások könnyítik a beilleszkedést.

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy bemutató erejéig.

A rendhagyó tanévnyitón a tanulókon és az iskola tanárain kívül ezúttal meghívott vendégek is részt vettek. Eljött Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Tircsi Richárd, a Nemzetiségi Főosztály Nemzetiségi Kapcsolatok Osztályának vezetője és Gromon István, váro­sunk polgármestere.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola szeptember 1-jétől a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működik tovább. A tanévnyitó ünnepség alapvetően nem tért el a megszokottaktól: várakozó tekintetű elsősök, kedves alsó tagozatos diákok és rutinos felsősök zsongása töltötte be az iskola udvarát. A tanévnyitón Mézinger Éva igazgatónő, valamint Sax László, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepségen részt vett Pándi Gábor alpolgármester, Sax Ibolya, a PNNÖ képviselője és Kökényné Kozma Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

BA

Fetterné Stocker Anna, a Vásár Téri Általános Iskola tanítója Németh László-díjban részesült. A díj az oktatási miniszter által adományozható szakmai elismerés, mely azoknak az oktató-nevelő munkát végző pedagógusoknak adományozható, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek. Fetterné Stocker Anna – sokan úgy ismerjük: Ani néni – beszélgetésünk során szívesen emlékezett vissza a június 1-jei, Zeneakadémián zajlott ünnepségre.

Az idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Udvari Vigadalom a zeneiskolában. Az idő ezúttal kegyes volt a szervezőkhöz, csodálatos nyári napsütésben kezdődött a rendezvény.

Bölcsődei dolgozók köszöntése

A Pilisvörösvári Tipegő Bölcsőde nevelőit június 9-én Pándi Gábor alpolgármester köszöntötte pedagógusnap alkalmából. Az önkormányzat köszöntő virágcsokrát dicsérő szavak kíséretében Kondákor Zoltánné bölcsődevezetőnek adta át, de a csokor jelképesen természetesen minden nevelőnek és dajkának szólt.

Önkormányzati elismerés kiemelkedő tanulmányi eredményért

A tanév végén városunkban is lezajlottak az iskolai tanévzáró ünnepségek. A zeneiskolában június 19-én, a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában június 22-én, a Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában pedig június 24-én került sor a bizonyítványok kiosztására.

A Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai a 2016/17-es tanévben is számos kimagasló eredménnyel büszkélkedhetnek. Tanulóink tanúbizonyságot tettek arról, hogy kellő szorgalommal és kitartással a nyelvvizsgán, a különböző tanulmányi versenyeken és sportágakban megállják helyüket.

Iskolánk tanulói az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tehettek „DSD” (Deutsches Sprachdiplom) nyelvvizsgát. Nagy örömünkre szolgál, hogy 14 nyolcadik évfolyamos tanuló tett sikeres vizsgát. A diákokat a nyelvvizsgára Karádi Ildikó és Janka Edit tanárnők készítették fel. Köszönjük munkájukat.

A 2016/2017-es tanév a sok nehézség és az állandóan változó köznevelési rendszer ellenére visszaigazolta, hogy elhivatott pedagógusokkal, lelkes diákokkal és támogató szülői háttérrel remek eredményeket lehet elérni. Van oka büszkének lennie Pilisvörösvárnak a remek eredmények láttán. 

Iskolánk történetében már harmadszor tehettek végzős diákjaink DSD nyelvvizsgát. Ez Magyarországon csak a két tannyelvű és a nemzetiségi iskolákban lehetséges. A diploma az eredménytől függően A2 vagy B1 típusú magyar állami nyelvvizsgának felel meg. A német állam által elismert DSD-vizsgák egyébként a világ több mint 60 országában folynak.

Ismét eredményes és eseménydús tanévet zárt a Schiller gimnázium 615 tanulója és 78 alkalmazottja. A tanév végén összesen 69 tanuló (11,2%) vihetett haza kitűnő, illetve jeles bizonyítványt, az iskola tanulmányi átlaga 4,16 lett.

Zajlottak a hagyományos, évente visszatérő programjaink, a gólyatábortól kezdve a nemzeti ünnepeken, szalagavatón, a Schiller-bálon, költészet napján, ballagáson keresztül az érettségiig. Ebben a tanévben több projektnapot is tartottunk, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett projektnapon kívül a dán-nap és az Európa-nap is megváltoztatta a tanítási napok hagyományos rendjét.

Júniusban a Palánta Iskolában is véget ért a tanév. Az idei 10 hónap mégis különleges volt az oda járó diákok és az ott dolgozó felnőttek számára. Idén ünnepli ugyanis az iskola a 20. születésnapját. Mit jelent ez a 20 év? ­ kérdeztük az iskola igazgatóját, Esztergomi Katalint:

Amikor születésnapot ünnepelünk, abban óhatatlanul is megjelenik az idő és ennek következményeként a visszatekintés, valamint a „hol tartunk most” érzése. Így történt ez nálunk is. Kollégáimmal elővettük a legelső pedagógiai programunkat, és azt visszaolvasva örömmel láttuk, hogy az alapítók által kitűzött nevelési és oktatási célok mai napig ugyanazok: szeretnénk elérni, hogy a gyerekek boldogságra képes, önálló személyiségek lehessenek felnőttként.

Június 11-én vasárnap délután a Petőfi Sándor utcai „Lahmkruam” Helytörténeti Emlékpark vidám muzsikaszóval telt meg. A Művészetek Háza szervezésében második alkalommal került sor a városi juniális megrendezésére.

