XIV. évfolyam 4. szám - 2014. április

Legfrissebb

Legfrissebb

Immár hatéves múltra tekint vissza a Trina Orchestra, három nemzet zeneiskolásainak fesztiválzenekar jellegű formációja. A fiatalok évente, egyhetes kemény próbafolyamat után adnak reprezentatív koncertet, mindig valamel...

Interjú Mézinger Évával, a Vásár Téri Nemzetiségi Általános Iskola igazgató asszonyával • Az idei tanév mind a tanulók, mind a szülők, mind pedig az iskola munkatársai számára eseményekben és eredményekben bővelkedett. M...

A Várkonyi lányok 2015 utolsó hónapjaiban sem lazítottak. Az idősebbik, Dea bekerült a junior ritmikus gimnasztika magyar válogatottba, a fiatalabbik, Vanda Véta pedig „A” kategóriás Országos Bajnokságot nyert korosztályában, ugyancsak rg-ben.

Nehéz újabb jelzőket találni a Várkonyi lányok teljesítményére. Ezért most álljon itt néhány beszédes adat: Dea Petra (11 év) és Vanda Véta (6 év): egy Vb-ezüstöt és hat Eb-aranyat, egy Eb-különdíjat hoztak haza a két legfontosabb táncversenyről, és ezen kívül ritmikus gimnasztikában is sikeresek voltak. 

Lassan már új szobára lesz szükségük, hogy minden díjuk elférjen. Újra leírom, hogy nemcsak Pilisvörösvár, hanem Európa és a világ egyik legtehetségesebb táncos testvérpárjáról van szó, akik a ritmikus gimnasztikában is komoly ígéretnek számítanak.

Várkonyi Dea Petra és Várkonyi Vanda Véta idén is sikert sikerre halmoznak, legyen az tánc vagy ritmikus gimnasztika. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy nagy tehetségek, amit az alábbi eredménysoruk is alátámaszt.

Dea, az idősebb (11 éves) lány MOL Tehetségtámogató díjat kapott 2014-ben, idén pedig AMITA Díjjal jutalmazták, a 600 versenyzőt felvonultató AMITA Dance Jam Országos Ifjúsági Táncversenyen nyújtott teljesítményéért. Nem mellesleg, a versenyt is megnyerte, mint ahogy első lett a Magyar Látványtánc Szövetség Országos Bajnokságának budapesti kvalifikációján is – mégpedig három kategóriában – gimnasztikus látványtánc, open- és mozdulatművészet kategóriában is.

Ez a cím két dolog miatt jutott az eszembe. Az egyik, hogy az 1990-es években a Magyar Televízióban volt egy Sportvarázs című műsor, amely olyan dolgokat mutatott be a sport világából, amelyek látványosak, különlegesek és érdekesek voltak, de amelyek helyhiány miatt nem kerültek be a TeleSport adásaiba. Magam is dolgoztam ennek a műsornak, csináltam néhány szép dolgot, ilyen volt például a világ legjobb lovasíjászáról, Kassai Lajosról készített anyagom. De hagyjuk is a nosztalgiát, mert most nem ez a lényeg. Hanem az, amit a vörösvári Várkonyi lányok művelnek már egy ideje.

Várkonyi Dea táncos és ritmikus gimnasztikás pályafutása egyre feljebb ível. Korábbi lapszámunkban beszámoltunk róla, hogy május végén, többek között részt vesz a horvátországi világbajnokságon is.

Nos, Dea nem csak részt vett a versenyen, de nagyon szép sikert ért el – valamint átélt egy komoly és tanulságos helyzetet is. Mielőtt azonban rátérnénk a világbajnokság eseményeinek taglalására, előbb távirati stílusban következzék néhány más nagyszerű siker.

Óriási sikert ért el Várkonyi Dea. A pilisvörösvári RG-s és táncos március elején megnyerte az IDF Magyar Kupát, így jogot szerzett a Modern Táncok Világbajnokságon való indulásra. Dea május 21-25. között képviseli a horvátországi Pulában Magyarországot és Pilisvörösvárt.

Ennek a nagyszerű teljesítménynek komoly előjelei voltak. Még tavaly októberben részt vett a ritmikus gimnasztika Luxemburg Kupán, ahol összetettben a hatodik lett, labdával pedig a negyedik helyen végzett.