XV. évfolyam 1. szám - 2015. január

Legfrissebb

Legfrissebb

Tisztelt Vörösvári Polgárok! 2017. december 7. napján hat különböző pilisvörösvári párt-, illetve civil szervezet aláírásával kérelem („petíció”) érkezett a polgármesteri hivatalba a polgármesternek címezve, melyben az a...

A Schiller gimnázium pedagógusai mindig is fontos feladatuknak tekintették a tanulók jövendő életútjának egyengetését, azonban olyan egész napos, minden évfolyamra kiterjedő pályaorientációs rendezvényre, mint amire 2018...

Január hónapban emlékezik meg Magyarország mindazokról a sváb emberekről, akiket a második világháborút követően erőszakkal hurcoltak el, vagy megfosztván minden vagyontárgyuktól elűzték a hazájából. 2018. január 19-én a...

Idén is nagy sikerrel zajlott az asszonybál február 4-én a Művészetek Házában. Évről évre egyre több a bátor férfiak száma, akik egy kis mulatság kedvéért női ruhát öltve vesznek részt a bálon, hiszen ez a buli eredetile...

Riasztások

Az elmúlt időszakban két alkalommal tűzesethez, három alkalommal műszaki mentéshez riasztották rajunkat.

December 2-án a szentiváni bajtársak kérték a segítségünket egy égő ház eloltásához. A helyszínre kivonultunk, de a tüzet addigra sikerült eloltani.

December 6-án a 10-es úton, az aluljáró után egy gépjármű forgalmi akadályt képezett. Ezt rövid időn belül elhárítottuk.

December 20-án gázszivárgáshoz riasztottak minket a Dózsa György utcába. Méréseink szerint a gázkoncentráció mértéke az egészségre nem volt ártalmas. Időközben a helyszínre megérkeztek a gázművek szakemberei is, akik az ilyenkor szokásos eljárást lefolytatták.

December 11-én a Szent Erzsébet utcában egy vendéglátóegység udvarán keletkezett tűz. Beavatkoznunk itt sem kellett, mivel kiérkezésünk előtt a tüzet elfojtották.

Január 1-jén a 10-es úton, a közúti aluljáróban egy elektromos kandelábernek csapódott egy személygépkocsi. A kandeláber kidőlt, a gépkocsi forgalmi akadályt képezett, vezetője megsérült. A baleset miatt teljes forgalmi zár volt a 10-es úton. Áramtalanítás után a forgalmi akadályt megszüntettük. Az ügyet a rendőrség vizsgálja.

Évzáró közgyűlés

December 20-án tartotta egyesületünk szokásos évzáró közgyűlését, amelyen Pfeiffer Ferenc elnök értékelte a mögöttünk álló évet és ismertette a 2018. évi feladatokat.

A közgyűlést megtisztelte jelenlétével dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Készenlét

Egyesületünk sikeresen vett részt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság eszközbeszerzési pályázatán, amelynek eredményeképpen egy Bombardier Can Am kvadot és egy, a szállítására alkalmas utánfutót nyertünk.

Pilisvörösvári
Önkéntes
Tűzoltó Egyesület

 

A Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltók telefonszáma: 06702151909

Finta Balázs r. törzsőrmester pilisvörösvári körzeti megbízott szolgálati száma: 06-70-400-7202
Dózsa György pilisvörösvári körzeti megbízott szolgálati száma: 06-20-489-6707

Tisztújító közgyűlés

Egyesületünk november 25-én tartotta meg tisztújító közgyűlését, amelynek összehívására a jelenlegi vezetőség mandátumának lejárta miatt került sor. A PÖTE tagsága egyhangú szavazással újabb 5 évre újraválasztotta az egyesület vezetőségét:

elnök: Pfeiffer Ferenc, alelnök: Kovács Zsolt József, gazdasági vezető: Kucsera Tibor.

Műszaki mentések

Az október végi viharos időjárás adta a legtöbb munkát a PÖTE számára. Október 29. és november 1. között leszakadt ágak, kidőlt, kettéhasadt fák okozta közlekedési akadályok elhárítására vonultunk ki városunk területére, több ízben is. A helyszíneken (Fő u., Görgey u., Derű u.) motoros láncfűrészek segítségével és kézierővel hárítottuk el az útakadályokat.

Közlekedési szempontból a legnagyobb gondot október 29-én, késő délután a Fő utcán, a Bányató utcával szemben kettéhasadt fa okozta, amely teljes szélességében elzárta a 10-es utat. A helyszínre kivonulásunk után fél órával már megindulhatott a forgalom, amelyet addig a rendőrök ideiglenesen a szervizútra tereltek.

