XVI. évfolyam 1. szám - 2016. október

Legfrissebb

Legfrissebb

Augusztus 19-e van, szombat kora délután, a legtöbben a hét fáradalmait pihenik ki odahaza, ám a Kacsa-tó melletti halőrház udvarán lazításról szó sincs. Szorgos horgászok pucolják, majd darabolják egymás után a gusztuso...

Szeptember elseje ezúttal nemcsak az iskolákban való becsöngetés miatt volt különleges Pilisvörösváron, hanem azért is, mert idén erre a dátumra esett a 67. magyar bányásznapi ünnepség, amelyre délután négy órakor került...

Amint a címből is kiderült ­ hála és köszönet a szervezőknek ­, végre tiszteletét tette városunkban Nagy Feró és együttese. Nyilván nem mindenkinek okozott akkora örömöt a banda vasárnap esti fellépése, mint jómagamnak é...

Sportosan indult az idei tanév a Schillerben, hiszen a hagyományos évnyitó ünnepi beszédeken és a gólyák köszöntésén kívül a felújított sportpálya átadására is sor került, melyet azonnal birtokba is vehettek a diákok egy...

A Ligeti Cseperedő Óvoda Szabadság Úti Tagóvodájának Szent Márton Óvodai Alapítványa sikeres pályázatot nyújtott be A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása című pályázati kiírásra, s ezzel a Figyelj! Mozogj! Okosodj! projektjéhez 820 000 Ft vissza nem térítendő összeget nyert.

A hagyományoknak meg­felelőlen idén sem maradhatott el a Vörösvári Napok állandóvá vált programja, a Steckl János emléktorna, amelyre augusztus 20-án került sor. A szervezők idén rendhagyó módon nem az utánpótlás számára rendezték meg a megmérettetést, hanem ­ a vörösvári felnőtt foci újjáéledését propagálandó ­ felnőtt csapatokat hívtak meg a tornára. A házigazdákon kívül még két településről érkeztek csapatok a Szent Erzsébet utcai pályára, így lépett a gyepre a Hidegkút és a Hegyvidék csapata. A negyvenöt perces, körmérkőzéses rendszerben zajló meccsek sorát a Pilisvörösvári UFC és a Hidegkút SC kezdte meg, ahol csapatunk kettő góllal bélelte ki a vendégek kapujának hálóját. A hidegkútiak ezek után a Hegyvidék SE ellen maradtak a pályán, ahol négy góllal vereséget szenvedtek. A torna győztesének kiléte tehát az utolsó mérkőzésen dőlt el, ahol városunk fiai egy-nullás gólarányban vereséget szenvedtek, így a megmérettetést a Hegyvidék SE nyerte.

Interjú Pándi Gábor szakedzővel

Harminc esztendővel ezelőtt kezdődött Pándi Gábor kézilabdaedzői pályafutása. Ez a kerek jubileum jó pillanat arra, hogy tartsunk egy kis számvetést, ezért beszélgettünk a szakemberrel.

• Általában a játékos pályafutásukat abbahagyó, harminc feletti sportolókból lesznek edzők. Ezek szerint ön már elmúlt hatvan éves?

Sokszor beszámoltunk már a helyi biciklisek sikereiről, ám az utóbbi időben mélyebben nem foglalkoztunk a témával. Ezt a hiányt igyekszünk pótolni az alábbi interjúval, amelyet Fetter Györggyel, a Pilis Cross Country Club (PCCC) alelnökével, egyben az egyesület által működtetett bringasuli vezetőjével készítettünk.

Az Ujvári névvel gyakran találkozhattak már olvasóink a Vörösvári Újság hasábjain, hiszen a díjugrató Barbara sikereiről évek óta rendszeresen beszámolunk. Ezúttal azonban nem róla lesz szó, hanem hétéves kishúgáról, Olíviáról, aki révén a versenysport még inkább az Ujvári család mindennapjaihoz tartozik – igaz, ő teljesen más sportágban jeleskedik.