Az idei rendezvény hagyományteremtő céllal vonultatta fel a környékbeli zenészeket, tánccsoportokat. A tavalyihoz hasonlóan az ez évi mulatság is a német és a magyar tánc- és zenei hagyományok ápolása jegyében zajlott. A programon felléptek a zeneiskola harmonikásai, a Lábikóka együttes, a Német Nemzetiségi Táncegyüttes, Szabó Anna és Bálint Ákos táncművészek, a Werischwarer Heimatwerk, a Nyugdíjas Klub Hagyományőrző Tánccsoport, a Margaréta Tánccsoport, a Nosztalgia Dalkör, valamint a Kisze-Kusza zenekar.

Amikor egy ötlet valóra válik

A Gradus Óvoda udvara nem túl nagy, de mégis számos lehetőséget tud biztosítani az ide járó gyermekek számára. A környezettudatos magatartás kialakítása, az érzékenyítés már az óvodáskorban elkezdődik.

A Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában igen nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi kapcsolatok ápolására, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy immáron ötödik alkalommal csatlakozik a tanintézmény olyan határokon átívelő projekthez, amelynek céljai között szerepel az iskolák közötti tudásmegosztás.

Három éve segíti a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását Vörösváron a református egyházközség által működtetett Fecskefészek tanoda. Egy nyílt nap alkalmával az érdeklődők betekintést nyerhettek a hétköznapokban folyó munkájukba.

Március 11-én a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola színháztermében újfent – immáron ötödik alkalommal – rendezték meg az Ifjúsági Fúvóstalálkozót, amelynek házigazdája a tanintézmény fúvószenekara, a Pilis Brass Band volt.

Pilisvörösváron, a Gradus Egyesület termében működik az élménypedagógiai szakmai műhely, amely tavaly novemberben kezdte munkáját. Azóta havi rendszerességgel folynak érdekesebbnél érdekesebb műhelymunkák, erről olvashatnak alább két beszámolót.

Kosztolányi írja a játékról: „A játék. Az különös. Gömbölyű és gyönyörű, csodaszép és csodajó…” A játék főként a gyermekek közege, életszükséglete, de valójában korhoz nem kötődő dolog. (Sok társasjáték ajánlójában szerepel: 2­99 éves korig.) Aki szeret játszani, valójában sohasem unatkozik. Gyermekként folyamatosan és harmonikusan fejlődik, felnőttként, idős emberként pedig ezzel a nem pótolható eszközzel karbantarthatja testét és elméjét.

A farsangi időszak lezárásaként télbúcsúztató mulatságot tartottunk óvodánkban. Ezen a napon nem a jelmezbe öltözés volt fontos. Vidám énekkel és tánccal, nagy zajongással örvendeztünk a tél végének, a tavasz jöttének. S hogy mi történt a bú-baj madzaggal? A rossz dolgot rákötöttük, mind egy szálig elégettük. Moldvai táncmuzsika és táncos lábú kecskebáb gondoskodtak jókedvünkről.

Megújult a Gradus Tagóvoda

2017. február 13. reggelén kétségbeejtő látvány fogadta a Gradus Tagóvodát nyitó karbantartót, dajkát és óvodapedagógust. 10-15 cm mély vízben gázolva keresték a baj forrását, melyet a konyhában meg is találtak: elrepedt a mosogatógép vízlágyítójának adagolója. A kifolyó víz elárasztotta az alsó két csoportszobát, a folyosót, a felnőttek öltözőjét és a konyhát. 

Új pályázati hírek a Templom Téri Német Nemzetiségi Iskolából

2015-ben nyertes, 11 pedagógus továbbképzését lehetővé tevő Erasmus+ mobilitási pályázatunk után 2016 februárjában újabb projekttervet nyújtottam be az iskolavezetés támogatásával a Tempus Közalapítványhoz. Májusban nagy örömmel vettük a hírt, miszerint a tervezetünket elfogadták. Országosan összesen 381 tanár kapott lehetőséget arra, hogy külföldi tanfolyamokon vegyen részt, ebből 10 fő a mi tantestületünkből került ki. Kollégáim mindegyike nyári kurzust választott.

2017. január 1-jén a 198 tankerület helyett létrejött 58 tankerületi központ.  Ilyen az Érdi Tankerületi Központ is, mely az Érdi, a Budakeszi és a Pilisvörösvári Tankerületek összeolvadása révén jött létre. 

Január utolsó hetében a neves müncheni Ludwig-Maximilians-Universität két munkatársa járt Pilisvörösváron. A két- és többnyelvű oktatás iránt érdeklődő kutatók – Julia Blanco és Janina Endesfelder – a Vásár Téri Általános Iskola kétnyelvű osztályaiban hospitáltak: Steckl-Boldizsár Katalinnál az 5. a osztályban németórán, valamint Lazri Juditnál a 3. a osztályban német nyelvű környezetismereten. Németórán a diákok a váltakozó esetvonzatú igepárokat gyakorolták és a közlekedés témájáról beszélgettek, német környezetismereten a különböző madarakról és testfelépítésükről volt szó. A vendégek a vörösvári magyar­német osztályok kialakulásáról, körülményeiről, óraszámairól, tananyagairól és eredményeiről az órák után Szontág Nándor igazgató-helyettessel és a bemutatóórákat tartó kollégákkal beszélgettek, és nagy elismeréssel nyilatkoztak arról, amit az iskola és általa a vörösvári közösség gyermekei német és magyar nyelvű nevelésében és oktatásában eddig elértek.