XVII. évfolyam 1. szám - 2017. január

Legfrissebb

Legfrissebb

Karácsony közeledtével városunk közterületeire is kikerültek az ünnepi díszek, s felgyúltak az ünnep fényei. A karácsonyi készülődés első mozzanataként megérkezett a Fő térre az a fenyőfa, amelyet a Bocskai utca 77. sz. ...

Mint azt már hírként közöltük, szeptemberben megáldották a közel­múltban felújított, Templom tér 4. szám alatti épületben kialakított Szent Imre-házat, a vörösvári egyházközség közösségi házát. Így a helyi hívő közössége...

A Kálvária utcai és a Báthory utcai útépítés után november végére elkészült a Lahner György utca (szentiváni nevén Határ utca) szilárd burkolata is. A közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelező, a Stone Dekor Kft. szept...

Am Sonntag, dem 19. November 2017 war es wieder soweit: die Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung von Werischwar lud erneut zu dem von ihr jährlich veranstalteten Nationalitätennachmittag in den Festsaal des Hauses der...

November 14-én este alakreform edzést tartott Rubint Réka, az ismert személyi edző a Művészetek Házában, amely szó szerint sok érdeklődőt mozgatott meg. A „fitneszguru”, akit a világhírű Forbes üzleti magazin 2017-ben a 10. legbefolyásosabb magyar nőnek választott a hazai médiában, így nyilatkozott Facebook-oldalán az edzés után:

Az elmúlt hónapokban többször jelent meg cikkünk az újraindult vörösvári fociról. A bajnokság derekánál járva úgy gondoltuk, hogy mindenképpen meg kell szólaltatnunk a fiúk „karmesterét”, Bakti József edzőt.

Miután a Super 1600-as kategóriában megszerezte első rallycross bajnoki címét, bizonytalan ideig pihenés következik Wieszt Janko karrierjében, legalábbis ami az autóversenyzést illeti. Az utóbbi idényről és a jövőről beszélgettünk a fiatal, vörösvári pilótával.

Kevesen tudják, de városunk hírnevét a helyi sporthorgászok is tovább öregbítik. Például idény nyáron a Magyar Országos Horgász Szövetség klubcsapatok számára rendezett országos bajnokságán (augusztus 17­19., Szeged, Maty-ér) a vörösvári – amatőr – sporthorgászok az ötödik helyen végeztek a 19 – számos szponzorált, profi – csapatot tömörítő mezőnyben.

I. rész

Új sorozatot indítunk sportrovatunkban, amelyben a helyi Herkules Fitness személyi edzői működnek közre. Célunk, hogy népszerűsítsük városunk lakói között az egészséges és helyes testmozgást. Elsőként a törzzsel kapcsolatos gyakorlatokat mutat be olvasóink számára Hargita Emese.

Bizonyára emlékeznek még áprilisi lapszámunkra, amelyben beszámoltunk egy ifjú helybéli tehetségről, Spanberger Richárdról, aki kilencesztendős létére meglett játékosokat megszégyenítő tudással irányítja a különféle pepita színekre festett figurákat a sakktáblán. Bár a nyári időszak Ricsi édesapja szerint mindig nyugodtabb, és ezért a felkészülésről szól, mégis van miről beszámolni olvasóink számára a Templom Téri Általános Iskola diákjának utóbbi fél évével kapcsolatosan.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy júliusban a Pilis Cross Country Club (PCCC) bringásai igen jól szerepeltek az olaszországi Boario Termében rendezett mountain bike szakágon belüli XCO Európa-bajnokságon, s végül hatodik helyen zárták a rendezvényt. Akkor említettük, hogy ez a verseny egyfajta „főpróba” volt a szeptemberi világbajnokság előtt, amelyet az ausztráliai Cairnsben tartottak. Reménykedhettünk tehát a hazai csapat szép eredményében. Végül a Benkó Barbara, Dina Márton, Fetter Erik, Buzsáki Virág és Valter Attila (csak ő nem volt sohasem tagja a PCCC-nek) alkotta magyar válogatott 2 perc és 46 másodperc hátránnyal a kilencedik helyet érte el, ami igen parádés, megsüvegelendő eredménynek számít! A világbajnokságot egyébiránt a svájci csapatnak sikerült megnyernie, akik között olyan közismert nevek is megtalálhatóak voltak, mint Jolanda Neff vagy Nino Schurter.