Műszaki mentések

Szeptember 17-én árokba csúszott egy személygépkocsi a Csobánka felé vezető úton, a Határréti-patak hídja után. A gépkocsit átvizsgáltuk, személyi sérülés nem történt. Néhány nappal később a Ponty utcába vonult ki rajunk, ahol a nagy szélben leszakadt egy faág és teljes szélességében eltorlaszolta az utat. A közlekedési akadályt megszüntettük.

Tűzesetek

Augusztusban három ízben riasztották rajunkat tűzeset vagy tűzre utaló jelek miatt. Ezek közül komolyabb beavatkozást csak a 28-i, Szikla utcai konténertűz igényelt. Az itt álló 6 m3-es, hulladékkal teli konténer nagy füsttel égett. A tüzet gyorsbeavatkozó sugárral oltottuk el.

Viharos napok

A szeszélyes és időnként haragos júliusi időjárás rajunknak is sok munkát adott, ám szerencsére most nem kellett villámcsapás okozta tűzesethez vonulnunk. A tűzoltófecskendő helyett annál gyakrabban használtunk létrát és motoros fűrészt. Július 10-én, 11-én és 12-én sűrűn érkeztek a segélyhívások. Ezeken a viharos napokon számos esetben riasztották rajunkat kidőlt fák, leszakadt faágak miatt, amelyek eltorlaszolták az úttestet, és fennakadást okoztak a közlekedésben. Több esetben az ELMŰ szakembereit is segítségül kellett hívni, mert a villanyvezetékre dőltek fák, faágak. Különösen sok munkát adott számunkra a tavak környéke. A káresemények sorban: július 10. Fő utca több helyszínen, Kornéli-tó. Július 11. Solymár utca, Horgászsor utca, Nagy-tó, Gesztenye utca. Július 12. Arany János utca. (10-én a Kornéli-tóhoz a III. kerületi tűzoltók is kivonultak.)

Egyesületünk az elmúlt időszakban 6 alkalommal avatkozott be különböző káreseményeknél. Ebből 4 volt a műszaki mentés, 2 pedig a tűzeset.

Riasztások

Március 15-én az esti órákban a Knézich Károly utcába riasztottak minket egy sérült gázcsonk miatt. A káreset helyére elsőként kiérkezve azt tapasztaltuk, hogy nagy mennyiségű gáz került a levegőbe. A kialakult helyzet súlyosságát jelzi, hogy utánunk még három fővárosi egység érkezett. A rendőrség lezárta a környéket, kilenc lakót ideiglenesen ki kellett költöztetni otthonából a robbanásveszély miatt. Az elektromos művek szakemberei a biztonság kedvéért kikapcsolták a közvilágítást, végül a gázművek szakemberei helyrehozták a sérült gázvezetéket és elzárták a gázt. 

Vízkár az óvodában

Az elmúlt egy hónap szinte eseménytelenül telt a vörösvári tűzoltóknál a riasztások számát tekintve.

Sajnos egy komoly káreseményről mégis be kell számolnunk. Február 13-án a Hősök téri Gradus Óvodába riasztották a rajt, ahol a mosogatókonyha csőrendszerének meghibásodás miatt az egész óvodát 3-4 cm magasságban víz lepte el. A meghibásodást az óvoda dolgozói csak a hétvégét követően vették észre, amikorra a padlózat már jóvátehetetlenül károsodott. A raj a kiérkezés után áramtalanította az óvodát, és nekilátott a káresemény felszámolásának. 

Tűzesetek

Január 12-én kigyulladt egy elektromos szekrény egy családi ház falán az Attila utcában. Az ott lakóknak még a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült megfékezniük a tüzet. Tűzoltóink a lakók biztonsága érdekében hőkamerával ellenőrizték a kábeleket és a padlást, szunnyadó izzás után kutatva.

Január 14-én éjjel kigyulladt egy családi ház Pilisszentivánon, a Határ utcában. Rajunk a 4000 liter víz szállítására alkalmas Steyr tűzoltófecskendővel vonult a helyszínre, hogy segítse az oltást. (Egyesületünktől a vízszállításban kértek segítséget, mivel a fagy miatt a kivonuló tűzoltók nehezen fértek hozzá a tűzcsaphoz.)

