XIV. évfolyam 4. szám - 2014. április

Legfrissebb

Legfrissebb

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga...

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a ...

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint...

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre...

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tag...

A Németországi Szövetségi Köz­társaság a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatán keresztül támogatta a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar Közhasznú Egyesületet („Gefördert durch die Bundesrepublik Deutschland über die Landesselbstverwaltung der Ungarn­deutschen”) 1450 EUR-nak megfelelő (436 746 Ft) összeggel, melyet az egyesület 1 db új Yamaha YBL 421GE basszusharsona beszerzésére használhatott fel. A teljes vételár 640 000 Ft volt, a fennmaradó részt a zenekar saját forrásból biztosította.

Szeretnénk köszönetet mondani a Német Szövetségi Köztársaságnak, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, valamint az egyesület támogatóinak. Szívesen vesszük a további pénzügyi felajánlásokat, hisz azok zenekarunk működését szolgálják – öregbítve ezzel városunk hírnevét.

Feldhoffer János
elnök

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar 2016. szeptember 30. és október 4. között németországi testvérvárosunkban, Gerstettenben vendégszerepelt. A Gerstetten Musikverein Harmonie zenekar 1990 pünkösdjén jött először Vörösvárra. Tavaly, a szüreti napok keretében városunkban ültük meg a két fúvószenekar 25 éves barátságát. Idén Gerstettenben ünnepeltünk, mivel fúvószenekarunk 1991-ben látogatott el először német barátainkhoz. 

Korántsem kell meglepődni rajta, hogy szeptember 27-én este csordultig megtelt a Cziffra György Zeneiskola koncertterme a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar és a Gerstetten Musikverein Harmonie huszonöt éve tartó barátságát megünnepelendő koncert alkalmából. Olyannyira sokan voltak, hogy a létesítmény aulájába pótszékeket kellett elhelyezni azok számára, akik nem jutottak időben ülőhelyhez. 

Herbstfest

Családi délutánra várta a helyieket a Vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskola október 10-én. A programok már délután két órakor elkezdődtek, hiszen a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar térzenével invitálta a rendezvényre a Vásár téren közlekedőket. A korábbi napokkal ellentétben ezen a szombaton igen hűvösre fordult az időjárás, ám ennek ellenére az iskola udvara teljesen megtelt. Miközben a különféle ínycsiklandozó finomságokkal megrakott asztaloknál számos kupon cserélt gazdát, a nagyérdeműt a tanintézet tanáraiból verbuvált zenekar, illetőleg az egyes osztályok gyerekcsapatai szórakoztatták. Az estig tartó jó hangulatról a Werischwarer Burschen gondoskodott.

Az 1989-ben 18 taggal megalakult Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. E jeles ünnep alkalmából március 30-án örömkoncertet adtak a Cziffra György Zeneiskola koncerttermében, amelyen meghívott vendégelőadóként Peller Anna, Mirk Júlia, Mirk Szilvia, valamint Schuck Martin is fellépett.

A pilisvörösvári fúvószenekar már több mint 120 éves. A zenekart a XIX. század végén hozta létre Mauterer Jakab. 1989-ben alakult újjá, 1994-ig Brandhuber János, majd Feldhoffer János vezette, 1995-től Buzás Bálint karnagyi tevékenysége alatt működött a zenekar. 1996-ban a IX. Országos Fúvószenekari minősítésen „német nemzetiségi zenekar” kategóriában, valamint „show-zenekar” kategóriában kiemelt arany diplomát kapott az együttes, és elnyerte a „fesztiválzenekar” címet.

Rádler Gábor

Hétéves korában kezdett el zenét tanulni, először fuvolázott, majd trombitált. Első zenetanára Németh János volt. Néhány évvel később csatlakozott a vörösvári fúvószenekarhoz. 1995 és 2003 között a szentiváni fúvószenekarban is muzsikált. Jelenleg is aktív tagja a vörösvári zenekarnak.

I. rész

Farkas Antal: Werischwarer Marsch – induló (A művet a szerző a város felkérésére írta.) – Werischwarer Rezgős polka (Bán László feldolgozása.) – Jeder echte We­risch­wa­rer… – polka (Spanberger Zsolt gyűjtése, Buzás Bálint feldolgozása. Ének: Peller Anna, Spanberger Zsolt, Feldhoffer János.) – Robert Payer: Weiße Wolken – keringő (Ének: Peller Anna és Feldhoffer János.) – Josef Poncar: Donau-Oputi polka (Ez a zeneszám a bálok kihagyhatatlan számai közé tartozik. Ének: Peller Anna és Feldhoffer János.) – Robert Payer: Wenn der Wein blüht – keringő (Nemcsak Vörösváron kedvelik, hanem Pilisborosjenőn, valamint a németországi Gerstettenben is. Ének: Spanberger Zsolt, Feldhoffer János.) – Josef Pon­car: Po­ca­­pels­ka, Vogel­wiese – Grü­ne-Auen-Polka (Ének: Spanberger Zsolt és Feldhoffer János.) – C. Teike: Alte Kameraden – koncertinduló (Ének: Peller Anna.) – Vladimir Fuka: Slavonicka polka (Hangszerelte: Siegfried Rundel. Ének: Peller Anna és Feldhoffer János.) – Karel Waldauf: Dorfmusik – polka (Ének: Peller Anna, Feldhoffer János, Spanberger Zsolt.) – Bis bald auf Wiedersehen! (Ének: Peller Anna, Spanberger Zsolt, Mirk Julcsi, Mirk Szilvi és Feldhoffer János.)