Életében első ízben – 1171 ponttal – Benkó Barbara felkerült a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (angolul UCI) világranglistájának kilencedik helyére. A fiatal kerékpáros facebookos rajongói oldalán számolt be a hírről június 27-én, néhány nappal azután, hogy hatalmas fölénnyel (egy kört ráverve román ellenfelére, Karina Bontára) megnyerte a csömöri UCI C2-es XCO versenyt.

Napjainkban, ha valamit a spártai jelzővel illetünk, akkor több dologra is célozhatunk vele. Gondolhatunk például valakinek az edzettségére vagy strapabíróságára, de a neveltetésével kapcsolatban a szigorra, önmegtartóztatásra, mértékletességre, igényességre. Mindezen tulajdonságokat foglalja magában a Spartan Race, magyarán Spártai Verseny elnevezésű akadályfutás.

Június 10-én negyedik alkalommal került sor a Herkules Fitness Club szervezésében a Herkules Sportnap és Spinning Maratonra a pilisvörösvári focipályán. Az immáron hagyományos rendezvényt – bár szép időben kezdődött – napközben eső és szél nehezítette, ám délután újból kisütött nap. A program gerince, a spinning maraton délelőtt tíz órától egészen négyig eltartott. A megmérettetésen tizenkét csapat vett részt, főként környékbeliek, de jöttek versenyzők a fővárosból, Pomázról, illetve Dorogról is. Emellett sor került szabadtéri TRX- és spártai edzésre. Utóbbi programponton tini és felnőtt kategóriában lehetett megmozgatni a végtagokat. A nap érdekes színfoltja volt a fekvenyomó bajnokság, amely korántsem számít hétköznapi látványnak a focipályán…

Nemcsak az iskolatermekben, hanem számos szabadidős szakkörön is becsengettek a nyárra, így véget ért például a vörösvári vívásoktatás első „idénye” is. 

„A riói olimpia után merült fel először a gondolat, hogy talán Pilisvörösváron is lehetne vívást oktatni” – mondta lapunknak Bolvári Boglárka, az edzés egyik szervezője. „Személyesen a munkám kapcsán kerültem közelebb a víváshoz, mert jelenleg is a Magyar Vívó Szövetségnél dolgozom; innen jött a lehetőség ennek a szakkörnek az elindítására.”

Bizonyára olvasóinknak is feltűnt, hogy az utóbbi esztendőkben újságunk sportrovatának hasábjain vajmi keveset foglalkozunk a helyi labdarúgás felnőtteket érintő szegmensével. Mindennek igen egyszerű oka van, hiszen a klasszikus értelemben vett felnőtt focicsapatunk hat évvel ezelőtt megszűnt. 

Interjú Rásonyi Viktorral, a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör elnökével

Városunkban 1962 óta létezik „kispályás” kézilabdázás. Eleinte a Pilisi Bányászban, majd a Pilisvörösvári Sport Clubban, a labdarúgással együtt működött kézilabda szakosztály, 1991 óta pedig már önálló egyesületként. A vörösvári kézilabdások az eltelt 55 év alatt nagy sikereket értek el. Többször nyertek felnőtt és junior NB-II-es bajnokságot. Eddigi legjobb helyezésük a női felnőtt csapatnak a 2012/2013-as szezonban az NB-I/B Nyugati csoportjában elért harmadik helyezése volt. Számtalan saját nevelésű játékosukból lett NB-I-es kézilabdázó, és sokan magukra ölthették a magyar korosztályos (serdülő, ifjúsági, junior, felnőtt) válogatottak mezét is. Jelenleg 130-nál is több játékosa van az egyesületnek, akiknek a döntő többsége húsz éven aluli, utánpótláskorú kézilabdázó. 

Be kell valljam, hogy a cím ezúttal kicsit megtévesztőre sikerült, hiszen nem városunk postásai között rendeztek futóversenyt április 8. és 9. között, hanem Pilisvörösváron került sor a több mint száz esztendős történettel rendelkező Postás Sportegyesület úgynevezett Postás Kupájára, amely valójában egy nemzetközi mezőnnyel bíró tájfutóverseny.

