XIV. évfolyam 6. szám - 2014. június

Legfrissebb

Legfrissebb

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga...

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a ...

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint...

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre...

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tag...

2017. október 3-án Gerstetten 27. alkalommal ünnepelte a Német Egység Napját. Roland Polaschek polgármester meghívására az ün­nepségen részt vettek a testvértelepülések, a franciaországi Cébazat és Pilisvörösvár delegációi is. Cébazat-t Flavien Neuvy polgármester, Pilisvörösvárt Gromon István polgármester és Feldhoffer János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja képviselték.

Jubiläumsfeier der Städtepartnerschaft zwischen Gröbenzell und Werischwar

Am 13. August wurde in Werischwar eine Feier begangen, an der trotz des Umstandes, dass sie am Kiridoog-Sonntag stattfand, viele Bürger teilnahmen, war ihnen doch der Anlass von besonderer Bedeutung: Gröbenzell – die oberbayerische Partnergemeinde Werischwars – und das Bestehen der Partnerschaft zwischen den zwei Gemeinden wurden gefeiert.

Pilisvörösvár erdélyi testvérvárosában, Borszéken idén XXII. alkalommal került megrendezésre a település legnépszerűbb rendezvénye, a Borszéki Napok. Az augusztus 4. és 6. között megtartott rendezvénysorozaton 4 fős városi delegáció – Kimmelné Sziva Mária alpolgármester asszony, Braun Mártonné, a Szociális és Egészségügyi Bizottság külsős tagja, Kozek Gábor önkormányzati képviselő és Feldhoffer János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja – képviselte Pilisvörösvárt.

Immár hatéves múltra tekint vissza a Trina Orchestra, három nemzet zeneiskolásainak fesztiválzenekar jellegű formációja. A fiatalok évente, egyhetes kemény próbafolyamat után adnak reprezentatív koncertet, mindig valamely anyaország helyszínén, hol a németországi Gerstettenben, hol Pilisvörösváron, hol pedig – mint idén – a franciaországi Cébazat-ban.

20 éves partnerkapcsolat Gerstettennel

Július utolsó szombatján sokak számára kedves ünnepségnek, a gerstetteni testvérkapcsolat huszadik évfordulója alkalmából megrendezett partnerkapcsolati ünnepségnek adott otthont a Művészetek Háza.

Az eseményen Gerstetten és Vörös­vár önkormányzatának elöljárói, Gröbenzell és Cebazat delegációjának tagjai, továbbá mintegy ötven gerstetteni és sok-sok pilisvörösvári polgár vett részt. Az ünnepségnek német és magyar nyelven Szabóné Bogár Erika igazgató asszony adott keretet. A német és a magyar himnusz közös eléneklése után Vörösvár város nevében külön köszöntötte az ünnepség középpontjában álló Gerstetten település polgármesterét, Roland Polascheket, Franz Neradot, Gerstetten Partnerkapcsolati Bizottságának elnökét, Elisabeth Gilitzert, a Pilisvörösvár és Gerstetten közötti partnerkapcsolat gerstetteni alapítójának, Eduard Gilitzernek a feleségét és Schäffer Lőrincet, a partnerkapcsolat vörösvári alapítóját. A köszöntőt követően került sor a polgármesterek ünnepi beszédeire. 

A Tűzoltóság, a Nyugdíjas Klub Dalköre és a Német Nemzetiségi Fúvószenekar rendezésével július 16-20-ig Borszéken jártunk.

Két busszal, 102 fővel hajnali egy órakor indultunk el Borszékre. Odautazásunk közben a maroshévízi katonai temetőben keresztet állítottunk az elesett hősök emlékére. A kora délutáni órákban megérkeztünk a borszéki főtérre, ahol állófogadással vártak bennünket, majd a köszöntés és megbeszélés után elfoglaltuk a szállásunkat. Másnap reggel a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz kirándultunk, útközben megnéztük  Gyergyóditróban a Jézus Szíve templomot. Dél felé megérkeztünk a Gyilkos-tói étteremhez, ahol az étterem tulajdonosa fogadott bennünket. A Fúvószenekar térzenét adott, a Dalkör pedig gyönyörű éneket adott elő, a végén közösen énekeltük el a Lahmkruamot. Nagy sikerünk volt a sok vendég előtt. Ebéd után még körülnéztünk a tónál, ahol vásárlási lehetőség is volt. 

A június 3-i szerda szikrázó napsütéses, meleg reggelén Gromon István polgármester vezetésével népes csapat gyülekezett a Polgármesteri Hivatal előtti parkolóban, hogy a testvértelepülési kapcsolat 25. évfordulójának megünneplésére Gröbenzellbe utazzon. A küldöttségben ott volt többek között Sax László, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Jákli Szilvia, az önkormányzat oktatási referense, Szontág Nándor, a Vásár téri iskola igazgatóhelyettese, tanárok és diákok a Zeneiskolából, a Schwabenkraft zenekar, a vörösvári férfikórus és a tánccsoport tagjai. Dr. Krupp Zsuzsanna jegyző később csatlakozott a küldöttséghez.  

Kórusunk 2014. október 24-én a Gröben Töne kórus meghívására kiutazott Gröbenzellbe, ahol aznap este szívélyesen fogadtak bennünket. A vacsora és a kedélyes beszélgetés után mindenki elment szálláshelyére. A régi hagyományoknak megfelelően kórustagjainkat a vendéglátó kórus tagjai látták vendégül.

Másnap reggel közös főpróbát tartott a két kórus, majd egy nagyon kedves régi hagyományon vettünk részt: Heilige Leonhard tiszteletére 1256 óta minden évben megrendezik a Leonhardifahrt rendezvényt, amely egy hálaadó istentisztelettel kezdődik, hogy minden állatnak van és legyen elegendő takarmánya. Az istentisztelet után kezdetét vette a rendkívül érdekes felvonulás.

„Harminc évvel ezelőtt elkezdődött egy szerelem, ami ma is ugyanolyan lánggal lobog, mint a kezdetekor” – ezt az egyszerű kijelentő mondatot Gromon István polgármester úr mondta Wehrheimben, a partnerkapcsolati kút mellett, május 11-én reggel, mielőtt delegációnk haza indult a nagyon szép, tartalmasan eltöltött két nap után. Mit is takar ez a mondat?