K. M., fotó: PCCC

Már több ízben szóltunk a főnixmadárként újjáéledt pilisvörösvári felnőtt labdarúgásról az elmúlt hónapok során. Elérkezett az ideje egy rövid összegzésnek, vegyük tehát górcső alá, hogy milyen eredményeket tudhat magánénak a csapat, hiszen augusztus 27-én – majd ötesztendőnyi kihagyást követően – újfent felnőtt bajnoki labdarúgó mérkőzésre kerülhetett sor a Szent Erzsébet utcai focipályán, ahol a hazai csapat egy kiegyenlített mérkőzésen leikszelt Szigetmonostorral (3-3, gólok: László Márk, Nick Erik, Szőke Bertold).

A Ligeti Cseperedő Óvoda Szabadság Úti Tagóvodájának Szent Márton Óvodai Alapítványa sikeres pályázatot nyújtott be A hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatása című pályázati kiírásra, s ezzel a Figyelj! Mozogj! Okosodj! projektjéhez 820 000 Ft vissza nem térítendő összeget nyert.

A hagyományoknak meg­felelőlen idén sem maradhatott el a Vörösvári Napok állandóvá vált programja, a Steckl János emléktorna, amelyre augusztus 20-án került sor. A szervezők idén rendhagyó módon nem az utánpótlás számára rendezték meg a megmérettetést, hanem ­ a vörösvári felnőtt foci újjáéledését propagálandó ­ felnőtt csapatokat hívtak meg a tornára. A házigazdákon kívül még két településről érkeztek csapatok a Szent Erzsébet utcai pályára, így lépett a gyepre a Hidegkút és a Hegyvidék csapata. A negyvenöt perces, körmérkőzéses rendszerben zajló meccsek sorát a Pilisvörösvári UFC és a Hidegkút SC kezdte meg, ahol csapatunk kettő góllal bélelte ki a vendégek kapujának hálóját. A hidegkútiak ezek után a Hegyvidék SE ellen maradtak a pályán, ahol négy góllal vereséget szenvedtek. A torna győztesének kiléte tehát az utolsó mérkőzésen dőlt el, ahol városunk fiai egy-nullás gólarányban vereséget szenvedtek, így a megmérettetést a Hegyvidék SE nyerte.

Interjú Pándi Gábor szakedzővel

Harminc esztendővel ezelőtt kezdődött Pándi Gábor kézilabdaedzői pályafutása. Ez a kerek jubileum jó pillanat arra, hogy tartsunk egy kis számvetést, ezért beszélgettünk a szakemberrel.

• Általában a játékos pályafutásukat abbahagyó, harminc feletti sportolókból lesznek edzők. Ezek szerint ön már elmúlt hatvan éves?

Sokszor beszámoltunk már a helyi biciklisek sikereiről, ám az utóbbi időben mélyebben nem foglalkoztunk a témával. Ezt a hiányt igyekszünk pótolni az alábbi interjúval, amelyet Fetter Györggyel, a Pilis Cross Country Club (PCCC) alelnökével, egyben az egyesület által működtetett bringasuli vezetőjével készítettünk.

Az Ujvári névvel gyakran találkozhattak már olvasóink a Vörösvári Újság hasábjain, hiszen a díjugrató Barbara sikereiről évek óta rendszeresen beszámolunk. Ezúttal azonban nem róla lesz szó, hanem hétéves kishúgáról, Olíviáról, aki révén a versenysport még inkább az Ujvári család mindennapjaihoz tartozik – igaz, ő teljesen más sportágban jeleskedik.

Életében első ízben – 1171 ponttal – Benkó Barbara felkerült a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (angolul UCI) világranglistájának kilencedik helyére. A fiatal kerékpáros facebookos rajongói oldalán számolt be a hírről június 27-én, néhány nappal azután, hogy hatalmas fölénnyel (egy kört ráverve román ellenfelére, Karina Bontára) megnyerte a csömöri UCI C2-es XCO versenyt.

Napjainkban, ha valamit a spártai jelzővel illetünk, akkor több dologra is célozhatunk vele. Gondolhatunk például valakinek az edzettségére vagy strapabíróságára, de a neveltetésével kapcsolatban a szigorra, önmegtartóztatásra, mértékletességre, igényességre. Mindezen tulajdonságokat foglalja magában a Spartan Race, magyarán Spártai Verseny elnevezésű akadályfutás.

