XIV. évfolyam 4. szám - 2014. április

Legfrissebb

Legfrissebb

Augusztus 19-e van, szombat kora délután, a legtöbben a hét fáradalmait pihenik ki odahaza, ám a Kacsa-tó melletti halőrház udvarán lazításról szó sincs. Szorgos horgászok pucolják, majd darabolják egymás után a gusztuso...

Szeptember elseje ezúttal nemcsak az iskolákban való becsöngetés miatt volt különleges Pilisvörösváron, hanem azért is, mert idén erre a dátumra esett a 67. magyar bányásznapi ünnepség, amelyre délután négy órakor került...

Amint a címből is kiderült ­ hála és köszönet a szervezőknek ­, végre tiszteletét tette városunkban Nagy Feró és együttese. Nyilván nem mindenkinek okozott akkora örömöt a banda vasárnap esti fellépése, mint jómagamnak é...

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy...

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar 2016. szeptember 30. és október 4. között németországi testvérvárosunkban, Gerstettenben vendégszerepelt. A Gerstetten Musikverein Harmonie zenekar 1990 pünkösdjén jött először Vörösvárra. Tavaly, a szüreti napok keretében városunkban ültük meg a két fúvószenekar 25 éves barátságát. Idén Gerstettenben ünnepeltünk, mivel fúvószenekarunk 1991-ben látogatott el először német barátainkhoz. 

Korántsem kell meglepődni rajta, hogy szeptember 27-én este csordultig megtelt a Cziffra György Zeneiskola koncertterme a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar és a Gerstetten Musikverein Harmonie huszonöt éve tartó barátságát megünnepelendő koncert alkalmából. Olyannyira sokan voltak, hogy a létesítmény aulájába pótszékeket kellett elhelyezni azok számára, akik nem jutottak időben ülőhelyhez. 

Herbstfest

Családi délutánra várta a helyieket a Vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskola október 10-én. A programok már délután két órakor elkezdődtek, hiszen a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar térzenével invitálta a rendezvényre a Vásár téren közlekedőket. A korábbi napokkal ellentétben ezen a szombaton igen hűvösre fordult az időjárás, ám ennek ellenére az iskola udvara teljesen megtelt. Miközben a különféle ínycsiklandozó finomságokkal megrakott asztaloknál számos kupon cserélt gazdát, a nagyérdeműt a tanintézet tanáraiból verbuvált zenekar, illetőleg az egyes osztályok gyerekcsapatai szórakoztatták. Az estig tartó jó hangulatról a Werischwarer Burschen gondoskodott.

Az 1989-ben 18 taggal megalakult Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. E jeles ünnep alkalmából március 30-án örömkoncertet adtak a Cziffra György Zeneiskola koncerttermében, amelyen meghívott vendégelőadóként Peller Anna, Mirk Júlia, Mirk Szilvia, valamint Schuck Martin is fellépett.

A pilisvörösvári fúvószenekar már több mint 120 éves. A zenekart a XIX. század végén hozta létre Mauterer Jakab. 1989-ben alakult újjá, 1994-ig Brandhuber János, majd Feldhoffer János vezette, 1995-től Buzás Bálint karnagyi tevékenysége alatt működött a zenekar. 1996-ban a IX. Országos Fúvószenekari minősítésen „német nemzetiségi zenekar” kategóriában, valamint „show-zenekar” kategóriában kiemelt arany diplomát kapott az együttes, és elnyerte a „fesztiválzenekar” címet.

Rádler Gábor

Hétéves korában kezdett el zenét tanulni, először fuvolázott, majd trombitált. Első zenetanára Németh János volt. Néhány évvel később csatlakozott a vörösvári fúvószenekarhoz. 1995 és 2003 között a szentiváni fúvószenekarban is muzsikált. Jelenleg is aktív tagja a vörösvári zenekarnak.

I. rész

Farkas Antal: Werischwarer Marsch – induló (A művet a szerző a város felkérésére írta.) – Werischwarer Rezgős polka (Bán László feldolgozása.) – Jeder echte We­risch­wa­rer… – polka (Spanberger Zsolt gyűjtése, Buzás Bálint feldolgozása. Ének: Peller Anna, Spanberger Zsolt, Feldhoffer János.) – Robert Payer: Weiße Wolken – keringő (Ének: Peller Anna és Feldhoffer János.) – Josef Poncar: Donau-Oputi polka (Ez a zeneszám a bálok kihagyhatatlan számai közé tartozik. Ének: Peller Anna és Feldhoffer János.) – Robert Payer: Wenn der Wein blüht – keringő (Nemcsak Vörösváron kedvelik, hanem Pilisborosjenőn, valamint a németországi Gerstettenben is. Ének: Spanberger Zsolt, Feldhoffer János.) – Josef Pon­car: Po­ca­­pels­ka, Vogel­wiese – Grü­ne-Auen-Polka (Ének: Spanberger Zsolt és Feldhoffer János.) – C. Teike: Alte Kameraden – koncertinduló (Ének: Peller Anna.) – Vladimir Fuka: Slavonicka polka (Hangszerelte: Siegfried Rundel. Ének: Peller Anna és Feldhoffer János.) – Karel Waldauf: Dorfmusik – polka (Ének: Peller Anna, Feldhoffer János, Spanberger Zsolt.) – Bis bald auf Wiedersehen! (Ének: Peller Anna, Spanberger Zsolt, Mirk Julcsi, Mirk Szilvi és Feldhoffer János.)