XV. évfolyam 3. szám - 2015. március

Legfrissebb

Legfrissebb

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga...

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a ...

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint...

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre...

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tag...

Műszaki mentések

Az október végi viharos időjárás adta a legtöbb munkát a PÖTE számára. Október 29. és november 1. között leszakadt ágak, kidőlt, kettéhasadt fák okozta közlekedési akadályok elhárítására vonultunk ki városunk területére, több ízben is. A helyszíneken (Fő u., Görgey u., Derű u.) motoros láncfűrészek segítségével és kézierővel hárítottuk el az útakadályokat.

Közlekedési szempontból a legnagyobb gondot október 29-én, késő délután a Fő utcán, a Bányató utcával szemben kettéhasadt fa okozta, amely teljes szélességében elzárta a 10-es utat. A helyszínre kivonulásunk után fél órával már megindulhatott a forgalom, amelyet addig a rendőrök ideiglenesen a szervizútra tereltek.

Műszaki mentések

Szeptember 17-én árokba csúszott egy személygépkocsi a Csobánka felé vezető úton, a Határréti-patak hídja után. A gépkocsit átvizsgáltuk, személyi sérülés nem történt. Néhány nappal később a Ponty utcába vonult ki rajunk, ahol a nagy szélben leszakadt egy faág és teljes szélességében eltorlaszolta az utat. A közlekedési akadályt megszüntettük.

Tűzesetek

Augusztusban három ízben riasztották rajunkat tűzeset vagy tűzre utaló jelek miatt. Ezek közül komolyabb beavatkozást csak a 28-i, Szikla utcai konténertűz igényelt. Az itt álló 6 m3-es, hulladékkal teli konténer nagy füsttel égett. A tüzet gyorsbeavatkozó sugárral oltottuk el.

Viharos napok

A szeszélyes és időnként haragos júliusi időjárás rajunknak is sok munkát adott, ám szerencsére most nem kellett villámcsapás okozta tűzesethez vonulnunk. A tűzoltófecskendő helyett annál gyakrabban használtunk létrát és motoros fűrészt. Július 10-én, 11-én és 12-én sűrűn érkeztek a segélyhívások. Ezeken a viharos napokon számos esetben riasztották rajunkat kidőlt fák, leszakadt faágak miatt, amelyek eltorlaszolták az úttestet, és fennakadást okoztak a közlekedésben. Több esetben az ELMŰ szakembereit is segítségül kellett hívni, mert a villanyvezetékre dőltek fák, faágak. Különösen sok munkát adott számunkra a tavak környéke. A káresemények sorban: július 10. Fő utca több helyszínen, Kornéli-tó. Július 11. Solymár utca, Horgászsor utca, Nagy-tó, Gesztenye utca. Július 12. Arany János utca. (10-én a Kornéli-tóhoz a III. kerületi tűzoltók is kivonultak.)

Egyesületünk az elmúlt időszakban 6 alkalommal avatkozott be különböző káreseményeknél. Ebből 4 volt a műszaki mentés, 2 pedig a tűzeset.

Riasztások

Március 15-én az esti órákban a Knézich Károly utcába riasztottak minket egy sérült gázcsonk miatt. A káreset helyére elsőként kiérkezve azt tapasztaltuk, hogy nagy mennyiségű gáz került a levegőbe. A kialakult helyzet súlyosságát jelzi, hogy utánunk még három fővárosi egység érkezett. A rendőrség lezárta a környéket, kilenc lakót ideiglenesen ki kellett költöztetni otthonából a robbanásveszély miatt. Az elektromos művek szakemberei a biztonság kedvéért kikapcsolták a közvilágítást, végül a gázművek szakemberei helyrehozták a sérült gázvezetéket és elzárták a gázt. 

Vízkár az óvodában

Az elmúlt egy hónap szinte eseménytelenül telt a vörösvári tűzoltóknál a riasztások számát tekintve.

Sajnos egy komoly káreseményről mégis be kell számolnunk. Február 13-án a Hősök téri Gradus Óvodába riasztották a rajt, ahol a mosogatókonyha csőrendszerének meghibásodás miatt az egész óvodát 3-4 cm magasságban víz lepte el. A meghibásodást az óvoda dolgozói csak a hétvégét követően vették észre, amikorra a padlózat már jóvátehetetlenül károsodott. A raj a kiérkezés után áramtalanította az óvodát, és nekilátott a káresemény felszámolásának. 