Június 10-én negyedik alkalommal került sor a Herkules Fitness Club szervezésében a Herkules Sportnap és Spinning Maratonra a pilisvörösvári focipályán. Az immáron hagyományos rendezvényt – bár szép időben kezdődött – napközben eső és szél nehezítette, ám délután újból kisütött nap. A program gerince, a spinning maraton délelőtt tíz órától egészen négyig eltartott. A megmérettetésen tizenkét csapat vett részt, főként környékbeliek, de jöttek versenyzők a fővárosból, Pomázról, illetve Dorogról is. Emellett sor került szabadtéri TRX- és spártai edzésre. Utóbbi programponton tini és felnőtt kategóriában lehetett megmozgatni a végtagokat. A nap érdekes színfoltja volt a fekvenyomó bajnokság, amely korántsem számít hétköznapi látványnak a focipályán…

Nemcsak az iskolatermekben, hanem számos szabadidős szakkörön is becsengettek a nyárra, így véget ért például a vörösvári vívásoktatás első „idénye” is. 

„A riói olimpia után merült fel először a gondolat, hogy talán Pilisvörösváron is lehetne vívást oktatni” – mondta lapunknak Bolvári Boglárka, az edzés egyik szervezője. „Személyesen a munkám kapcsán kerültem közelebb a víváshoz, mert jelenleg is a Magyar Vívó Szövetségnél dolgozom; innen jött a lehetőség ennek a szakkörnek az elindítására.”

Bizonyára olvasóinknak is feltűnt, hogy az utóbbi esztendőkben újságunk sportrovatának hasábjain vajmi keveset foglalkozunk a helyi labdarúgás felnőtteket érintő szegmensével. Mindennek igen egyszerű oka van, hiszen a klasszikus értelemben vett felnőtt focicsapatunk hat évvel ezelőtt megszűnt. 

Interjú Rásonyi Viktorral, a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör elnökével

Városunkban 1962 óta létezik „kispályás” kézilabdázás. Eleinte a Pilisi Bányászban, majd a Pilisvörösvári Sport Clubban, a labdarúgással együtt működött kézilabda szakosztály, 1991 óta pedig már önálló egyesületként. A vörösvári kézilabdások az eltelt 55 év alatt nagy sikereket értek el. Többször nyertek felnőtt és junior NB-II-es bajnokságot. Eddigi legjobb helyezésük a női felnőtt csapatnak a 2012/2013-as szezonban az NB-I/B Nyugati csoportjában elért harmadik helyezése volt. Számtalan saját nevelésű játékosukból lett NB-I-es kézilabdázó, és sokan magukra ölthették a magyar korosztályos (serdülő, ifjúsági, junior, felnőtt) válogatottak mezét is. Jelenleg 130-nál is több játékosa van az egyesületnek, akiknek a döntő többsége húsz éven aluli, utánpótláskorú kézilabdázó. 

Be kell valljam, hogy a cím ezúttal kicsit megtévesztőre sikerült, hiszen nem városunk postásai között rendeztek futóversenyt április 8. és 9. között, hanem Pilisvörösváron került sor a több mint száz esztendős történettel rendelkező Postás Sportegyesület úgynevezett Postás Kupájára, amely valójában egy nemzetközi mezőnnyel bíró tájfutóverseny.

A különféle fehérjeporokat sokan ördögtől való táplálékkiegészítőnek gondolják, felesleges pénzkidobásnak, amelyet jellemzően az edzőtermes súlyemelőkkel, testépítőkkel, hétköznapi szóval élve „gyúrós” emberekkel szoktak azonosítani. Pedig ez nagy tévedés! Az alábbi írásban a fehérjeporok valódi hasznával, árnyoldalaival, felhasználási lehetőségeivel ismertetjük meg olvasóinkat.

A sportban a tehetség bizony nincs életkorhoz kötve, legalábbis nem mindegyik sportág esetében. Ezt támasztja alá a szóban forgó eset is. Nem tudom, olvasóink miként vélekednek róla, de számomra az újdonság erejével hatott az információ: él Vörösváron egy igen tehetséges sakkversenyző, név szerint Spanberger Richárd. A szóban forgó fiú hétévesen kezdett el játszani, most kilencesztendős.

Benkó Barbara február végén a négynapos ciprusi Sunshine Cupon összetettben a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kerékpárosok év eleji megmérettetésén. A fiatal sportolóval erről és az előtte álló kihívásokról is beszélgettünk pár nappal a verseny után.

• Milyen téli felkészülés áll a mostani sikere mögött?

Február 25-én, a záró fordulóval véget ért a Rubók-Schiller teremtorna 2017-es rendezvénysorozata. A régió egyik legjelentősebb labdarúgó utánpótlás-eseményére ezúttal is Pilisvörösváron, a Friedrich Schiller Gimnáziumban került sor, január és február hat hétvégéjén a Pilisvörösvári UFC szervezésében. Az egyre népesebb mezőnyben a már hagyományosan részt vevő Piliscsaba SE, Pilisszentiván SE, Solymár, Pilisszántó, Nagykovácsi USE, Nyergesújfalu és Pilisvörösvári UFC játékosai mellett már a Zsámbéki-medencéből is érkeztek csapatok a Palánták UNSE és a Pátyi SE képviseletében.