Tűzesetek

December 10-én a déli órákban az Őrhegy utcába riasztották rajunkat, ahol egy 20 négyzetméteres alapterületű faház égett teljes terjedelmében. Tűzoltóinkon kívül két fővárosi egység is a helyszínre érkezett. Az oltás közel két órát vett igénybe, és csak három vízsugár segítségével sikerült a tüzet teljes mértékben eloltani és továbbterjedését megakadályozni. Személyi sérülés nem történt.

Közlekedési baleset

November 10-én a kora délutáni órákban a Szent Erzsébet utca és az Ősz utca sarkánál két gépjármű ütközött egymásnak. A baleset során személyi sérülés nem történt, de mindkét gépjármű forgalmi akadályt képezett. A raj előbb áramtalanította a gépjárműveket, majd a rendőrségi helyszínelés befejezése után a forgalmi akadályt megszüntette. 

Gyászolunk

Nagy veszteség érte egyesületünket; búcsúznunk kellett egy tűzoltó bajtársunktól, Kárpáti Jánostól, aki 1996 és 1999 között az elnöki funkciót is betöltötte, és haláláig tagja volt egyesületünknek. Emlékét megőrizzük. 

A vörösvári tűzoltók a legutóbbi találkozás óta 5 alkalommal avatkoztak be vonulásaik során. A műszaki mentések száma három volt, míg a tűzeseteké kettő.

Fakidőlések

Az első műszaki mentés során, szeptember 9-én a Tó dűlő viadukthoz közel eső részéhez riasztották tűzoltóinkat, valamint a fővárosból egy fecskendőt és egy létraszert. A közvetlenül az út mellett álló, kb. 16-18 méter magas, teljesen kiszáradt nyárfáról ágak szakadtak le, veszélyeztetve a közlekedést és az ingatlanok kerítését. Mivel nagy magasságból is törtek le ágak, segítségül kellett hívni egy magasból mentő létraszeres gépjárművet. A káresemény felszámolásának idejére az érintett útszakaszt lezárták. A veszély elhárítása közel másfél órát vett igénybe. 

Tűzeset, műszaki mentés

Augusztus 25-én, csütörtökön hajnalban leszakadt egy veszélyes anyagot szállító kamion pótkocsija a Fő utca Petőfi Sándor utcai kereszteződésében. Az elszabadult pótkocsi kidöntötte a járda melletti közkutat, majd úgy állt meg, hogy teljesen elzárta a Petőfi Sándor utcát, elvontatni nem lehetett. Szerencsére a veszélyes anyaggal megrakott szerelvény nem sérült meg, és a baleset személyi sérülést sem okozott. A pótkocsit másnap csak két húsztonnás daru segítségével tudták az úttestre emelni és elvontatni. A műszaki mentés alatt két órán keresztül le volt zárva a 10-es út.

Műszaki mentések 

Június 4-én a rendőrség kérésére a tetőtéri ablakon keresztül behatoltunk a Hunyadi utca egyik házába, ahol egy eszméletlen férfit találtunk, aki már napok óta nem adott magáról életjelet. A magatehetetlen férfit a mentők kórházba szállították.

Június 11-én reggel 5 óra tájban a Fő utca 66. szám előtt (a Járási Hivatalnál) összeütközött egy kisteherautó és egy személygépkocsi. A balesetben egy személy súlyosan, egy pedig könnyebben megsérült, mindketten a személygépkocsi utasai voltak. A baleset miatt a közlekedés két órán keresztül szünetelt a 10-es út ezen szakaszán, a forgalmat a rendőrök a mellékutcákba terelték.

Tűzesetek, műszaki mentések

A hónap mérlege: 8 riasztás, amiből egy téves jelzésnek bizonyult. Négy alkalommal tűzesethez, két alkalommal műszaki mentéshez, egy alkalommal pedig egy szénmonoxid-mérő meghibásodása miatt vonultunk ki. De nézzük sorra az eseményeket:

Április 6-án az Erkel Ferenc utca alatti nádas gyulladt ki és égett mintegy 3000 m2-en. A nagy kiterjedésű tüzet 3000 liter vízzel és kézi szerszámokkal két órán belül sikerült megfékeznünk. A fővárosi tűzoltók is részt vettek az oltásban. A gyors kiérkezésnek és a hatékony beavatkozásnak köszönhetően a lakóházak nem voltak veszélyben, annak ellenére sem, hogy a fel-feltámadó szél más-más irányba terelte a lángokat.

Tűzesetek, műszaki mentések

Az elmúlt hónapban négy tűzesethez és két műszaki mentéshez riasztották egyesületünket. 