Tűzesetek

Január 12-én kigyulladt egy elektromos szekrény egy családi ház falán az Attila utcában. Az ott lakóknak még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült megfékezniük a tüzet. Tűzoltóink a lakók biztonsága érdekében hőkamerával ellenőrizték a kábeleket és a padlást, szunnyadó izzás után kutatva.

Január 14-én éjjel kigyulladt egy családi ház Pilisszentivánon, a Határ utcában. Rajunk a 4000 liter víz szállítására alkalmas Steyr tűzoltófecskendővel vonult a helyszínre, hogy segítse az oltást. (Egyesületünktől a vízszállításban kértek segítséget, mivel a fagy miatt a kivonuló tűzoltók nehezen fértek hozzá a tűzcsaphoz.)

Közlekedési baleset

November 10-én a kora délutáni órákban a Szent Erzsébet utca és az Ősz utca sarkánál két gépjármű ütközött egymásnak. A baleset során személyi sérülés nem történt, de mindkét gépjármű forgalmi akadályt képezett. A raj előbb áramtalanította a gépjárműveket, majd a rendőrségi helyszínelés befejezése után a forgalmi akadályt megszüntette. 

Gyászolunk

Nagy veszteség érte egyesületünket; búcsúznunk kellett egy tűzoltó bajtársunktól, Kárpáti Jánostól, aki 1996 és 1999 között az elnöki funkciót is betöltötte, és haláláig tagja volt egyesületünknek. Emlékét megőrizzük. 

A vörösvári tűzoltók a legutóbbi találkozás óta 5 alkalommal avatkoztak be vonulásaik során. A műszaki mentések száma három volt, míg a tűzeseteké kettő.

Fakidőlések

Az első műszaki mentés során, szeptember 9-én a Tó dűlő viadukthoz közel eső részéhez riasztották tűzoltóinkat, valamint a fővárosból egy fecskendőt és egy létraszert. A közvetlenül az út mellett álló, kb. 16-18 méter magas, teljesen kiszáradt nyárfáról ágak szakadtak le, veszélyeztetve a közlekedést és az ingatlanok kerítését. Mivel nagy magasságból is törtek le ágak, segítségül kellett hívni egy magasból mentő létraszeres gépjárművet. A káresemény felszámolásának idejére az érintett útszakaszt lezárták. A veszély elhárítása közel másfél órát vett igénybe. 

Tűzeset, műszaki mentés

Augusztus 25-én, csütörtökön hajnalban leszakadt egy veszélyes anyagot szállító kamion pótkocsija a Fő utca Petőfi Sándor utcai kereszteződésében. Az elszabadult pótkocsi kidöntötte a járda melletti közkutat, majd úgy állt meg, hogy teljesen elzárta a Petőfi Sándor utcát, elvontatni nem lehetett. Szerencsére a veszélyes anyaggal megrakott szerelvény nem sérült meg, és a baleset személyi sérülést sem okozott. A pótkocsit másnap csak két húsztonnás daru segítségével tudták az úttestre emelni és elvontatni. A műszaki mentés alatt két órán keresztül le volt zárva a 10-es út.

Műszaki mentések 

Június 4-én a rendőrség kérésére a tetőtéri ablakon keresztül behatoltunk a Hunyadi utca egyik házába, ahol egy eszméletlen férfit találtunk, aki már napok óta nem adott magáról életjelet. A magatehetetlen férfit a mentők kórházba szállították.

Június 11-én reggel 5 óra tájban a Fő utca 66. szám előtt (a Járási Hivatalnál) összeütközött egy kisteherautó és egy személygépkocsi. A balesetben egy személy súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, mindketten a személygépkocsi utasai voltak. A baleset miatt a közlekedés két órán keresztül szünetelt a 10-es út ezen szakaszán, a forgalmat a rendőrök a mellékutcákba terelték.

