XIV. évfolyam 1. szám - 2014. január

Legfrissebb

Legfrissebb

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga...

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a ...

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint...

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre...

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tag...

A Vásár téri iskolából 2017. szeptember 17-én 25 vörösvári gyerek indult az ausztriai Karintia tartományban fekvő Turnersee mellé, Obersammelsdorfba, egyhetes nyelvi táborba. A csapat 20 tanulóval egészült ki, akik Budakesziről csatlakoztak a táborozókhoz. A tanulók a hét során délelőttönként oktatáson vehettek részt, délután kirándulások keretében ismerkedtek meg Karintia déli részének és Klagenfurtnak a nevezetességeivel.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola szeptember 1-jétől a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásában működik tovább. A tanévnyitó ünnepség alapvetően nem tért el a megszokottaktól: várakozó tekintetű elsősök, kedves alsó tagozatos diákok és rutinos felsősök zsongása töltötte be az iskola udvarát. A tanévnyitón Mézinger Éva igazgatónő, valamint Sax László, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepségen részt vett Pándi Gábor alpolgármester, Sax Ibolya, a PNNÖ képviselője és Kökényné Kozma Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

BA

Fetterné Stocker Anna, a Vásár Téri Általános Iskola tanítója Németh László-díjban részesült. A díj az oktatási miniszter által adományozható szakmai elismerés, mely azoknak az oktató-nevelő munkát végző pedagógusoknak adományozható, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek. Fetterné Stocker Anna – sokan úgy ismerjük: Ani néni – beszélgetésünk során szívesen emlékezett vissza a június 1-jei, Zeneakadémián zajlott ünnepségre.

Interjú Mézinger Évával, a Vásár Téri Nemzetiségi Általános Iskola igazgató asszonyával

• Az idei tanév mind a tanulók, mind a szülők, mind pedig az iskola munkatársai számára eseményekben és eredményekben bővelkedett. Milyen körülmények között kezdődött a 2016/2017-es tanév és miben jelentett előrelépést a gyermekek szempontjából az idei év?

A 2016/2017-es tanév a sok nehézség és az állandóan változó köznevelési rendszer ellenére visszaigazolta, hogy elhivatott pedagógusokkal, lelkes diákokkal és támogató szülői háttérrel remek eredményeket lehet elérni. Van oka büszkének lennie Pilisvörösvárnak a remek eredmények láttán. 

Iskolánk történetében már harmadszor tehettek végzős diákjaink DSD nyelvvizsgát. Ez Magyarországon csak a két tannyelvű és a nemzetiségi iskolákban lehetséges. A diploma az eredménytől függően A2 vagy B1 típusú magyar állami nyelvvizsgának felel meg. A német állam által elismert DSD-vizsgák egyébként a világ több mint 60 országában folynak.

Szakmai nap a magyarországi németek intézményében

A Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola tantestülete október 7-én szakmai nap keretében látogatást tett Bajára, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába. Az óralátogatások, az intézményt bemutató előadás és séta, valamint a kötetlen beszélgetések során pedagógusaink számos tapasztalatot szereztek, amelyek egy része munícióul szolgálhat mindennapi munkájuk során. A régóta várt, jó hangulatú kirándulás, mondhatjuk, csapatépítő jelleget öltött, ami tovább erősítette a tantestület eddig is igen jónak mondható közösségi szellemét, összetartását. 

Fotók: Fogarasy Attila

Interjú Mézinger Éva igazgató asszonnyal a Vásár téri Általános Iskola nemzetiségi német oktatási profiljáról

• Mióta folyik nemzetiségi német oktatás a Vásár téren?

Huszonöt éve, 1991 óta. Az iskolánk az önállósodás után egy komplex célt tűzött ki maga elé, amelyhez szakmailag azóta is ragaszkodunk: a német nyelv kiemelkedő szintű oktatását, a nemzetiségi identitástudat kialakítását és a hagyományok őrzését, ápolását, továbbadását. 

A közelmúltban a tavalyi eredménytelen kísérlet után a Pilisvörösvári NNÖ ismét azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy átvehesse a Vásár téri iskola fenntartását és működtetését. A képviselőtestület 2016. április 28-án tűzte napirendre a témát, s hosszas tárgyalás után 8 igen és 2 nem szavazattal azt a döntést hozta, hogy nem kívánja átadni a fenntartói és a működtetői jogokat. Alábbi cikkünkben a városi önkormányzat érveit, szempontjait a testületi ülésre készült előterjesztés alapján, a német nemzetiségi önkormányzat álláspontját a PNNÖ-nek Sax Ibolya által felolvasott írásbeli reagálása és Sax László PNNÖ-elnök beszéde alapján ismertetjük. 

Herbstfest

Családi délutánra várta a helyieket a Vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskola október 10-én. A programok már délután két órakor elkezdődtek, hiszen a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar térzenével invitálta a rendezvényre a Vásár téren közlekedőket. A korábbi napokkal ellentétben ezen a szombaton igen hűvösre fordult az időjárás, ám ennek ellenére az iskola udvara teljesen megtelt. Miközben a különféle ínycsiklandozó finomságokkal megrakott asztaloknál számos kupon cserélt gazdát, a nagyérdeműt a tanintézet tanáraiból verbuvált zenekar, illetőleg az egyes osztályok gyerekcsapatai szórakoztatták. Az estig tartó jó hangulatról a Werischwarer Burschen gondoskodott.