A különféle fehérjeporokat sokan ördögtől való táplálékkiegészítőnek gondolják, felesleges pénzkidobásnak, amelyet jellemzően az edzőtermes súlyemelőkkel, testépítőkkel, hétköznapi szóval élve „gyúrós” emberekkel szoktak azonosítani. Pedig ez nagy tévedés! Az alábbi írásban a fehérjeporok valódi hasznával, árnyoldalaival, felhasználási lehetőségeivel ismertetjük meg olvasóinkat.

A sportban a tehetség bizony nincs életkorhoz kötve, legalábbis nem mindegyik sportág esetében. Ezt támasztja alá a szóban forgó eset is. Nem tudom, olvasóink miként vélekednek róla, de számomra az újdonság erejével hatott az információ: él Vörösváron egy igen tehetséges sakkversenyző, név szerint Spanberger Richárd. A szóban forgó fiú hétévesen kezdett el játszani, most kilencesztendős.

Benkó Barbara február végén a négynapos ciprusi Sunshine Cupon összetettben a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kerékpárosok év eleji megmérettetésén. A fiatal sportolóval erről és az előtte álló kihívásokról is beszélgettünk pár nappal a verseny után.

• Milyen téli felkészülés áll a mostani sikere mögött?

Február 25-én, a záró fordulóval véget ért a Rubók-Schiller teremtorna 2017-es rendezvénysorozata. A régió egyik legjelentősebb labdarúgó utánpótlás-eseményére ezúttal is Pilisvörösváron, a Friedrich Schiller Gimnáziumban került sor, január és február hat hétvégéjén a Pilisvörösvári UFC szervezésében. Az egyre népesebb mezőnyben a már hagyományosan részt vevő Piliscsaba SE, Pilisszentiván SE, Solymár, Pilisszántó, Nagykovácsi USE, Nyergesújfalu és Pilisvörösvári UFC játékosai mellett már a Zsámbéki-medencéből is érkeztek csapatok a Palánták UNSE és a Pátyi SE képviseletében.

Odakint minden jég alatt pihen, ám én egy kellemesen meleg irodában ülök a kanapén az Oriol Motor cég telephelyén, a város határában. A falon lévő polcokon különféle kupák büszkélkednek aranysárga színben pompázva. Vendéglátóm – Órai Balázs – a cég tulajdonosa, egyben üzletvezetője egy impozáns asztal mögött ülve válaszolgat kérdéseimre a rallyzással kapcsolatban, amely azért is igen aktuális, mert jövő hónap végén indul a magyar bajnokság!

Szeptembertől zajlanak a kézilabda utánpótlás-bajnokságok, amelyben a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör nyolc leány és hét fiú kategóriában nevezett be. Az Országos Gyermekbajnokság fiú U-12-es korosztályában csapatunk eddigi szereplése minden várakozásunkon felül sikerült. Ebben a korosztályban az egész országot tekintve 153 csapat nevezett be. A csapatok régiókban kezdték meg a küzdelmeket még tavaly ősszel. Budapest és Pest megye a nevezett csapatok nagy száma miatt önálló régiót alkot, míg a többi régió három megyéből tevődik össze. Pest megyében húsz csapat nevezett, melyet a szervezők egy hat és két hét csapatos csoportba osztottak, melyeken belül mindenki mindenkivel kétszer játszott.

vorosvari-ujsag-2017-02-00075Ezt a csoportot sikerült hibátlan teljesítménnyel megnyernünk. Mindhárom csoport első három helyezettje jutott be a felsőházi rájátszásba úgy, hogy oda magával vitte a csoportból továbbjutókkal szemben elért eredményeit. Az így kialakult felsőházból a végén az első három helyezett csapat fog bejutni az országos elődöntőbe, vagyis a legjobb 24 közé. Mivel a felsőházban eddig négy mérkőzés került lejátszásra, melyeken három győzelmet és egy döntetlen eredményt értünk el, így a jelenlegi pozíciónk biztató, és minden esélyünk megvan a továbbjutásra. 