Nyitott kapuk

Május 28-án ismét szélesre tártuk a tűzoltószertár kapuit, és a nemzetközi gyermeknaphoz kapcsolódóan vendégül hívtuk és láttuk a gyerekeket. A szertárban és a városháza udvarán nemcsak a tűzoltóautókat – köztük a nemrégiben átadott új Steyr tűzoltófecskendőt – és a különböző berendezéseket próbálhatták ki a gyerekek, de rajzolni, színezni, papírmakettet készíteni is lehetett, és volt arcfestés is. Ráadásként apró ajándékokkal – lufival, sapkával – kedveskedtünk az apróságoknak, akik kétségkívül ezúttal is igen jól érezték magukat, ahogy a Napraforgó Speciális Otthonból érkezett vendégek is.

Április 30-án ünnepélyes keretek közt adták át a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület számára a Városháza udvarán azt a Steyr gyártmányú gépjármű-tűzoltófecskendőt, amelyet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság ajánlott fel tűzoltóinknak, és Ujvári Attila vállalkozó teljesen ingyenesen, társadalmi munkában újított fel. A mostanra újszerű, kitűnő állapotba került tűzoltószer tűzoltóink legfontosabb vonulási eszközeként kerül szolgálatba a vörösvári polgárok élet- és vagyonvédelmét biztosítandó.

Tűzesetek, műszaki mentések

A hónap mérlege: 8 riasztás, amiből egy téves jelzésnek bizonyult. Négy alkalommal tűzesethez, két alkalommal műszaki mentéshez, egy alkalommal pedig egy szénmonoxid-mérő meghibásodása miatt vonultunk ki. De nézzük sorra az eseményeket:

Április 6-án az Erkel Ferenc utca alatti nádas gyulladt ki és égett mintegy 3000 m2-en. A nagy kiterjedésű tüzet 3000 liter vízzel és kézi szerszámokkal két órán belül sikerült megfékeznünk. A fővárosi tűzoltók is részt vettek az oltásban. A gyors kiérkezésnek és a hatékony beavatkozásnak köszönhetően a lakóházak nem voltak veszélyben, annak ellenére sem, hogy a fel-feltámadó szél más-más irányba terelte a lángokat.

Tűzesetek, műszaki mentések

Az elmúlt hónapban négy tűzesethez és két műszaki mentéshez riasztották egyesületünket. 

Műszaki mentések

Az elmúlt év vége viszonylagos nyugalomban telt el, hiszen mindössze két alkalommal kellett beavatkoznunk, mindkét esetben műszaki mentést végeztünk. Január elején ugyancsak két alkalommal avatkoztunk be a téliesre fordult időjárás miatt  és ugyancsak műszaki mentést végeztünk.

Tűzesetek

A legutóbbi lapzárta óta tűzoltóink 3 alkalommal avatkoztak be, mindhárom alkalommal tűzeseteknél.

Lakossági bejelentés alapján vonultunk ki november 11-én a késő esti órákban a Piliscsabai utca és az Őrhegy utca kereszteződéséhez. A jelzett helyen egy elektromos oszlopra felszerelt közvilágítási lámpatest teljes terjedelmében égett, vélhetően elektromos zárlat következtében. A helyszínt és környezetét a rendőrséggel közösen lezártuk, és biztosítottuk, hogy az esetleges forgalom ne zavarja a beavatkozást, valamint hogy a leeső és megolvadt, izzó műanyagcseppek ne okozzanak további kárt. Az elektromos tűz miatt a környező utcák közvilágítása megszűnt, amit a helyszínre érkező ELMÜ szakemberek visszaállítottak. A teljesen megsemmisült lámpatest pótlása megtörtént, így a kereszteződésben a közlekedés éjszakai is biztonságos.

Riasztások

Nyugodt, szinte eseménytelen hónapot tudhatnak maguk mögött önkéntes tűzoltóink. Mindösszesen két riasztást kaptak, ebből is az egyik tévesnek bizonyult.

Október 10-én az esti órákban a zártkerti területen, a Fa utca végénél az erősen felázott talajon elakadt egy betegszállító autó. (Szerencsére a beteg ekkor már nem tartózkodott az autóban, a betegszállító autó visszafelé jövet akadt el.) A szűk utcában sárba ragadt járművet terepjáró autó segítségével tudtuk csak megközelíteni, és vontatókötéllel, kézi erővel mentettük ki.

Október 28-án bejelzett egy közegészségügyi intézmény tűzjelzője. A riasztást nem sokkal később visszavonták: a készülék tévesen jelzett.

