XVII. évfolyam 1. szám - 2017. január

Legfrissebb

Legfrissebb

Március 15-én 11 óra előtt nem sokkal a Hősök terénél idén is piros, fehér, zöld színű kokárdákkal a szívük fölött gyülekeztek városunk polgárai az 1848­49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott városi ünnepség ...

Március 9-én került sor a Fő utca 122-ben megnyílt új Gyógytorna és Fizikoterápiás rendelő hivatalos átadására. Az ünnepélyes átadót az épület udvarán rendezték meg, a városvezetés, a hivatali dolgozók és a meghívott ven...

Március 11-én a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola színháztermében újfent – immáron ötödik alkalommal – rendezték meg az Ifjúsági Fúvóstalálkozót, amelynek házigazdája a tanintézmény fúvószenekara, a...

Tehetséges atléta, tehetséges énekes – bármelyik pályát választhatta volna, mégis orvos lett. Ő dr. Fekete Sándor, városunk egyik háziorvosa, aki 28 év után megválik vörösvári praxisától. Ennek kapcsán beszélgettem dokto...

A különféle fehérjeporokat sokan ördögtől való táplálékkiegészítőnek gondolják, felesleges pénzkidobásnak, amelyet jellemzően az edzőtermes súlyemelőkkel, testépítőkkel, hétköznapi szóval élve „gyúrós” emberekkel szoktak azonosítani. Pedig ez nagy tévedés! Az alábbi írásban a fehérjeporok valódi hasznával, árnyoldalaival, felhasználási lehetőségeivel ismertetjük meg olvasóinkat.

A sportban a tehetség bizony nincs életkorhoz kötve, legalábbis nem mindegyik sportág esetében. Ezt támasztja alá a szóban forgó eset is. Nem tudom, olvasóink miként vélekednek róla, de számomra az újdonság erejével hatott az információ: él Vörösváron egy igen tehetséges sakkversenyző, név szerint Spanberger Richárd. A szóban forgó fiú hétévesen kezdett el játszani, most kilencesztendős.

Benkó Barbara február végén a négynapos ciprusi Sunshine Cupon összetettben a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kerékpárosok év eleji megmérettetésén. A fiatal sportolóval erről és az előtte álló kihívásokról is beszélgettünk pár nappal a verseny után.

• Milyen téli felkészülés áll a mostani sikere mögött?

Február 25-én, a záró fordulóval véget ért a Rubók-Schiller teremtorna 2017-es rendezvénysorozata. A régió egyik legjelentősebb labdarúgó utánpótlás-eseményére ezúttal is Pilisvörösváron, a Friedrich Schiller Gimnáziumban került sor, január és február hat hétvégéjén a Pilisvörösvári UFC szervezésében. Az egyre népesebb mezőnyben a már hagyományosan részt vevő Piliscsaba SE, Pilisszentiván SE, Solymár, Pilisszántó, Nagykovácsi USE, Nyergesújfalu és Pilisvörösvári UFC játékosai mellett már a Zsámbéki-medencéből is érkeztek csapatok a Palánták UNSE és a Pátyi SE képviseletében.

Odakint minden jég alatt pihen, ám én egy kellemesen meleg irodában ülök a kanapén az Oriol Motor cég telephelyén, a város határában. A falon lévő polcokon különféle kupák büszkélkednek aranysárga színben pompázva. Vendéglátóm – Órai Balázs – a cég tulajdonosa, egyben üzletvezetője egy impozáns asztal mögött ülve válaszolgat kérdéseimre a rallyzással kapcsolatban, amely azért is igen aktuális, mert jövő hónap végén indul a magyar bajnokság!

Szeptembertől zajlanak a kézilabda utánpótlás-bajnokságok, amelyben a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör nyolc leány és hét fiú kategóriában nevezett be. Az Országos Gyermekbajnokság fiú U-12-es korosztályában csapatunk eddigi szereplése minden várakozásunkon felül sikerült. Ebben a korosztályban az egész országot tekintve 153 csapat nevezett be. A csapatok régiókban kezdték meg a küzdelmeket még tavaly ősszel. Budapest és Pest megye a nevezett csapatok nagy száma miatt önálló régiót alkot, míg a többi régió három megyéből tevődik össze. Pest megyében húsz csapat nevezett, melyet a szervezők egy hat és két hét csapatos csoportba osztottak, melyeken belül mindenki mindenkivel kétszer játszott.

vorosvari-ujsag-2017-02-00075Ezt a csoportot sikerült hibátlan teljesítménnyel megnyernünk. Mindhárom csoport első három helyezettje jutott be a felsőházi rájátszásba úgy, hogy oda magával vitte a csoportból továbbjutókkal szemben elért eredményeit. Az így kialakult felsőházból a végén az első három helyezett csapat fog bejutni az országos elődöntőbe, vagyis a legjobb 24 közé. Mivel a felsőházban eddig négy mérkőzés került lejátszásra, melyeken három győzelmet és egy döntetlen eredményt értünk el, így a jelenlegi pozíciónk biztató, és minden esélyünk megvan a továbbjutásra. 

 

Eddigi jó szereplésünk azért is nagy bravúr, mert vetélytársaink valamennyien méretes sportcsarnokban tudnak készülni, míg mi sportcsarnok hiányában októbertől áprilisig csak a Schiller gimnázium és a Pilisszentiváni Általános Iskola kis tornatermeiben, míg tavasztól őszig a sporttelep szabadtéri aszfaltos pályáján tudunk edzeni. A szabadtéri kézilabdázás már közel húsz éve gyakorlatilag megszűnt, míg a kis termekben való gyakorlás nem teszi lehetővé a gyors ellentámadások és a szélsőjáték gyakorlását, ami mérkőzésenként akár 6-8 gól mínuszt is jelenthet csapatunk számára. Jó szereplésünk alapja, hogy mind a játékosok, mind pedig a szüleik partnerek a komoly munkában.

Pándi Gábor

 

Az elmúlt évek enyhe telei után de­cemberben sokak nagy örömére végre tartósan befagytak a tavaink, s a korcsolyázás és jégkorongozás szerelmesei már karácsony előtt birtokba vették a Pálya-tó jegét. 

December 16–18. között rendezték meg a fővárosban a XXII. Ferenczy-Budapest Kupa kézilabda utánpótlástornát. A háromnapos viadalon mindkét nemben, hét-hét korosztályban összesen 140 csapat vett részt. A mérkőzésekre Budapest tíz sportcsarnokában került sor.

A maratonfutás története az ókorból származik, mégpedig a görögök perzsák elleni háborújával kapcsolatos, amikor is a marathóni csata után egy görög katona teljes felszerelésben lefutotta a Marathón­Athén távot, hogy a győzelem hírét megvigye. Napjainkban a maraton távot – ami 42195 méter – csak az 1908-as londoni olimpia óta kell teljesíteni a hosszútávfutóknak. Akik ennél a távnál is nagyobbra vállalkoznak, azokat ultrafutóknak hívják. Ilyen elszánt fiatalember a városunkban élő Kimmel Péter…

Korábbi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a hazai Rallycross Országos Bajnokságban a pilisvörösvári Wieszt Janko a második helyen végzett Skoda Fabia típusú autójával. Akkor nem tudtunk a fiatal versenyzővel beszélgetni, ezt a hiányt most pótoljuk.