XIV. évfolyam 9. szám - 2014. szeptember

Legfrissebb

Legfrissebb

Március 15-én 11 óra előtt nem sokkal a Hősök terénél idén is piros, fehér, zöld színű kokárdákkal a szívük fölött gyülekeztek városunk polgárai az 1848­49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartott városi ünnepség ...

Március 9-én került sor a Fő utca 122-ben megnyílt új Gyógytorna és Fizikoterápiás rendelő hivatalos átadására. Az ünnepélyes átadót az épület udvarán rendezték meg, a városvezetés, a hivatali dolgozók és a meghívott ven...

Március 11-én a Pilisvörösvári Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola színháztermében újfent – immáron ötödik alkalommal – rendezték meg az Ifjúsági Fúvóstalálkozót, amelynek házigazdája a tanintézmény fúvószenekara, a...

Tehetséges atléta, tehetséges énekes – bármelyik pályát választhatta volna, mégis orvos lett. Ő dr. Fekete Sándor, városunk egyik háziorvosa, aki 28 év után megválik vörösvári praxisától. Ennek kapcsán beszélgettem dokto...

Szakmai nap a magyarországi németek intézményében

A Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola tantestülete október 7-én szakmai nap keretében látogatást tett Bajára, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjába. Az óralátogatások, az intézményt bemutató előadás és séta, valamint a kötetlen beszélgetések során pedagógusaink számos tapasztalatot szereztek, amelyek egy része munícióul szolgálhat mindennapi munkájuk során. A régóta várt, jó hangulatú kirándulás, mondhatjuk, csapatépítő jelleget öltött, ami tovább erősítette a tantestület eddig is igen jónak mondható közösségi szellemét, összetartását. 

Fotók: Fogarasy Attila

Interjú Mézinger Éva igazgató asszonnyal a Vásár téri Általános Iskola nemzetiségi német oktatási profiljáról

• Mióta folyik nemzetiségi német oktatás a Vásár téren?

Huszonöt éve, 1991 óta. Az iskolánk az önállósodás után egy komplex célt tűzött ki maga elé, amelyhez szakmailag azóta is ragaszkodunk: a német nyelv kiemelkedő szintű oktatását, a nemzetiségi identitástudat kialakítását és a hagyományok őrzését, ápolását, továbbadását. 

A közelmúltban a tavalyi eredménytelen kísérlet után a Pilisvörösvári NNÖ ismét azzal a kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy átvehesse a Vásár téri iskola fenntartását és működtetését. A képviselőtestület 2016. április 28-án tűzte napirendre a témát, s hosszas tárgyalás után 8 igen és 2 nem szavazattal azt a döntést hozta, hogy nem kívánja átadni a fenntartói és a működtetői jogokat. Alábbi cikkünkben a városi önkormányzat érveit, szempontjait a testületi ülésre készült előterjesztés alapján, a német nemzetiségi önkormányzat álláspontját a PNNÖ-nek Sax Ibolya által felolvasott írásbeli reagálása és Sax László PNNÖ-elnök beszéde alapján ismertetjük. 

Herbstfest

Családi délutánra várta a helyieket a Vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskola október 10-én. A programok már délután két órakor elkezdődtek, hiszen a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar térzenével invitálta a rendezvényre a Vásár téren közlekedőket. A korábbi napokkal ellentétben ezen a szombaton igen hűvösre fordult az időjárás, ám ennek ellenére az iskola udvara teljesen megtelt. Miközben a különféle ínycsiklandozó finomságokkal megrakott asztaloknál számos kupon cserélt gazdát, a nagyérdeműt a tanintézet tanáraiból verbuvált zenekar, illetőleg az egyes osztályok gyerekcsapatai szórakoztatták. Az estig tartó jó hangulatról a Werischwarer Burschen gondoskodott.

A 2014/2015-ös tanév a sok nehézség ellenére visszaigazolta, hogy elhivatott pedagógusokkal és lelkes diákokkal, támogató szülői háttérrel remek eredményeket lehet elérni. Van oka büszkének lennie Pilisvörösvárnak a remek eredmények láttán. 

Az iskolánk történetében először nyelvvizsgázhattak végzős diákjaink, méghozzá a DSD nyelvvizsgát. Ez a nyelvvizsga Magyarországon a kéttannyelvű és a nemzetiségi iskolákban tehető le. A diploma az eredménytől függően A2 vagy B1 típusú magyar állami nyelvvizsgának felel meg. A német állam által elismert DSD-vizsgák egyébként a világ több mint 60 országában folynak.

Az elmúlt hónapok egyik legjelentősebb, sokakat érintő témája a Vásár téri iskola fenntartóváltásának kérelme volt. A március végi testületi ülésen hosszasan tárgyalta a képviselőtestület Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzatának erre irányuló kérését. Az ülésen jelen voltak a nemzetiségi önkormányzat képviselői és mindkét iskola igazgatónője is. A polgármester véleményéről és a testületi döntés okairól a múlt havi polgármesteri interjúban olvashattak részletesen, alább pedig a Német Nemzetiségi Önkormányzat álláspontját ismerhetik meg.

Április 17-én nagyszabású eseménynek, az ez évi német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny regionális döntőjének adott otthont a Vásár Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola.

A német nemzetiségi vers- és prózamondó verseny regionális döntője idén 11. alkalommal került megrendezésre. A versenynek több helyszíne volt: a nyitó- és záróprogram a Művészetek Házának színháztermében zajlott, a gyermekek meghallgatására az iskolában került sor, majd a versenyzés és az eredményhirdetés közötti időt a gyermekek a kísérőikkel a vörösvári tájházban tölthették el.

Fillinger János kávéházának nemcsak Petőfi és a lánglelkű ifjak, hanem néhány maradi úr, elszegényedett nemes és a beszédes nevű Spitzel Artúr rendőrnyomozó is rendszeres vendége. Március 13-án a díszes kompániával a Művészetek Háza színpadán ismerkedhettek meg a Vásár téri iskola tanulói és az érdeklődő kívülállók.

A tanítás megkezdésével egy időben a Vásár téri iskola földszinti folyosóján különleges szobrot avattak.

Manhertz István kőfaragó mester a kántorház padlásán járva egy szép, de meglehetősen rossz állapotban lévő mellszobrot talált – körülbelül egy évvel ezelőtt. Hamarosan kiderült, hogy a szobrot, mely párducos Árpád vezért ábrázolja, Zimányi Ernő rajztanár, képzőművész készítette. Mivel Zimányi Ernő a Vásár téri iskola tanára volt évtizedeket át, a kőfaragó mester felajánlotta a szobrot az iskolának, s erre Zimányi István karnagy, a művész unokaöccse is áldását adta.