 

Eddigi jó szereplésünk azért is nagy bravúr, mert vetélytársaink valamennyien méretes sportcsarnokban tudnak készülni, míg mi sportcsarnok hiányában októbertől áprilisig csak a Schiller gimnázium és a Pilisszentiváni Általános Iskola kis tornatermeiben, míg tavasztól őszig a sporttelep szabadtéri aszfaltos pályáján tudunk edzeni. A szabadtéri kézilabdázás már közel húsz éve gyakorlatilag megszűnt, míg a kis termekben való gyakorlás nem teszi lehetővé a gyors ellentámadások és a szélsőjáték gyakorlását, ami mérkőzésenként akár 6-8 gól mínuszt is jelenthet csapatunk számára. Jó szereplésünk alapja, hogy mind a játékosok, mind pedig a szüleik partnerek a komoly munkában.

Pándi Gábor

 

Az elmúlt évek enyhe telei után de­cemberben sokak nagy örömére végre tartósan befagytak a tavaink, s a korcsolyázás és jégkorongozás szerelmesei már karácsony előtt birtokba vették a Pálya-tó jegét. 

December 16–18. között rendezték meg a fővárosban a XXII. Ferenczy-Budapest Kupa kézilabda utánpótlástornát. A háromnapos viadalon mindkét nemben, hét-hét korosztályban összesen 140 csapat vett részt. A mérkőzésekre Budapest tíz sportcsarnokában került sor.

A maratonfutás története az ókorból származik, mégpedig a görögök perzsák elleni háborújával kapcsolatos, amikor is a marathóni csata után egy görög katona teljes felszerelésben lefutotta a Marathón­Athén távot, hogy a győzelem hírét megvigye. Napjainkban a maraton távot – ami 42195 méter – csak az 1908-as londoni olimpia óta kell teljesíteni a hosszútávfutóknak. Akik ennél a távnál is nagyobbra vállalkoznak, azokat ultrafutóknak hívják. Ilyen elszánt fiatalember a városunkban élő Kimmel Péter…

Korábbi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a hazai Rallycross Országos Bajnokságban a pilisvörösvári Wieszt Janko a második helyen végzett Skoda Fabia típusú autójával. Akkor nem tudtunk a fiatal versenyzővel beszélgetni, ezt a hiányt most pótoljuk.

December 27-én rendezték meg Pilisvörösváron, a Krigli Sörözőben – immár 15. alkalommal – a hagyományos, János-napi páros, 120-as, fás billiárdversenyt. A megmérettetésen 14 páros vett részt, amely egyből egy partis, vigaszágas lebonyolítással került megrendezésre.

December másodikán új, modern korunk minden elvárásának megfelelő atlétikai sportpályával bővült a Schiller Gimnázium hátsó udvara. Az ünnepélyes átadóra – amelyre az iskola tanulóin felül számos meghívott vendég is hivatalos volt – igen zord, szeles időben került sor. Utóbbi zavaró elemet a felhőfátyol mögül gyakorta felbukkanó napsugarak és a gimnázium konyhájáról hozott gőzölgő tea tette könnyen feledhetővé.

Napjainkban újfent virágkorukat élik a különféle fogyókúrák, étrendek, diéták, amelyek adaptálásával az embernek a legtöbb esetben gyökeresen megváltozik a hétköznapi életvitele. A felhozatal rohamosan bővül, lassacskán már Dunát lehet rekeszteni a választható opciókkal, ebbe a bőségbe pedig könnyen belezavarodhatunk. Szerkesztőségünk összegyűjtött néhányat (a teljesség igénye nélkül) a napjainkban használatos diéták közül.

Október utolsó szombatján rendezték a Pilisvörösvári Szabadidősport Egyesület által szervezett XIII. Pilisvörösvári Amatőr Kispályás Focibajnokság záró fordulóját. Az idei bajnokságban – a legutóbbi kettőhöz hasonlóan – a Vörösvár Taxi csapata végzett az élen.