Odakint minden jég alatt pihen, ám én egy kellemesen meleg irodában ülök a kanapén az Oriol Motor cég telephelyén, a város határában. A falon lévő polcokon különféle kupák büszkélkednek aranysárga színben pompázva. Vendéglátóm – Órai Balázs – a cég tulajdonosa, egyben üzletvezetője egy impozáns asztal mögött ülve válaszolgat kérdéseimre a rallyzással kapcsolatban, amely azért is igen aktuális, mert jövő hónap végén indul a magyar bajnokság!

Szeptembertől zajlanak a kézilabda utánpótlás-bajnokságok, amelyben a Pilisvörösvári Kézilabda Sportkör nyolc leány és hét fiú kategóriában nevezett be. Az Országos Gyermekbajnokság fiú U-12-es korosztályában csapatunk eddigi szereplése minden várakozásunkon felül sikerült. Ebben a korosztályban az egész országot tekintve 153 csapat nevezett be. A csapatok régiókban kezdték meg a küzdelmeket még tavaly ősszel. Budapest és Pest megye a nevezett csapatok nagy száma miatt önálló régiót alkot, míg a többi régió három megyéből tevődik össze. Pest megyében húsz csapat nevezett, melyet a szervezők egy hat és két hét csapatos csoportba osztottak, melyeken belül mindenki mindenkivel kétszer játszott.

vorosvari-ujsag-2017-02-00075Ezt a csoportot sikerült hibátlan teljesítménnyel megnyernünk. Mindhárom csoport első három helyezettje jutott be a felsőházi rájátszásba úgy, hogy oda magával vitte a csoportból továbbjutókkal szemben elért eredményeit. Az így kialakult felsőházból a végén az első három helyezett csapat fog bejutni az országos elődöntőbe, vagyis a legjobb 24 közé. Mivel a felsőházban eddig négy mérkőzés került lejátszásra, melyeken három győzelmet és egy döntetlen eredményt értünk el, így a jelenlegi pozíciónk biztató, és minden esélyünk megvan a továbbjutásra. 

 

Eddigi jó szereplésünk azért is nagy bravúr, mert vetélytársaink valamennyien méretes sportcsarnokban tudnak készülni, míg mi sportcsarnok hiányában októbertől áprilisig csak a Schiller gimnázium és a Pilisszentiváni Általános Iskola kis tornatermeiben, míg tavasztól őszig a sporttelep szabadtéri aszfaltos pályáján tudunk edzeni. A szabadtéri kézilabdázás már közel húsz éve gyakorlatilag megszűnt, míg a kis termekben való gyakorlás nem teszi lehetővé a gyors ellentámadások és a szélsőjáték gyakorlását, ami mérkőzésenként akár 6-8 gól mínuszt is jelenthet csapatunk számára. Jó szereplésünk alapja, hogy mind a játékosok, mind pedig a szüleik partnerek a komoly munkában.

Pándi Gábor

 

Az elmúlt évek enyhe telei után de­cemberben sokak nagy örömére végre tartósan befagytak a tavaink, s a korcsolyázás és jégkorongozás szerelmesei már karácsony előtt birtokba vették a Pálya-tó jegét. 

December 16–18. között rendezték meg a fővárosban a XXII. Ferenczy-Budapest Kupa kézilabda utánpótlástornát. A háromnapos viadalon mindkét nemben, hét-hét korosztályban összesen 140 csapat vett részt. A mérkőzésekre Budapest tíz sportcsarnokában került sor.

A maratonfutás története az ókorból származik, mégpedig a görögök perzsák elleni háborújával kapcsolatos, amikor is a marathóni csata után egy görög katona teljes felszerelésben lefutotta a Marathón­Athén távot, hogy a győzelem hírét megvigye. Napjainkban a maraton távot – ami 42195 méter – csak az 1908-as londoni olimpia óta kell teljesíteni a hosszútávfutóknak. Akik ennél a távnál is nagyobbra vállalkoznak, azokat ultrafutóknak hívják. Ilyen elszánt fiatalember a városunkban élő Kimmel Péter…

Korábbi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a hazai Rallycross Országos Bajnokságban a pilisvörösvári Wieszt Janko a második helyen végzett Skoda Fabia típusú autójával. Akkor nem tudtunk a fiatal versenyzővel beszélgetni, ezt a hiányt most pótoljuk.