XIV. évfolyam 8. szám - 2014. augusztus

Legfrissebb

Legfrissebb

A megszokottól kissé eltérő napirendekkel tartotta meg idei közmeghallgatását városunk képviselő-testülete október 12-én, csütörtökön. Az önkormányzat elmúlt egy évéről szóló beszámoló mellett itt mutatta be Kálmán Kinga...

Október 23-án Pilisvörösvárért emlékérmet vehetett át Oláhné Szabó Anita, a Cziffra György Alapfokú Művészetoktatási Iskola igazgatónője. Ebből az alkalomból beszélgettem vele az elismerésről, motivációról, családról, a ...

A magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményére emlékeztünk október 23-án. A Hősök terén megtartott koszorúzás után a Művészetek Házában ünnepi műsorral és ünnepi beszéddel várták a megemlékező közönséget, valamint...

Napjainkban talán már nem is tudnánk úgy rábökni a falinaptár rubrikáira, hogy ne essen akkorra valamiféle világnap. De mi is tulajdonképen ez az ünnep? Nos, nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek olyan, évről évre...

A fiatalokból alakult Heimatwerk számos vörösvári által ismert formáció, hiszen nemzetiségi és városi önkormányzati ünnepségeken sokszor tanúi lehetünk hagyományőrző tevékenységüknek. Az alábbi interjúban az elnökség tag...

Idén immár 11. alkalommal mérhették össze erejüket a csapatok a svábok betelepülésének emléket állító tutajhúzó versenyen. A verseny – a szokásokhoz híven – augusztus 20-án, a Vörösvári Napok záróakkordjaként zajlott a Kacsa-tónál.

Ahogy minden évben, idén is a Vörösvári Napok második napján, augusztus 12-én, szombaton a Német Nemzetiségi Vegyeskórus ünnepi koncertjével egybekötött búcsúnyitó szentmisén vehettek részt a vörösvári hívek. A misét Balla Sándor atya celebrálta.

Szeptember elseje ezúttal nemcsak az iskolákban való becsöngetés miatt volt különleges Pilisvörösváron, hanem azért is, mert idén erre a dátumra esett a 67. magyar bányásznapi ünnepség, amelyre délután négy órakor került sor a Rákóczi utcánál található Bányász Emlékparkban.

Amint a címből is kiderült ­ hála és köszönet a szervezőknek ­, végre tiszteletét tette városunkban Nagy Feró és együttese. Nyilván nem mindenkinek okozott akkora örömöt a banda vasárnap esti fellépése, mint jómagamnak és néhány száz embernek, de ízlések és pofonok…

vorosvari-ujsag-2017-08-00009

„Az én kertem” (rajzpályázat óvodásoknak) eredménye:

 1. helyezett: Kárász Orsolya
 2. helyezett: Deli-Steindl Márkusz
 3. helyezett: Petkovics Lili

„A legszebb konyhakertek Magyarországon” eredménye:

Közösségi kategória:

 1. helyezett: Gradus óvoda
 2. helyezett: Rákóczi úti óvoda

Mini kategória:

 1. helyezett: Scheller Zoltán
 2. helyezett: Takács Józsefné és Takács József

Normál kategória:

 1. helyezett: Gyarmati József és Gyarmati Józsefné
 2. helyezett: Bán Ferenc József, Gál Samu és Huba
 3. helyezett: Bödecs Antal

Augusztus 11-én, pénteken délután ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a XXVI. Vörösvári Napok. A hivatalos megnyitó előtt a hagyományokhoz híven az aulában a Kertbarát Kör kiállítását tekinthette meg a közönség, az ünnepségre pedig a Művészetek Háza színháztermében került sor.

Tisztelt Lakosok!

2017. augusztus 11-től 14-ig, illetve augusztus 19­20-án a Vörösvári Napok rendezvényeire gépjárművel érkezők részére az alábbi térképen jelölt helyeket biztosítja az önkormányzat parkolásra.

A Vörösvári Napok idején közlekedő ingyenes kerekes kisvasút az elmúlt évben nagyon népszerűnek bizonyult. Olyannyira, hogy a várakozó utasok időnként nem fértek fel a megállóba érkező járműre. Ennek többek között az is oka volt, hogy sokan nem szálltak le a tavaknál, hanem fönnmaradtak a vonaton, és városnéző körutat tettek. 

Ahogy már arról beszámoltunk, idén új helyszínen, a tavaknál rendezi meg az önkormányzat és a Művészetek Háza városunk legnagyobb rendezvényét, a Vörösvári Napokat. A döntés előzményeiről, okairól már az áprilisi számunkban olvashattak a Gromon István polgármesterrel készült interjúnkban. Most pedig Berényi Ildikót, a Művészetek Háza igazgatónőjét faggattuk a rendezvényről.