Műszaki mentések

Az elmúlt év vége viszonylagos nyugalomban telt el, hiszen mindössze két alkalommal kellett beavatkoznunk, mindkét esetben műszaki mentést végeztünk. Január elején ugyancsak két alkalommal avatkoztunk be a téliesre fordult időjárás miatt  és ugyancsak műszaki mentést végeztünk.

Tűzesetek

A legutóbbi lapzárta óta tűzoltóink 3 alkalommal avatkoztak be, mindhárom alkalommal tűzeseteknél.

Lakossági bejelentés alapján vonultunk ki november 11-én a késő esti órákban a Piliscsabai utca és az Őrhegy utca kereszteződéséhez. A jelzett helyen egy elektromos oszlopra felszerelt közvilágítási lámpatest teljes terjedelmében égett, vélhetően elektromos zárlat következtében. A helyszínt és környezetét a rendőrséggel közösen lezártuk, és biztosítottuk, hogy az esetleges forgalom ne zavarja a beavatkozást, valamint hogy a leeső és megolvadt, izzó műanyagcseppek ne okozzanak további kárt. Az elektromos tűz miatt a környező utcák közvilágítása megszűnt, amit a helyszínre érkező ELMÜ szakemberek visszaállítottak. A teljesen megsemmisült lámpatest pótlása megtörtént, így a kereszteződésben a közlekedés éjszakai is biztonságos.

Riasztások

Nyugodt, szinte eseménytelen hónapot tudhatnak maguk mögött önkéntes tűzoltóink. Mindösszesen két riasztást kaptak, ebből is az egyik tévesnek bizonyult.

Október 10-én az esti órákban a zártkerti területen, a Fa utca végénél az erősen felázott talajon elakadt egy betegszállító autó. (Szerencsére a beteg ekkor már nem tartózkodott az autóban, a betegszállító autó visszafelé jövet akadt el.) A szűk utcában sárba ragadt járművet terepjáró autó segítségével tudtuk csak megközelíteni, és vontatókötéllel, kézi erővel mentettük ki.

Október 28-án bejelzett egy közegészségügyi intézmény tűzjelzője. A riasztást nem sokkal később visszavonták: a készülék tévesen jelzett.

Közlekedési balesetek

Szeptember 13-án nem sokkal hajnali két óra után a Szabadság utca és a Kisfaludy utca kereszteződésénél lévő kanyarban először szegélykőnek, majd fának és egy családi ház kerítésének csapódott egy személygépkocsi, végül az úttest melletti árokban állt meg. A balesetben két személy súlyos, egy személy könnyebb sérülést szenvedett. A mentők mindhármukat kórházba szállították. A sérült gépjármű eltávolításához tűzoltóinknak motoros láncfűrész segítségével ki kellett vágniuk a fát.

Tűzesetek

Viszonylag nyugodtan telt a nyár vége Vörösváron, mindösszesen négy alkalommal kellett csapatunknak káreseményhez kivonulnia. Augusztus 13-án riasztottak minket, hogy a Dobó utca egyik ingatlanán 120 m2-en ég a növényzet. A tüzet a tulajdonos gyújtotta meg, hogy a száraz gazt, avart elégesse, de az irányítás kicsúszott a kezéből. Kivonuló csapatunk a tüzet eloltotta. A tulajdonost enyhe füstmérgezéssel kórházba kellett szállítani. A tűznek egy gyümölcsfa is áldozatául esett. Az eset körülményeit a rendőrség is vizsgálja. Augusztus 17-én értesítést kaptunk, hogy a Sirály utcában villám csapott egy fába. A helyszínre kivonultunk, de tüzet sehol sem észleltünk. Augusztus 30-án éjszaka a Fő utcai CBA-parkolóban tűz ütött ki egy fém szemetes edényben. (Vélhetően felgyújtották.) A lángokat tűzoltóink gyorsan megfékezték. Szeptember 3-án az Ady Endre utca 2. egyik lakásában kigyulladt egy mosógép. A tulajdonosnak sikerült eloltania a tüzet. Kivonuló csapatunk az ilyenkor szokásos utómunkálatokat elvégezte (áramtalanítás, a gáz kikapcsolása, a lakás átszellőztetése). Személyi sérülés nem történt.

Eseménydús időszak áll önkéntes csapatunk mögött, 14 vonulással. A legtöbb munkát a szeszélyes időjárás adta nekünk, különösképpen a július 8-i vihar. A legtöbb vonulás fakidőlés miatt volt.

