XIV. évfolyam 4. szám - 2014. április

Legfrissebb

Legfrissebb

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga...

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a ...

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint...

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre...

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tag...

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy bemutató erejéig.

A rendhagyó tanévnyitón a tanulókon és az iskola tanárain kívül ezúttal meghívott vendégek is részt vettek. Eljött Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Tircsi Richárd, a Nemzetiségi Főosztály Nemzetiségi Kapcsolatok Osztályának vezetője és Gromon István, váro­sunk polgármestere.

Ismét eredményes és eseménydús tanévet zárt a Schiller gimnázium 615 tanulója és 78 alkalmazottja. A tanév végén összesen 69 tanuló (11,2%) vihetett haza kitűnő, illetve jeles bizonyítványt, az iskola tanulmányi átlaga 4,16 lett.

Zajlottak a hagyományos, évente visszatérő programjaink, a gólyatábortól kezdve a nemzeti ünnepeken, szalagavatón, a Schiller-bálon, költészet napján, ballagáson keresztül az érettségiig. Ebben a tanévben több projektnapot is tartottunk, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára rendezett projektnapon kívül a dán-nap és az Európa-nap is megváltoztatta a tanítási napok hagyományos rendjét.

Das Projekt „Entdecke die Welt der Minderheiten”, das aus EU-Geldern von dem Bildungsprojekt Erasmus bis 2019 finanziert wird, setzt sich zum Ziel, Gymnasialschülern verschiedene Minderheiten näher zu bringen, d.h. die jeweilige Mehrheitsnation sowie die Entstehung, Geschichte und Kultur einer Minderheit pro Land kennen zu lernen.

Zum ersten Treffen der 24 Gastschüler und 6 Gastlehrer aus Bulgarien, der Türkei und Deutschland mit der ungarischen Erasmus-Gruppe kam es am 27. März im Schiller Gymnasium. 

December másodikán új, modern korunk minden elvárásának megfelelő atlétikai sportpályával bővült a Schiller Gimnázium hátsó udvara. Az ünnepélyes átadóra – amelyre az iskola tanulóin felül számos meghívott vendég is hivatalos volt – igen zord, szeles időben került sor. Utóbbi zavaró elemet a felhőfátyol mögül gyakorta felbukkanó napsugarak és a gimnázium konyhájáról hozott gőzölgő tea tette könnyen feledhetővé.

Az EU központjában járt a Schiller Gimnázium csapata

Idén április 14-én került sor a Nemzeti Választási Iroda, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület által szervezett középiskolai vetélkedő országos döntőjére. A vetélkedő 2015 szeptemberében indult, 215 csapat (860 diák) küldte el jelentkezését. Az iskolai forduló 2015. december 7-én került megrendezésre, majd 2016. március 7-én a győri regionális fordulón vett részt iskolánk négyfős csapata. Mint arról beszámoltunk, a Keller Zita, Varga Rudolf 11. a, Náfrádi Gergely Artúr 10. a és Kiss Dávid 9. a osztályos tanulókból álló csapat megnyerte a regionális döntőt, és bejutott az országos döntőbe. 

Bálint Andrea, a Schiller Gimnázium tanulója a „Lesefuchs” irodalmi érvelő verseny döntőjében

Szeptember 12-én immáron második alkalommal került megrendezésre a Lesefuchs német nyelvű olvasási verseny nemzetközi fordulója a német fővárosban. E nevezetes napon Magyarországot a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium 12. c osztályos tanulója, Bálint Andrea képviselte, aki a februári budapesti országos döntőből került ki győztesen.

Gyermekek és szülők számára egyaránt felelősségteljes döntés a megfelelő középiskola kiválasztása. E döntési folyamatban sok mindent érdemes mérlegelni: a gyermek érdeklődési körein és teherbírásán kívül szerepet játszhat a választandó középiskola által közvetített szellemiség, az érettségi után továbbtanulók aránya, a tanórán kívüli foglalkozások sokszínűsége, a külföldi ösztöndíj-lehetőségek. Az iskolák – a nehéz választást megkönnyítendő – nyílt napokat szerveznek, amelyek keretében az érdeklődő fiatalok és szüleik betekintést nyerhetnek az iskola mindennapjaiba, bejárhatják az épületet, részt vehetnek tanórákon és beszélgethetnek az iskola vezetőivel, pedagógusaival, diákjaival.

Regionaler Grundschultheatertag am Friedrich-Schiller-Gymnasium

Am 9. Mai 2015, einem Samstag, bot das Werischwarer Friedrich-Schiller-Gymnasium dem alle 2 Jahre veranstalteten Regionalen Grundschultheatertag eine Heimstatt, an dem schließlich acht Grundschulen mit ihren szenischen Produktionen teilnahmen. Einen Löwenanteil an der Organisierung und bei der praktischen Durchführung der Veranstaltung übernahm Tímea Faragó, die nicht nur die Aufgabe der Gastgeberin umsichtig bewältigte, indem sie auf die Reihenfolge der Auftretenden achtete und mit ihren erklärenden Moderationen dem Publikum beim Verfolgen des Programms half, sondern auch die handwerklichen Dinge (Vorhang auf und zu, Beschallung, Beleuchtung) im Auge behielt.

A Friedrich Schiller Gimnázium sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul! program „Együttműködés gimnáziumok között” című felhívására. „A borvizek királynőjének látogatása” című pályázatával 1 896 000 forintot nyert el, és az együttműködésben Pilisvörösvár testvérvárosának iskolájával, a borszéki Zimmethausen Műszaki Gimnáziummal vett részt.

Borszék, ásványvizeinek köszönhetően, Erdély legismertebb és leglátogatottabb üdülő- és fürdőhelye volt. Bár a történelmi események visszavetették fejlődését, lakói ismét azon fáradoznak, hogy Borszék visszanyerje egykori jelentőségét, és újra a térség legvonzóbb üdülőhelye legyen. A Határtalanul! program keretében megvalósuló együttműködés célja, hogy az utazás során létrejövő termékekkel a diákok a város célkitűzésének megvalósulását segítsék, tevékenységükkel a fejlődést előrébb mozdítsák, valamint Borszék természeti és turisztikai jelentőségét népszerűsítsék.

Ahogy beszélgettünk Marlok Jessicával, a pilisvörösvári Schiller Gimnázium 11.b. osztályos tanulójával, az jutott eszembe: ez a fiatal lány már most is helyén van! Pontosan tudja és érti a nemzetiségek és azon belül a német nemzetiségi lét jelenlegi súlyát, jövőbeli fontosságát. Érti és ismeri a múltat, el tudja helyezni a jelent. Nem véletlen, hogy ez a valóban motivált Schilleres diák megnyerte az Országos Német Nemzetiségi Nyelv és Irodalom Középiskolai Tanulmányi versenyt! Marlok Jessica a 11.b osztály diákja.

Április 5-én délelőtt a Schiller Gimnázium 9. és 10. osztályos tanulói önkéntes munkaként szépítették a Szent Erzsébet Otthon parkját. Huszonhét kedves leány és fiú szorgoskodott a kellemes tavaszi napsütésben. A nagy munka után jólesett a finom ebéd. A kert nagy, máskor is várjuk a szorgos kezű önkénteseket.