Közlekedési balesetek

Szeptember 13-án nem sokkal hajnali két óra után a Szabadság utca és a Kisfaludy utca kereszteződésénél lévő kanyarban először szegélykőnek, majd fának és egy családi ház kerítésének csapódott egy személygépkocsi, végül az úttest melletti árokban állt meg. A balesetben két személy súlyos, egy személy könnyebb sérülést szenvedett. A mentők mindhármukat kórházba szállították. A sérült gépjármű eltávolításához tűzoltóinknak motoros láncfűrész segítségével ki kellett vágniuk a fát.

Tisztelt Elnök Úr!

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Önnek és tűzoltó Bajtársainak, hogy az idei nyár különösen hosszantartó hőségriadói idején a Báthori utcát és az Északi lakókörzet murvás és egyéb nem szilárd burkolatú utcáit rendszeresen locsolták, csökkentve ezzel a levegőben szálló por koncentrációját, javítva a környéken lakók közérzetét és enyhítve a hőség miatti panaszaikat. Kérem, hogy köszönetemet tomácsolja tűzoltó Bajtársainak.

Pilisvörösvár, 2015. szeptember 1.

Üdvözlettel:

Gromon István
polgármester

Tűzesetek

Viszonylag nyugodtan telt a nyár vége Vörösváron, mindösszesen négy alkalommal kellett csapatunknak káreseményhez kivonulnia. Augusztus 13-án riasztottak minket, hogy a Dobó utca egyik ingatlanán 120 m2-en ég a növényzet. A tüzet a tulajdonos gyújtotta meg, hogy a száraz gazt, avart elégesse, de az irányítás kicsúszott a kezéből. Kivonuló csapatunk a tüzet eloltotta. A tulajdonost enyhe füstmérgezéssel kórházba kellett szállítani. A tűznek egy gyümölcsfa is áldozatául esett. Az eset körülményeit a rendőrség is vizsgálja. Augusztus 17-én értesítést kaptunk, hogy a Sirály utcában villám csapott egy fába. A helyszínre kivonultunk, de tüzet sehol sem észleltünk. Augusztus 30-án éjszaka a Fő utcai CBA-parkolóban tűz ütött ki egy fém szemetes edényben. (Vélhetően felgyújtották.) A lángokat tűzoltóink gyorsan megfékezték. Szeptember 3-án az Ady Endre utca 2. egyik lakásában kigyulladt egy mosógép. A tulajdonosnak sikerült eloltania a tüzet. Kivonuló csapatunk az ilyenkor szokásos utómunkálatokat elvégezte (áramtalanítás, a gáz kikapcsolása, a lakás átszellőztetése). Személyi sérülés nem történt.

Eseménydús időszak áll önkéntes csapatunk mögött, 14 vonulással. A legtöbb munkát a szeszélyes időjárás adta nekünk, különösképpen a július 8-i vihar. A legtöbb vonulás fakidőlés miatt volt.

Tűzesetek, robbanás

Július 17-én a Vörösvár és Szántó közötti patak mentén gyulladt ki az aljnövényzet mintegy 150 m2 területen. Tűzoltóink gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz nem terjedt tovább.

Július 29-én vélhetően elektromos zárlat miatt lángra kapott egy garázs tetőzete a Zöldfa utcában. A lángok megfékezéséhez a teljes tetőzetet le kellett bontani, a falak ugyanakkor épek maradtak. A káresethez a fővárosi bajtársak is kivonultak. A mentők füstmérgezés gyanújával két embert kórházba szállítottak.

A PÖTE lelkes csapatát évek óta segítségül hívják a Hungaroringre, a Forma-1 Magyar Nagydíjának biztosítására. Az idén úgy adódott, hogy felelősségteljes munkájuknak az egész világ tanúja lehetett. Július 24-én, pénteken az első szabadedzésen Sergio Perez, a Force India mexikói pilótája hatalmasat bukott. A vörösvári önkéntes tűzoltók műszaki mentőszere a balesetet követő 40. (!) másodpercben már a helyszínen volt, és tűzoltóink megtették a szükséges biztonsági intézkedéseket. A világsajtót bejárták a fotók Perez felborult versenyautójáról és a mellette várakozó „Tűzoltóság – Pilisvörösvár” feliratú mentőszerről.