I. körjárat

Bányatavak – Városközpont – Karátsonyi-liget – Városközpont – Bányatavakvorosvari-ujsag-2016-07-00022

 1. Bányatavak (rendezvényhelyszín)
 2. Bányató u. – Rákóczi u. sarok
 3. Fő u., Bányatelepi buszmegálló
 4. Fő u., Hősök tere buszmegálló (Árpád u.)
 5. Fő u., Városháza buszmegálló
 6. Szent Erzsébet u., Sporttelep
 7. Kisfaludy u., buszmegálló
 8. Kisfaludy u., üzletsor („kenyérgyár”)
 9. Szabadság utcai óvoda
 10. Vásár téri iskola
 11. Betelepülés tere (Templom téri iskola)
 12. Dózsa Gy. u. – Táncsics u. sarok
 13. Rákóczi u. játszótér (Bányász emlékpark)
 14. Bányatavak (rendezvényhelyszín)

 

II. körjárat

Bányatavak – Városközpont – Karátsonyi-liget – Szentiváni-hegy – Bányatavakvorosvari-ujsag-2016-07-00023

 1. Kacsa-tói rendezvényhelyszín
 2. Bányató u. – Rákóczi u. sarok
 3. Fő u., Bányatelepi buszmegálló
 4. Fő u., Hősök tere buszmegálló (Árpád u.)
 5. Fő u., Városháza buszmegálló
 6. Szent Erzsébet u., Sporttelep
 7. Kisfaludy u., buszmegálló
 8. Kisfaludy u., üzletsor („kenyérgyár”)
 9. Szabadság utcai óvoda
 10. Vásár téri iskola
 11. Fő u. 133. előtti buszmegálló (Modern presszóval szemben)
 12. Fő u. – Szent János tér buszmegálló
 13. Görgey u. játszótér
 14. Görgey u. – Nagykovácsi u. kereszteződés (Wippelhauser cukrászda)
 15. Görgey u. vége (Vörösvárbánya vasúti megállóhely bejárata)
 16. Bányatavak (rendezvényterület)

vorosvari-ujsag-2016-07-00024

Idén nemcsak a Vörösvári Napok ünnepelt kerek jubileumot, hanem a már évek óta szorosan hozzákapcsolódó tutajhúzó verseny is. Éppen 10 éve ugyanis, hogy vízre bocsájtották az első tutajt a Kacsa-tavon, hogy így emlékezzenek az egykor tutajon érkező sváb ősökre.

A Vörösvári Napok egyik záróprogramjaként – Szent István király napján, augusztus 20-án – került sor a sportpályán a Steckl János emléktornára, amely keretein belül ezúttal a 2004-es és a 2006-os korosztályba tartozó gyermekek mutathatták meg tudásukat a futballpálya gyepén

Fiatalabb, avagy újonnan Vörös­várra költözött olvasóink számára bizony nem feltétlenül egyértelmű, hogy ki a névadója a Zuzu kupának, pontosabban ki volt az a Steckl János, akinek a nevét az emléktorna viseli. Nekik próbálunk segíteni ezzel a rövid írással. 

HAGYOMÁNY, ÜNNEP, KIKAPCSOLÓDÁS

– hirdették a hatalmas molinók. A szervezők úgy gondolták, hogy anyanyelvünk gazdag szókincséből ez a három szó fejezi ki a legjobban azt a missziót, amelyet ez a – negyedévszázada életre hívott – rendezvény hivatott képviselni a mai felgyorsult világunkban. Azt kérdezik, jól választottak-e? Megmutatjuk önöknek, milyen volt a hangulat!

Új helyszínen a Vörösvári Napok

A Vörösvári Napok szervezői az idén nagy lépésre szánták el magukat: az évtizedek óta különböző helyszínen, ugyanakkor többé-kevésbé párhuzamosan zajló, a Búcsú Ünnepkörhöz tartozó két eseményt egy közös helyszínen szervezték meg: a pilisvörösvári bányatavak, a „Kacsa Tó” környékén. A megnyitó ünnepség és az egyházi programok (búcsúmise, kóruskoncert) kivételével itt zajlott a Vörösvári Napok minden eseménye: a gyermekprogramoktól a tutajhúzásig, a báloktól a legkülönfélébb színpadi produkciókig.

A mulatság tehát javában zajlott a Kacsa-tónál, de természetesen nem maradhatott el a Vörösvári Napokhoz szervesen hozzátartozó búcsúmise sem, hiszen a vallási szertartás, a templom búcsúja legalább annyira fontos része az ünnepnek, mint a világi mulatságok.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes idén 10. alkalommal szervezte meg egyesületként saját finanszírozásban a Schwabenfestet. Az elnevezés Wenczl József ötlete volt, és azóta ez a név összefonódott a tánccsoportéval.