Október elején, a nyirádi futammal véget ért a hazai Rallycross Országos Bajnokság, amelyben a pilisvörösvári illetőségű, Skoda Fabia MK I-es típusú autóval versenyző Wieszt Janko – a Speed Boksz Közhasznú Egyesület égisze alatt – másodikként végzett összetettben a Peugeot 208-cal induló Kiss Pál Tamás után. A dobogó harmadik fokára az audis Kárai Tamás állhatott fel. Wieszt Janko hivatalos Facebook-oldalán így nyilatkozott az eredményről: „Második hely a bajnokságban! A hétvége legjobb idejével! Év elején a mezőnyt tekintve ez csak egy magamban tartott álom volt! Úgy érzem, hogy Kiss Pál Tomi mögött ez egy fantasztikus eredmény! Köszönöm mindenkinek, aki ebben az évben is támogatott!”

KM

Fotó: Facebook

Október első napján ismételten Bozsik Fesztiválnak adott otthont a Pilisvörösvári UFC (PUFC) pályája. A rendezvényt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) utánpótlásprogramjának keretén belül tartották meg.

Az Európai Kerékpáros Szövetség rendezésében került sor augusztus derekán a négynapos Ifjúsági Mountain Bike Európa-bajnokságra, amelynek ezúttal a Graz (Ausztria) melletti Stattegg adott otthont. A háromfős magyar, U17-es csapatból ketten is (Buzsáki Virág és Fetter Erik) a városunkhoz tartozó Pilis Cross Country Club (PCCC) versenyzőjeként indultak a rangos megmérettetésen.

Az Európa-bajnokságon 22 nemzet 135 csapata indult (egy ország több csapattal is nevezhet, Magyarországról azonban csak egy „trió” indult), ami összesen 405 versenyzőt jelent, akik öt napon keresztül álltak rajthoz a hegyikerékpáros versenyen. Az U17-es csapat minden eddigi eredményt és elvárást túlszárnyalva összetettben végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Külön öröm, hogy mindkét pilisvörösvári versenyző egyéniben is bronzéremmel fejezte be a megmérettetést.

K.M.
Fotó: Fetter György

Szeret mozogni, futni, esetleg biciklizni, de nem akar egyedül sportolni? Szüksége van némi motivációra? Van kutyája? Ha ezen kérdések mindegyikére igennel válaszolt, akkor van egy jó hírem, megtaláltam az ön számára legideálisabb sportágakat, amelyeket úgy hívnak: canicross, illetve bikejöring.

Az, hogy egyesek a kutyájukkal együtt járnak a határba futni, önmagában még nem újdonság, ugyanis ezen személyek főleg pórázzal és koordinálatlanul vagy négylábú társukat szabadon engedve sportolnak. (Halkan megjegyezném, hogy az utóbbi kategóriába esők törvényt sértenek, ugyanis a kutyát nem lehet póráz nélkül sétáltatni, tessék tehát minden esetben körültekintően eljárni.) A canicross lényege, hogy futás közben mindig a kutya halad elöl, a gazda pedig az övére csatolt pórázzal követi őt, amelynek optimális esetben feszülnie kell. Törekedjünk arra, hogy a sebességet mindig mi határozzuk meg, hiszen az ember teljesítményét az ebek könnyen túlszárnyalhatják. A különféle kanyarokat parancsszavakkal kell a kutyákkal végrehajtatni, de ha nem versenyszerűen űzzük a sportot, akkor a pórázzal is segíthetünk társunknak.

Igen, jól olvasták! Létezik canicrossverseny, amelynek sajátos szabályrendszere van. Példának okáért előírja, hogy a kutyának legalább a pálya 95 százalékán a gazdája előtt kell futnia. A cél természetesen az adott versenytáv mielőbbi megtétele. 

Az alapvetően Franciaországból indult sportágat természetesen a természetkedvelő, ám a futással kevésbé szimpatizáló sportemberek idővel adaptálták saját szakágaikra, így született meg a bikejöring, ahol a futót a kerékpáros gazdi váltja fel. A kétkerekű versenyek jellemzően 3­7 kilométer hosszúak lehetnek.

Magyarországon mindkét sportágat a Magyar Kutyaszánhajtó és Canicross Szövetség fogja össze. További információért látogassanak el a szövetség honlapjára: dogsport.hu.

Kókai Márton