A 2014/2015-ös tanév a sok nehézség ellenére visszaigazolta, hogy elhivatott pedagógusokkal és lelkes diákokkal, támogató szülői háttérrel remek eredményeket lehet elérni. Van oka büszkének lennie Pilisvörösvárnak a remek eredmények láttán. 

Az iskolánk történetében először nyelvvizsgázhattak végzős diákjaink, méghozzá a DSD nyelvvizsgát. Ez a nyelvvizsga Magyarországon a kéttannyelvű és a nemzetiségi iskolákban tehető le. A diploma az eredménytől függően A2 vagy B1 típusú magyar állami nyelvvizsgának felel meg. A német állam által elismert DSD-vizsgák egyébként a világ több mint 60 országában folynak.

Az elmúlt hónapok egyik legjelentősebb, sokakat érintő témája a Vásár téri iskola fenntartóváltásának kérelme volt. A március végi testületi ülésen hosszasan tárgyalta a képviselőtestület Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzatának erre irányuló kérését. Az ülésen jelen voltak a nemzetiségi önkormányzat képviselői és mindkét iskola igazgatónője is. A polgármester véleményéről és a testületi döntés okairól a múlt havi polgármesteri interjúban olvashattak részletesen, alább pedig a Német Nemzetiségi Önkormányzat álláspontját ismerhetik meg.

Április 17-én nagyszabású eseménynek, az ez évi német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny regionális döntőjének adott otthont a Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola.

A német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny regionális döntője idén 11. alkalommal került megrendezésre. A versenynek több helyszíne volt: a nyitó- és záróprogram a Művészetek Házának színháztermében zajlott, a gyermekek meghallgatására az iskolában került sor, majd a versenyzés és az eredményhirdetés közötti időt a gyermekek a kísérőikkel a vörösvári tájházban tölthették el.

Fillinger János kávéházának nemcsak Petőfi és a lánglelkű ifjak, hanem néhány maradi úr, elszegényedett nemes és a beszédes nevű Spitzel Artúr rendőrnyomozó is rendszeres vendége. Március 13-án a díszes kompániával a Művészetek Háza színpadán ismerkedhettek meg a Vásár téri iskola tanulói és az érdeklődő kívülállók.

A tanítás megkezdésével egy időben a Vásár téri iskola földszinti folyosóján különleges szobrot avattak.

Manhertz István kőfaragó mester a kántorház padlásán járva egy szép, de meglehetősen rossz állapotban lévő mellszobrot talált – körülbelül egy évvel ezelőtt. Hamarosan kiderült, hogy a szobrot, mely párducos Árpád vezért ábrázolja, Zimányi Ernő rajztanár, képzőművész készítette. Mivel Zimányi Ernő a Vásár téri iskola tanára volt évtizedeket át, a kőfaragó mester felajánlotta a szobrot az iskolának, s erre Zimányi István karnagy, a művész unokaöccse is áldását adta.

Idén először tartottak nemzetiségi tábort Vörösváron, a Vásár téri iskola német munkaközösségének szervezésében, június 23-tól 28-áig. A tábor fő célja – amellett, hogy a gyerekek jól érezzék magukat – a helyi német nemzetiségi hagyományok megismerése, őrzése és ápolása.

Iskolánk minden évben emléklapok átadásával emlékezik meg három nagyszerű pedagógusról, és ez által jutalmazza legkiemelkedőbb diákjainkat.

Kapitány Györgyné Emléklap: Az emléklappal a legjobb versenyeredményt elérő és a legkiválóbb tanulmányi eredménnyel rendelkező negyedikes tanulót jutalmazzuk. Az emléklapot Szénási Dorka 4.a osztályos tanuló kapta.

A hatévesek szülei komoly döntés előtt állnak. Sok és sokféle első osztály indul városunkban. Nemzetiségi, két tanítási nyelvű, általános tantervű. Kedves tanító nénik várják a kiselsősöket. Az óvodákban lezajlottak az iskolák bemutatkozásai, részben a bemutató tanítások is. Április 28-29-30-án pedig be kell íratni a gyermekeket.

körzethatárokon gyakran elcso­dálkozik minden korosztály, hiszen évtizedekkel ezelőtt a Fő út választotta ketté a körzeteket, ám ma ez már nem így van.

A tavalyi évben ünnepelte 75. születésnapját a Vásár téri iskola. Ez alkalomból december 5-én műsoros ünnepséget rendeztek, melynek helyszíne a Művészetek Háza volt.

Az ünnepség előtt egy kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, melyet az iskola folyosóján rendeztek be a tanárok és a diákok. A kiállítás tárgyakkal, fényképekkel idézte fel az elmúlt 75 évet. Láthattunk régi tablóképeket, tankönyveket és íróeszközöket a múltból, és az egykori tanulók füzetein, ellenőrzőin, tájékoztatóin ismerős neveket is felfedezhetett az alapos szemlélő. A kiállítás megtekintése után a Művészetek Házában folytatódott az ünneplés, ahol a megjelenteket Szontágh Nándor igazgatóhelyettes köszöntötte, majd felhangzott a magyar és a magyarországi németség himnusza. Ezután a 2. a osztály német nyelvű előadása következett, melyet Bruckner Sándorné és Lazri Judit tanárnők tanítottak be a kicsiknek. Harmonikán közreműködött Steckl Bálint, a gyerekek táncát pedig Mirk Júlia tanította be.