A rendezvényt számos előkészületi munka előzte meg, mint például pályázatok megírása, a csoportok meghívása, étel- és italjegyek elkészítése, plakátok és emléklapok szerkesztése, a műsorterv megírása, egyeztetés a szolgáltatókkal, valamint a német vendégeink számára  a hétvégi program összeállítása és koordinálása – csak hogy néhányat említsek közülük. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak az összes táncosnak és hozzátartozóiknak, akik segítettek a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában.

A Vörösvári Napok hétfőjén a hagyományos, civil szervezetek által rendezett események mellett ezúttal „állatos programokkal” is készültek a szervezők. Volt kisállatsimogató a kis- és nagy gyerekek legnagyobb örömére, és volt nyúlfuttató verseny. A versenyre kisgazdáik lelkesen felkészítették a nyuszikat, de azok sokkal izgalmasabbnak találták az ehető növényeket a kijelölt versenypályán, mint azt, hogy elsőként érjenek célba. Kivéve egyet, az abszolút győztest, aki azonban olyan gyorsan nyargalt végig a pályán, hogy a fényképezőgépet sem tudtam előkapni, így a diadalmas célbaérést csak az emlékezet őrzi.

Nagy sikere volt a parasztolimpiának, ahol ugyan kezdetben csak egy csapat nevezett, de – látván a feladatokat – többen is kedvet kaptak. A próbákat Zsámboki Szabolcs találta ki, az egyes állomásokon a Heimatwerke tagjai és a Művészetek Háza munkatársai segítették a versenyzőket. Volt itt minden, ami az egykori paraszti élethez kapcsolódik: talicskatolás, asszonycipelés, vízhordás, vasvilla-hajítás és számos érdekes, egyben mulattató feladat. Reméljük, a képeket nézve jövőre még többen kapnak kedvet a játékhoz.

Nagyon vártuk már ezt a napot, és nemcsak mi, hanem a sok gyerek is. Az előnevezés során, amely augusztus 7-ig tartott, több mint 30 gyerek és közel 15 felnőtt regisztrálta magát. 

Aki előnevezett, az a versenyen egy emlékpólót kapott ajándékba. Ahogy közeledett a verseny napja, egyre több lett az érdeklődő. 5 kategóriát hirdettünk: ovi, gyerek 1, gyerek 2, ifi, felnőtt. A gyerek kategória résztvevői a nagy tó körül futottak, a felnőttek most először a város utcáit vették birtokba. Az ovis táv 500 m volt, a gyerek 1 km, a felnőtteknek pedig 3 km-es távot kellett teljesíteniük a városon át.

Az idei Vörösvári Napok Civil Napjának eseményei közül igazi újdonságként léptek színpadra a „Vörösvár Fényei” gálaműsor ifjú tehetségei. A program a Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola és a Művészetek Háza közös szervezése volt. Mint szerkesztőségünk megtudta, a zeneiskolában már 3 éve sikeres énekverseny biztatta őket arra, hogy egyéb kategóriák létrehozásával új ajtókat tárjanak ki az ifjú tehetségek előtt.

Augusztus 20.

Lassan egy évtizede annak, hogy Pándi Gábor alpolgármester megálmodta azt a megszokottnak korán sem mondható megmérettetést, amellyel a Vörösvári Napokon a svábok Magyarországra való betelepülését ünnepeljük. A IX. Tutajhúzó Versenyre augusztus huszadikán került sor a bányatelepi Kacsa-tó partján, ahol az összegyűlt nézőknek szó szerint meg kellett küzdeniük a jó helyekért.

Augusztus 14-én, pénteken este hat órakor a Művészetek Háza színháztermében Gromon István polgármester ünnepélyesen megnyitotta a XXIV. Vörösvári Napok ünnepségsorozatát. Városunk idei ünnepnapjait a betelepülési szoborcsoport átadása tette különlegessé. Ez mind a polgármester úr, mind a testvérvárosi delegációk vezetőinek beszédét, mondanivalóját áthatotta.

Az idei Vörösvári Napok augusztus 15-én, pénteken délután öt órakor vette kezdetét. A hagyományokhoz híven a Kertbarátok kiállításának megnyitójával kezdődött a programsorozat a Művészetek Háza aulájában, majd hat órakor a színházteremben az ünnepélyes megnyitó következett.

Az idei Vörösvári Napok kicsit más, mint az eddigiek, hiszen idén ünnepeljük a betelepülés 325. évfordulóját. Az ünnepségsorozat is ennek szellemében zajlott. Erre az eseményre emlékeztető pólók és kitűzők készültek, a színházteremben pedig meg lehetett tekinteni a betelepülési emlékmű-pályázatokat, amelyek értékelésénél a közönség véleményét is figyelembe veszik, a kitöltött véleménynyilvánító lapok alapján.