A mexikói pilótának szerencsére semmi baja nem esett, és a saját lábán hagyhatta el a baleset helyszínét. A versenyigazgatóság köszönetét fejezte ki a PÖTE egységének a gyors és hathatós segítségért. Mi pedig megtoldjuk azzal: „Szép volt, fiúk!” 

F. A.

Tűzesetek

Az elmúlt időszakban három tűzesethez riasztották a vörösvári önkénteseket. 

Június 18-án a Szent László utcai ipartelepen egy faaprító munkagép kapott lángra. Az ott dolgozók megkezdték a tűz oltását, és sikerült is elfojtaniuk a tüzet. A helyszínre érkező tűzoltóinkra az izzás megszüntetése és a visszahűtés várt.

„Tűzoltó leszel s katona” – írta 1935-ben egy József Attila nevű költő egy Balázs nevű kisgyermek elaltatása érdekében. Nyolcvan év alatt nemigen változott a világ a tekintetben, hogy a mai fiúcskák közül is sokan szeretnének tűzoltók vagy katonák lenni.

Különösképpen tűzoltók. És hogy miért? Tartalmi és formai okai is egyaránt vannak. Tartalmi azért, mert egy kisgyermek is ráeszmél arra, milyen nemes, sőt hősies a munkája egy tűzoltónak, aki élete kockáztatásával menti mások életét és javait. A tűzoltó egy olyan ember, mint a mesék hősei. Formai, technikai pedig azért, mert rendkívül izgalmasak a tűzoltó felszerelései, a piros tűzoltóautó, a kihúzható létrák, a kígyózó tömlők, a motoros fűrészek, a feszítővágók, a szkafanderszerű légzőkészülék, és persze nagyon is vonzó a tűzoltók díszegyenruhája, különösképpen a tűzoltózenekar zenészeié. Mind-mind olyasvalami, ami a kisgyermekek fantáziáját megmozgatja, mind-mind olyasvalami, ami a mesevilág csodáit terjeszti ki a felnőttek világára.

Tűzesetek

Az elmúlt időszakban öt tűzesethez riasztották a vörösvári önkénteseket. A tüzek mindegyike a késő esti órákban keletkezett.

A bányatelepi buszmegállóban egy közveszélyes cselekedeteiről elhíresült illető okozott tüzet. A temető és a Csobánkára vezető út mellett a kigyulladt nádasban kellett megfékezni a lángokat. Az Örömvölgy-tanyánál szemét, kommunális hulladék kapott lángra. Az Orgona-közben egy gépjármű motorterében ütött ki tűz. A tulajdonosnak sikerült eloltania a tüzet, a kiérkező tűzoltókra már csak az utómunkálatok maradtak.

Minősítő vizsgán vettek részt a Pilisi-medence önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltócsapatai március 21-én, a Dachser telephelyén. A vizsga során a vörösvári, solymári, szentiváni és borosjenői tűzoltók szimulált vészhelyzetet hárítottak el. A vizsgáztató magas rangú tűzoltó tisztek teljes mértékben meg voltak elégedve a látottakkal, így mind a négy csapat újabb egy évre viselheti az „önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület” címet, ami azt jelenti, hogy segélyhívás esetén – az esett súlyosságától függően – önállóan, a hivatásos egységek kivonulása nélkül is intézkedhetnek a helyszínen – óvva lakóhelyük polgárainak életét és vagyonát.

Tűzeset, műszaki mentés

Tűzesethez riasztották a helyi önkéntes tűzoltókat február 12-én a Diófa utcába. Egy családi ház kazánhelyiségében, a kazán körül keletkezett tűz. Az ott lakók megkezdték a tűz oltását, amibe a rövid időn belül kiérkező vörösvári és fővárosi tűzoltók is hamarosan bekapcsolódtak. Ennek köszönhetően a tűz nem terjedt át a ház többi részére. A vörösvári tűzoltók kitolták a garázsban lévő személyautót, illetve eltávolítottak egy PB-gázpalackot az alagsorból. Mindezt légzőkészülékben kellett megtenniük, mivel addigra a füst már olyan nagy lett. A tűz eloltása után a lakást átszellőztették. Személyi sérülés nem történt, komolyabb anyagi kár nem keletkezett.