Tűzesetek, robbanás

Július 17-én a Vörösvár és Szántó közötti patak mentén gyulladt ki az aljnövényzet mintegy 150 m2 területen. Tűzoltóink gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz nem terjedt tovább.

Július 29-én vélhetően elektromos zárlat miatt lángra kapott egy garázs tetőzete a Zöldfa utcában. A lángok megfékezéséhez a teljes tetőzetet le kellett bontani, a falak ugyanakkor épek maradtak. A káresethez a fővárosi bajtársak is kivonultak. A mentők füstmérgezés gyanújával két embert kórházba szállítottak.

Tűzesetek

Az elmúlt időszakban három tűzesethez riasztották a vörösvári önkénteseket. 

Június 18-án a Szent László utcai ipartelepen egy faaprító munkagép kapott lángra. Az ott dolgozók megkezdték a tűz oltását, és sikerült is elfojtaniuk a tüzet. A helyszínre érkező tűzoltóinkra az izzás megszüntetése és a visszahűtés várt.

Tűzesetek

Az elmúlt időszakban öt tűzesethez riasztották a vörösvári önkénteseket. A tüzek mindegyike a késő esti órákban keletkezett.

A bányatelepi buszmegállóban egy közveszélyes cselekedeteiről elhíresült illető okozott tüzet. A temető és a Csobánkára vezető út mellett a kigyulladt nádasban kellett megfékezni a lángokat. Az Örömvölgy-tanyánál szemét, kommunális hulladék kapott lángra. Az Orgona-közben egy gépjármű motorterében ütött ki tűz. A tulajdonosnak sikerült eloltania a tüzet, a kiérkező tűzoltókra már csak az utómunkálatok maradtak.

Ha tavasz, akkor nádastűz!

Itt a tavasz! A tűzoltóknál ezt onnan lehet tudni, hogy megszaporodnak a nádas- és avartüzek. Az elmúlt egy hónap folyamán tíz alkalommal vonultak tűzesethez a lánglovagok, és ezek többsége ilyen jellegű volt. A tüzek a Tűzoltó u. – Diófa u. – Erkel F. u. – Határ u. vagy a Madách u. mentén gyulladtak ki. Némelyik tűz akkora területen tombolt, hogy ahhoz a fővárosi tűzoltók segítségét is kérni kellett. Így például a Madách utcai éjszakai tűzesethez, ahol 3000 négyzetméternyi nádas kapott lángra.

Tűzeset, műszaki mentés

Tűzesethez riasztották a helyi önkéntes tűzoltókat február 12-én a Diófa utcába. Egy családi ház kazánhelyiségében, a kazán körül keletkezett tűz. Az ott lakók megkezdték a tűz oltását, amibe a rövid időn belül kiérkező vörösvári és fővárosi tűzoltók is hamarosan bekapcsolódtak. Ennek köszönhetően a tűz nem terjedt át a ház többi részére. A vörösvári tűzoltók kitolták a garázsban lévő személyautót, illetve eltávolítottak egy PB-gázpalackot az alagsorból. Mindezt légzőkészülékben kellett megtenniük, mivel addigra a füst már olyan nagy lett. A tűz eloltása után a lakást átszellőztették. Személyi sérülés nem történt, komolyabb anyagi kár nem keletkezett.

Műszaki mentések

Az elmúlt időszakban két közúti balesethez riasztották tűzoltóinkat.

Január 15-én este a Csobánkára vezető úton, a lőtér bejáratától nem messze kisodródott az útról, fának ütközött, majd oldalára borult egy személygépkocsi. Vezetőjét – aki súlyos sérüléseket szenvedett – feszítővágó és szablyafűrész segítségével szabadították ki a vörösvári és a fővárosi tűzoltók.

A vörösvári tűzoltók önálló beavatkozók lettek

2014-ben a vörösvári tűzoltók összesen 90 bevetésben vettek részt. Ebből 70 alkalommal a fővárosi hivatásos egységekkel közösen, 20 alkalommal önállóan vonultak ki tűzesetekhez és műszaki mentésekhez. Az önálló beavatkozást 2014. április 1-jei érvénnyel az a megállapodás tette lehetővé, amelyet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kötött a PÖTE. A megállapodásban a helyi tűzoltócsapat vállalta, hogy egy évben minimálisan 4500 órában riasztható lesz. (1500 órában nappal és 3000 órában éjszaka.) Ennek fejében a működéshez anyagi támogatást is kap a csapat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. A PÖTE messze túlteljesítette 2014. évi vállalását, hiszen összesen 6291 órában volt riasztható (3020 órában nappal és 3271 órában éjszaka).